Jump to content

jesa

Members
  • Posts

    26
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by jesa

  1. JA sam prvo preveo diplomu u Bosni kod sudskog tumaca!

    Onda sam sa Florida Departmend of Education, na njihovoj website, vidio koje ORGANIZACIJE sto NORSIFIKUJU oni priznaju!!!

    Ne znam u kojoj si drzavi, koji county, al ovdje sam ja slao u neku u Miami, oni su mi to odradili, iako su srali na pocetku kao guzva ovo ono ali su mi onda to uradili i dobio sam 120 kredita, kao da sam o vdje zavrsio College i dali su mi Bachelor of Science in Physical Education, sad smao moram poloziti test da budem teacher, ali nesto kontam drugo pa sam to sad ostavio na strani, vec sam dobio par intervjua poslije pring break, ali onda sam otao Master uraditi ovdje da imam i njihovu diplomu.

    Imao sam dobar prosjek u Sarajevu, i ovdje su mi dali prdobar prosjek, na kraju sam shvatio da je veliku PLUS sto sam zavrsio u Sarajevu jer su u evaluaciji napisali da je to najjaca akridetovana obrazovna institucija u BiH i tako to...

    Uglavnom ti treba Bosanska diploma prevedena i ovjerena kdo sudskog tumaca, to posaljes njima i to je to, bude za deset dana platis SAMO 200$. ispalti se!

    Mislim da mozes bez zproblema biti teacher za djecu English as a Second Language , ako si dobra s matematikom to ti je jos bolje, bar ovdje na FL!

    nakon sto dobijes to uzimas drzavni test da budes certifikovan, nesto kao kod nas nakon godine rada, ili budes teacher assistant ili ako nades posao pa te oni finansiraju da polozis to zavisi ako ima manjak za nekim teacherima....

    ne znam jesam sta propustio. pozz

    E bas ti hvala! Nasla sam to na internetu! Samo jesi li im slao i kopiju diplome na nasem jeziku ili samo ovjeren prevod? Jedan momak mi je rekao da svi ti papiri trebaju biti u koverti koja se zapecati na fakultetu,a ja to nemam ! Ja imam i spisak ocijena,ali nisam mogla da dobijem opis svih predmeta,nisu tada imali na fakultetu! Hajde samo ako ti nije problem da mi navedes sta si ti sve poslao od dokumenata,samo diplomu ili jos nesto?

    I ja cu mozda raditi master ovdje,ali ne odmah,vise bi voljela da malo radim,cisto da udjem u ovaj njihov sistem!

    pozzzzzzzzic

  2. Evo i mene nije bilo odavno po malo citam ovo, kad se dode u Ameriku ima se puno obaveza, istina ziva!

    Dobio sam i radnu dozvolu, medutim radnu dozvolu samo sto sam dobio dobio sam i Green Card, tako da je sve gotovo za sada do neke 2godine kad se to valjda provjerava sve, onda za 3 predajem za pasos da ne moram vaditi vize vise nikad haha

    Diplomu su mi priznali svu, dali 120kredita i visok GPA, najsretniji dan u zivotu mom hehe

    trenutno sma u procesu trazenja posla, zelim biti teacher hehe vec sam se usaltao u jednu skolu i ide to lagano.

    Sto se tice zivota na Floridi, ma milna ziva, od plaze, Disneya i ostalih zafrkancija, ljudi su dobro, ko moze pomogne ko ne moze uputi lijepu rijec.

    Cujemo se ponekad na forumu ako vrijeme bude dozvoljavalo...

    E cao! Bas mi je drago da ti je sve super proslo sa diplomom!

    Ja sam u Bosni zavrsila Engleski jezik i knjizevnost i sad evo mogu da nostrifikujem diplomu pa me interesuje gdje si ti to radio i sta ti je trebalo od dokumenata! Da li moras imati bas bas dobar prosjek da ti priznaju sve ili ne?

    I ja bih bas voljela da budem teacher,ali prvo da zavrsim ovo sa diplomom pa cemo vidjeti!

    Eto kad budes mogao napisi mi malo vise o tom procesu! Hvalaaaa

    pozzzzz

  3. jel se radi ljekarsko u sarajevu gdje i koji je dokotor najbolji da se ide???? kakve preglede rade?? ja kako sam skontala prvo se ide na ljekarsko i onda na interview...da li doktor salje papire na interview ili mi moramo? procitala sam ovde bas postove neke da su neki imali probleme doktori im nisu dali neke kopije ovo ono...

