Jump to content

rutabaga

Members
  • Posts

    603
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by rutabaga

  1. 1 hour ago, brankodiver said:

    Ljudi, putujem za 10ak dana. :)


    Zamolio bih aktivne clanove da podele svoja iskustva sa aerodroma u SAD. Koliko su vas zadrzavali, koja pitanja postavljali...? Svaki savet je dobrodosao. 

     

    Hvala. 

    Srećno :)

     

    Ja sam išao preko IAD (Washington - Dulles) i nisam imao nikakvih problema, jedva sam par reči progovorio s čovekom, 10ak minuta max zadržavanje na kontroli dok je pregledao sve papire i to je bilo to. Najviše smo divanili kad sam video da je lupio CR1 pečat umesto IR1 te sam mu to napomenuo, on me pitao kad smo se venčali, pogledao par papira opet, precrtao taj pečat i lupio novi i doviđenja. S druge strane čekao sam brat bratu jedno sat i po u redu dok nisam došao do njega -- to je bio najduži deo prijema :D

  2. 7 hours ago, Dzuliana said:

    Puno ti hvala na svim informacijama ♥️. Zelim ti svu srecu u tvom procesu.

    Hvala, takođe! :)

    7 hours ago, Dzuliana said:

    Mi smo ovde u Austin-u imali USCIS office ali su oni povukli oficira koji je tu radio, te sad mozes samo biometrijske procese da zavrsis i to je to, a ako ti treba neki savet onda moras za San Antonio. San Antonio nam nije predaleko al' ne bih bas da se vozim 2 ipo sata samo za savet 😂

    Pusti, kod mene je mislim još gore, meni je najbliži USCIS u Čarlstonu što je oko 2 sata (gde idem na biometrijski) al sam prilično siguran da je taj isto ko taj tvoj te da ću morati 4 i po sata do Pitsburga na intervju 🤪 No dobro, otkrićemo uskoro :)

  3. On 3/17/2019 at 12:11 PM, GerryC327 said:

    I believe that the N-400 asks only if one has/has not filed a Federal return since becoming a permanent resident.

    For people filing based on marriage it's under documents referring to you and your spouse, not required (since there's other stuff that can be sent), but it is one of the types of evidence to use towards demonstrating a bona fide marriage.

    11 hours ago, bellashay said:

    Will I be able to edit/ add my 2018 tax transcripts then or should I expect to get an RFE?

    You shouldn't get a RFE since you're filing your N400 before the tax deadline so you aren't expected to have filed them yet, but like @cyclone27 said I'd definitely bring them to the interview.

  4. 8 hours ago, Dzuliana said:

    Zanima me da li je neko od vas predao za citizenship.

    Predao 1. marta, imam biometrijski sad u četvrtak! :)

    8 hours ago, Dzuliana said:

    Mi smo se vencali 16. Maja 2016. te nam je "90 days window" za citizenship poceo 16. Februara (ukoliko dobro razumem proces).

    Da. Tj. možda -- 3 godine manje 90 dana od kako si postala rezident (resident since na GC) i bila venčana za USCja i živela s njim. Pretpostavljam da će tebi resident since biti malo kasnije od venčanja, al iskreno ne znam kad vama tačno kreće residency (pošto sam ja došao na IR1 i resident since mi je od ulaska u zemlju).

    8 hours ago, Dzuliana said:

    Suprug i ja smo razmisljali da predamo za moje drzavljanstvo cisto da bi izbegli ovo razvlacenje sa GC. Ja sam trenutno u procesu obnove GC nakon ROC. USCIS je trenutno u velikom zaostatku te je puno ljudi dobilo automatsko produzenje GC na 18 meseci, ja sam medju njima. Da li ja mogu uopste da predam za drzavljanstvo dok zvanicno ne dobijem GC na 10 godina.