    Ej cao! Ja sam isla u Eurofarm , kod doktorice Cengic, i sve je proslo kako treba! Trebas ponijeti zdravstvenu knjizicu gdje imas sve vakcine koje si do sada primala, ili izvaditi karton sa svim vakcinama! Uradice ti snimak pluca, i osnovni pregled,kao sistematski! Ja sam imala sve vakcine tako da nisam nista dodatno primala! Trazila sam da mi da spisak svih vakcina da imam sa sobom! I dala mi je bez problema! A sve ostalo oni odatle salju u ambasadu! Nemoj zaboraviti da trazis tu kopiju vakcina,jer ti doktorica sama nece to reci!

    Ja sam bas prije par dana isla ovdje ( u SAD-u) da mi pregledaju te vakcine za Green Card i prvo sto mi je doktorica ovdje trazila bila je ta kopija vakcina i nisam imala nikakvih problema!

    Sretno i pozdrav

    Naravno da ce koristiti novo prezime ako zeli zelenu kartu na novo ime - i sve ostale dokumente.

    Hej Milimelo jel onda necu imati problema sto mi je bosanski pasos na moje djevojacko prezime? Mislim zbog putovanja? Jel moram i pasos da mijenjam?

  4. Zdravo Jeso.

    Milimelo je, kao i obicno, u pravu.

    Moras da posaljes papire za AOS i Advance Parole + EAD - pocni da citas odavde: Step-by-Step Guide on How to File for Adjustment of Status for K1

    Sto se tice lekarskog, koji je deo AOS-a, zovi doktore sa liste dok ne nadjes nekog ko zna sta radi - ne trazi ti da radis ceo medicinski ponovo :bonk: - Civil Surgeons who DON'T rip you off ovde imas podatke gde sam ja to odradila u Illinoisu za $20.00

    Ja zdravstveno osiguranje imam preko muza, tako da ti tu ne mogu puno pomoci.

    NE IZLAZI IZ ZEMLJE DOK NE DOBIJES ADVANCE PAROLE!!!! jer te u suprotnom nece pustiti da udjes ponovo, moraces da se vratis u Bosnu i da pokrenes bracnu vizu.

    E Saska , bas ti hvala! Sad cu ja da zasjednem i da sve ovo iscitam! Ne mrdam nikuda dok ne budem imala sve sto mi je potrebno! Evo i moj dragi treba da zove svoje osiguranje pa da vidimo da li mogu i ja da budem sa njim osigurana , naravno da placamo!

    Pozdrav

  5. Ja sam u IL, kao i Saska i Tim. Saska ce ti bolje znati reci sta i kako jer je ona dosla na K-1 vizu a ja sam preko DCFa i CR-1 vize.

    Ne mozes van zemlje dok 1. ne posaljes za AOS i 2. ne dobijes I-131 - Advance parole.

    Hvala Milimelo puno! Ma ne bih ja ni isla dok nisam sto posto sigurna da ce biti ok! I Sasaka mi je odgovorila pa cu se snaci! Pozdraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaav!

  6. POZDRAV SVIMA,

    Evo ja se javljam is USA,stigla sam prije 15 dana sa djecom naravno.Nikakvih problema nije bilo sto se tice aerodroma i djecijih putnih isprava(onaj ko je upucen u moju situaciju sjetice se o cemu se radi).Eto za ovih 15 dana koliko smo ovdje dobili smo SSN i GC.Sve je stiglo poprilicno brzo za nepovjerovati.Dobili smo i zdravstveno osiguranje preko muza,tako da zasada sve dobro ide.Jos nemam njihovu vozacku ,ali ja vozim (uvijek nosim sa sobom SSN ili pasos za svaki slucaj)uskoro ce na polaganje za vozacku pa da i to rijesim.E,sta me zanima:da li neko zna kako se produzava bosanski pasos iz USA,ja sam u Texasu.Sinu istice pasos u maju iduce godine pa me zanima sta treba da radim.

    Hvala svima na podrsci i savjetima koji ste mi davali proteklih mjeseci i sretno svima onima koji su u procesu dobijanja vize.

    POZDRAV OD IZETE W.

    Cestitaaaaaaaaaaaaam , drago mi je da je sve proslo kako treba! Ne znam kako se produzava taj pasos, ali mislim da je najbolje da nazoves nasu ambasadu ovdje i da provjeris!

    Pozdrav

  7. Eeeeeeeeeeej ..... Pozdrav svimaaaaaaaaaaa!

    Evo mene opet! U ponedjeljak smo se vjencali, ma smijesno skroz! Isli smo u court house i sve je bilo gotovo za tri minuta! Samo mi cudno da se nismo morali potpisivati! Neko mi je vec rekao da trazim od njih vjencani list,pa da ga ja odnesem,medjutim nisu mi dali,oni ce to poslati valjda tamo gdje smo dobili dozvolu za vjencanje pa ce nas oni obavjestiti!

    Interesuje me da li ima neko iz Ilinoisa na forumu? Nemam pojma sta sad treba da radim, koje forme treba da ispunjavam i gdje da saljem!Pa ako neko moze da mi napise koji su sledeci koraci.

    I citam ove vase postove sto se tice ljekarskog,pa da li je moguce da ne priznaju onaj iz Sarajeva? Stvarno mi se ne daju te pare, niti mi se vadi krv! I kod kog doktora ste se vi javljali? Jel to oni odrede ili mi sami trazimo? Jeste imali problema da dobijete zdravstveno osiguranje?

    I jos samo jedno pitanje, jel iko putovao van zemlje dok su mu papiri za zelenu kartu bili u procesu? Mi bismo trebali ici u novembru u Mexico,i onaj ciko na aerodromu nam je rekao da je to ok,samo da trazimo od nekog da nam da napismeno da smo vjencani u Americi i da sad ovdje zivimo! Mada mene je strah, ipak mi na vizi stoji samo jedan ulaz i jedan izlaza!

    Izvinite ako sam vas smorila!

    Pozzz

  8. Eeeeeeeeej da vam se javim iz USA! :-)

    Sve je proslo kako treba na aerodromu, nisam imala nikakvih problema,samo su letimicno pregledali papire iz one zute koverte i rekli da to ostaje njima, upisali su mi neki broj pored vize i rekli da je to broj naseg slucaja! Zazeljeli su nam sve najbolje , nasmijesili se i gotovo!

    Malo sam imala problema kad sam presijedala u Dizeldorfu, jer su im nekako terminali cudni, valjda ulazis u zemlju kad ides sa jednog terminala na drugi, pa s obzirom da ja nisam imala vizu za njih, morala sam da cekam nekog ciku,koji me je vodio nekim posebnim prolazima, autima, sve do aviona, pa sam na kraju jedva stigla da se ukrcam na vrijeme! Ali sve proslo ok!

    Sad pojma nemam sta nam je ciniti, znam da treba da izvadimo dozvolu za vjencanje, a kad se vjencamo?

    Pozdrav svima i puno srece vam zelim :dance:

  9. EEEEEEEeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.. Evo i mene...

    Na POE u Washingtonu je bila katastrofalna guzvetina pa sam zakasnila na connecting flight, pa su mi rekli da cu morati prenociti na aerodromu do sutra u podne kada su mi dali boarding pass za taj let, ali su me stavili na stand-by za istu noc... Shoot.. Preplakala sam 6 sati na aerodromu, vozala se okolo po terminalima u potrazi za smoking lounge ko muha bez glave, trpila sazalijevajuce pogledne putnika u prolazu i radnika na aerodromu, i na kraju parade sam se jedva nekako uspjela progurati na zadnji let za Saint Louis za taj dan. Kod momka sam stigla u pola 1 ujutro.. What an exhausting day! Uzas.. Trebalo mi je cijelih sat i po cekanja u redu da stignem do Immigration Officer-a a s njim sam sve zavrsila u roku od 5 minuta. Uzeo mi je otiske desne ruke, slikao me, pitao imam li stari pasos sa sobom i DS-2019 form, kako sam se upoznala sa zarucnikom i kada ce biti vjencanje, otvorio je kovertu, udario pecate na dokumente i u pasos i to je bilo sve. 5 minuta eto.. Ali ta drama nakon toga.. Nabubrila sam sva od placa, trebala su 3 dana da mi se povuku podocnjaci..

    Sto se tice emocija- ne, nisu se stisale, tek sam napola svjesna svega sto mi se trenutno desava i samo se bojim trenutka kada ce me stvarno pogoditi cinjenica da vise nisam to sto sam bila cijelih 28 godina. Ako se to desi ne gine mi anoreksija, ionako sam za ove dvije sedmice u USA smrsala skoro cijele 3 kile..

    Sto se tice ostalog.. Ma, sta ja znam.. Ja bih radije da je on dosao meni u BiH..