    Koliko mi je poznato možeš s tim što mora prvo da ti bude odobren ROC da bi ti bilo odobreno državljanstvo tj. ako ovo za državljanstvo bude brže biće pauzirano dok ne završiš posao s ROCom, mada ako malo guglaš možeš da nađeš da su neki imali "kombinovani" intervju za ROC i državljanstvo. Guglaj I751 and N400 i izaći će ti dosta rezultata, uključujući i na VisaJourney. Srećno! :)

    8 hours ago, Dzuliana said:

    P.S. - sreca te ovaj proces UOPSTE nije komplikovan *insert sarcasm* 😂 

    Ma jok. :D

  5. 14 minutes ago, sumesh said:

    My question is regarding how to write nice explanation , would love to hear if anyone has provided letter explaining the situation.  

    You need to provide an explanation if you were supposed to register, but did not. You were not supposed to register so there's no need to provide an explanation. You answer "no" to question 44. A. and move on.

  6. Quote

    Da li je bitno ko je sponzor?

    Zvanično, jedino što je bitno je da je sponzor star 18 ili više godina, da je državljanin ili rezident (zelena karta), da živi u SAD i da zarađuje dovoljno za njegov household size + imigrant kojem je sponzor (125% od relevantnog broja u ovoj tabeli za 2019. godinu).

    Quote

    Malo me strah oko ovog dela gde se treba dokazati domicil, jer sam bio veoma kratko u americi, a verovatno cu promeniti nekoliko adresa kada se budem iso ponovo.

    Po mom mišljenju bi ti najbolje bilo da jednostavno živiš i radiš u Americi dok ne završiš to umesto da živiš ovde 7 meseci, a ostatak u Srbiji.

    Quote

    Takodje moja veza nije toliko duga(u trenutku kada se budemo uzeli bice manje od 2 godine), ali tu devojku znam vec nekih 5 godina.

    Dve godine je i više nego dovljno ako mene pitaš.

    Quote

    Takodje sam procitao negde da ne bi trebalo toliko vremena da provodim van USA tokom celog procesa, a ja planiram da u toku jedne godine budem barem 7 meseci u USA a da ostatak provodim godine provedem u Srbiji.

    Slažem se s tim što si pročitao. Mislim da ćeš tako samo sam sebi otežati ceo postupak jer će im verovatno biti sumnjivo što toliko odsustvuješ iz Amerike a navodno želiš da živiš u Americi. Ima smisla dok si student, ali kad diplomiraš... nema mnogo smisla.

  7. I'm looking at my NVC cover sheet here and it specifically asked for a transcript. However, as long as you're submitting your documents before April 15 you don't need to send the 2018 tax info. Not sure what stage you're in now, but for example, if you need, say, your last three tax transcripts, right now that can be 2017, 2016, and 2015, it's only after the filing deadline that it becomes 2018, 2017, and 2016.

  8. I actually received my SSN several years ago when I came to the US as a student on work and travel program. They say you receive it once for a life-time. I just need to update my last name on it cause I changed it upon marriage.

    You should still go have it updated at some point to let them know your status has changed to permanent resident and they'll send you a new card without "valid for work only with DHS authorization" stamped on it. It's silly, but my DMV office was very stubborn about it for example (not to go into details).

    P.S. It took four months for my card to arrive in the mail, I managed to get a job just fine using the visa as the temporary green card.

  9. Pa kul, al alo si baksuz pa zaglaviš prenatrpan centar onda možeš ko neki da provedeš punih pet meseci u tom, pa mesec da te prebace u drugi, pa još dva meseca tamo kao neki pa ti treba 13 meseci da završiš celu stvar :goofy:

    P.S. "tako da za sada smo prestali da jedemo ljude za dorucak za njih sto je ok i plus za nas ." :rofl:

  10. Hvala :) Što se tiče vozačle -- u WV imaš 30 dana, godinu dana može samo za turiste, a i u dosta oglasa za kojekave poslove raznih fela (ovde gde sam ja bar) traže da imaš američku vozačku, tako da... A i dodatno je efikansije od nošenja pasoša ili objašnjavanja stranjske vozačke za štošta za šta treba picture ID.

×
×
  • Create New...