    Kada budete kupovali kartu pazi da izmedju POE i connecting flight-a (ako bude potrebe za tim kao u mom slucaju) bude barem 3 sata vremena. Ja sam imala 1h i 50 min, i nije mi bilo dovoljno. Bolje da imas vise vremena nego da budes u zurbi i da se unervozis kao ja..

    Uhhh.... Koliko god duboko da udahnem cini se da ne mogu dovoljno da izdahnem.

    Eee ma neka si samo stigla, vjerujem da ti nije lako, ali trebalo bi da ti bude bolje nakon nekog vremena, dok se malo priviknes! E i ja bih radije da mi momak dodje ovdje,ali nista od toga!

    Nemoj samo da se zatvaras u kucu i kukas, ja sam rekla cim odem pocecu nesto raditi barem po kuci, krecenje,premjestanje namjestaja,samo da ne mislim po cijeli dan na svoje!

    Sreca mi je sto mi momak dolazi pa cemo zajedno nazad, mrzim sama da putujem, to me ubija u pojam! I sva ta cekanja na aerodromima! Fuuuuuuuj!

    I nemoj bolan da obracas paznju sto se oni gade na cigare, to je vise isfolirano, sta oni rade, a kao pusenje im fuj! hehehehehe! Ali to ti je Amerika, samo nauci da se smjeskas i ne brini se! :-))

    A stvarno to mi je bas cudno bilo i kad sam bila u SAD, bas se nasi ljudi tamo malo druze, i to jos svi kazu kao samo bjezi od nasih! hehehheehe! A slabo sam izlazila, samo jednom na neko nase mjesto, i umirala sam od smijeha, nikada u zivotu nisam bila u takvoj birtiji ovdje,katastrofa,mada kazi da ima i finih mjesta! Doduse ja sam u Cikagu bila,tako da ne znam tvoj grad!Ali na svi srecu hrane nase ima svagdje,i rostilja,i svega! To mi je supeeeeeeeeeer!

    Ne daj se i samo hrabro!

  10. Ma putovala sam i ja avionom, isla sam tamo, obisla pola USA. Ja uzivam u letu avionom.

    Sinoc mi daidza kaze: ''Zaboravi svoje roditelje, sada mora da njegove prihvatis kao svoje..'' a ja pogledam u tatu a on u mene i vidim kako su mu se oci smanjile i zakrvavile k'o da je 20 grama vutre popusio.. Sekund je falio da mu suze krenu pred svima, a ja se nisam mogla suzdrzati i nisam ni htjela. Sta da pricam.. Koliko god se bojim ostaviti svoje toliko se, jos i vise, bojim kako cu sa njegovima (sreca pa necemo biti u istoj kuci, ali ipak..)..

    A momku sam rekla da mi napuni frizider do vrha hranom (majko mila- kao da ovdje gladujem ili nesto) jer cu prva dva dana samo da jedem! Tako sam pozelila sve njihovo!

    Danas mi je posljednji dan u mojoj kuci.. Ja kofere jos nisam spakovala :) Neda mi se :) Zjape onako otvoreni u hodniku i cekaju, a ja ne mogu da se skontam.. Crnjak..

    Hvala na podrsci. Ali ne vjerujem da ce me bilo sta tamo moci dovoljno utjesiti kada mi budu nedostajali mama i tata, kada budem imala problem a ne bude mame da ga s njom podijelim niti tate da me zastiti.. (Pomislit ce neko da sam nezrela, ali sta sad..)

    Uhhhhhh...

    Eeeeej jesi li stiglaaaaaa?

    Kako je proslo? Jesu li se emocije malo stisale? Uf otkad sam procitala ovu tvoju poruku sve mi se zeludac zavrce od pomisli sta me ceka za manje od mjesec!

    nadam se da ti je sve kako treba!

    :star:

  11. Zuta koverta iz ambasade nema nista s maticnim uredom u drzavi u koju ides. Nama nije trebalo nista osim mojeg hrvatskog pasosa i muzeve americke vozacke.

    Hrvatsku diplomu sam prevela u Hrvatskoj, bas kao i prijepis ocjena, a evaluaciju (nostrifikaciju) je odradio ECE. Bez problema su mi priznali diplomu (novinarstvo).

    Sve su ti priznaliiiiiiiiiiiiiiiiii? Jeeeeeeeeeeeeeeeeee!

    Blago ti se! Koliko je trajao taj proces nostrifikacije,i kosta li puno? U kojoj si ti drzavi!

    Hvala,pozdraaaaaaaaaaaav :)

  12. Koliko se ja sjecam, a to je bilo prije 4mj., mi smo samo ispunili aplikaciju za marriage certificate, otisli u city hall i moj muz (tad zarucnik) je pokazao svoj pasos kao validan dokumenat sa slikom, a ja California Driver license i to su svi dokumenti koji su nam bili potrebni da dobijemo dozvolu. Taj papir smo nas dvoje odmah potpisali, a kad se vjencanje obavilo (poslije 2 dana), potpisao je onaj ko nas je vjencao i 2 svjedoka. Sa tim sam otisla opet u City Hall i odmah dobila dvije kopije originala od marriage certificate. Ti provjeri kako to fercera u drzavi gdje ti ides, jer ovdje stvarno ne mozes donositi zakljucke na osnovu iskustva nekoga ko zivi u jednoj od 50 US states. Svaka drzava ima svoj zakon i trebas da se raspitas kako to funkcionise u tvojoj drzavi. Kod nas je bilo veoma jednostavno i bez ikakvih extra dokumenata osim muzevog pasosa.

    Sretno! :thumbs:

    Hvala puno! Koliko si cekala na green card?

    Pozzzzzzzzzzzzzzz

  13. E, dok sam ja stigla da procitam.. Idem za 2 dana.. U ponedjeljak ujutro u pola 7.. Imam tremu katastrofa. Ne od leta, to mi je najmanja briga, nego od svega ostalog sto me tamo ceka.

    Neka ti je sa srecom, ja idem krajem avgusta, isla sam vec tri puta, i uvijek sam se bojala leta,a sad mi to ni na kraj pameti! I ja imam bas tremu, ali najvise od pozdravljanja i rastanka sa mojima! Ufffffffffffffff! Bas te ja utjesi :bonk: !

    Hajde samo pomisli koliko se cekalo na sve ovo, i na one papire i da je gotovo,i bice ti bolje! A i tamo ce biti dobro, u stvari bice nam kako se mi postavimo, budemo li kukale tako ce nam i biti, zato osmijeh na lice i pomisli kako im je sminka i garderoba jeftina,i sva ona nezdrava ,ali ukusna hrana...... :lol:

    Saljem ti veliiiiikiiiiiiiii pozdrav i da sve bude kako treba! Javi kako je proslo kod Amera na aerodromu!

    P.S. Zaboravih ti reci da pomislis i na vjerenika,ono najvaznije izostavih :wacko: !

  14. ma u Bosni posla ima ko hoće da radi ;)

    može mi neko reći kad se uplaćuje za vizu

    može li se u bilo kojoj raiffeisen poslovnici

    ili

    to mora biti u Sarajevu negdje ?

    ma mozes u bilo kojoj i bilo gdje,samo da je raiffaisen!

    nemoj zaboraviti uplatnicu uzeti,meni su dali samo jednu, a kasnije mi je trebala druga da ostavim nekom ko ce mi podici pasos naredni dan, mislim mozes ostaviti i licnu kartu, ali na srecu vizu su mi udarili u pasos odmah!

    Srecno

  15. Ima u Bosni posla u kafanama uvijek.. Kak' ne..

    Mozes to u bilo kojoj poslovnici Raiffeisen banke, samo im kazes da je za vjerenicku vizu. Meni su uzeli 560 KM. Uplatis dan-dva prije intervjua..

    Izvinjavam se ako sam sa ovim gore predispozicijama nekoga uvrijedila :P nije mi to bila namjera.. Mogu se ja druziti sa svima, godine mi nisu bitne, to je vise bila sala :)

    hehehehhehhehhehe i ja sam se salila! :D jel ti ovo ides za tri dana?

    pozzzzzzzzzzzzz

  16. Et, svi dobili kopiju vakcina, samo ja peh..Uh.. Bem ti Kosevo.. Kud odoh gore.. Morat cu sad moljakat tamo doktore da mi to pisu.. :bonk:

    Fahro??? Jel' ti stigla zena? :)

    Jesa i zazivotcijeli- sto se tice posla.. Svakako cete se, kao i ja, nacekati dok ne pocnete da radite. Za to vrijeme cekanja bolje diplomu poslati na nostrificiranje i kopati za poslom malo boljim nego sto je u BK.. Barem ja tako mislim. Pa makar to bilo u skoli, mada sanse su male.. Ne znam opet.. Licno- najsretnija bih bila na polju zdravlja i nutricionizma, ali otom potom.. Ma bilo gdje, samo da nema dreke i galame i stvorenja mladjih od 25 godina i nizih od 1,6 m :P

    Hehhehehhehhehhehhe, znaci ni ja ne bih mogla sa tobom raditi, jos sam mlada :lol: ,hehehe! Ma i ja cu odmah ganjati tu nostrifikaciju, kazu da i to zna potrajati! Sumnjam da cemo moci raditi u njihovim skolama, a da nista ne zavrsimo tamo,ali znam da mnogi nasi koji su ovdje zavrsili engleski, tamo ga mogu predavati onima kojima je engleski drugi jezik, kao i nama, a takvih je tamo punoooooooooooooo! Ili ovaj nas jezik,srpski,bosnjacki,hrvatski, mada je na UIC fakultetu u Cikagu od prosle godine ugasen Odsjek za srpski jezik, bas sam stupila u kontakt sa nekom profesoricom,bila je glavna za taj odsjek, ona je bila rada da mi pomogne ali eto, otisla je u penzuju,i sve pade u vodu!Ma bice posla ako smo voljni da radimo! :thumbs:

  17. sutra i ja odo na ljekarski, na ilidzu kod one doktorice.

    pasos, slike, i izvod od vakcina imam...

    sta trebam traziti dole da mi daju, jel trazim kopiju il ona sama da, i sta cu reci/pitati za vakcine, vidim da to treba nekad kasnije negdje!

    PS:i meni je neki merak u skoli raditi, al u Americi ima dovoljno Burger Kingova hahaha :dance:

    Trazi da ti da napismeno spisak vakcina koje si do sada primio, ako ti bude rekla da ce ona to da posalje u ambasadu ti svejedno reci da tebi treba jedan primjerak,obavezno to trazi! Mislim da nece biti problema, meni je odmah napisala i dala! Moras joj ti naglasiti, jer ona ti nece sama napisati!

    P.S. Hhehehhehhehhehe i meni se cini da cu ja u Burger King, bice to trajno sadasnje vrijeme! hhehheehhehhehhehe :whistle:

  18. Ma nema na cemu.. Sto se tice NOA2 (Approval Notice), dokument vrijedi 4 mjeseca, sto znaci da se tvoj slucaj treba rijesiti u roku ta 4 mjeseca, tj. da do tada trebas dobiti vizu. Kako ti i fahrudin_fl rece u svom postu- jednom kada dobijes vizu ona vrijedi 6 mjeseci i jedan ulazak, sto znaci da imas 6 mjeseci vremena da udjes u USA.

    A tebi jesa svaka cast sto bi voljela da radis u skoli, ne moze to svako! Moras imat debeeelleeeeee zivce! Ja imam 3 godine staza kao nastavnica i mogu ti rec da mi je djece na vrh glave :bonk:, cini mi se da bih postala totalno neuracunljiva da imam jos koju godinu staza vise.

    Pozz :)

    E pa ja sam samo radila "na kursevima" i nije bilo lose, a ni naporno, druga je prica kad imas 30 ucenika, meni je maximum bio 12! A nemam ja debelee zivce :wacko: , daleko od toga, ali trudim se da to ne pokazujem,hehhehhehehhehhe! Ma valjda ce biti nesto od posla!

    Pozzziiic

  19. Nisam jos otisla, ali uskoro cu. Za vjencanje ti treba rodni list. Mozes svoj rodni list odnijeti sudskom tumacu da ti prevede na engleski jezik, mozes ga prevesti tamo u USA u instituciji koja se bavi takvim stvarima, a mozes i uzeti u svojoj opcini ''medjunarodni rodni list''- ja sam ga uzela, napisan je na 7 jezika i kostao me 10 KM a i to mi djeluje kao najjednostavnije rjesenje.

    Da bi bila u mogucnosti izici iz USA moras imati Advanced Parole (to ti je ustvari odobrenje). Kada se vjencas predajes u USCIS dokumentaciju za AOS, EAD (dozvola za rad) i AP (odobrenje za putovanje); koliko znam EAD i AP budu gotovi za otprilike 2,5 mjeseca od dana kada predas svu tu dokumentaciju, dok na Green Card cekas nesto duze, a ako budes imala neke lude srece mozda ti bude gotovo sve u isto vrijeme. Dakle- ne moras cekati zeleni karton da bi izisla iz zemlje ali moras imati AP.

    Sto se tice diploma- o tome sam se i ja sama raspitivala i dobila sam dosta savjeta, uglavnom svi kazu da se nase diplome priznaju. Isto sam zavrsila Engleski jezik i knjizevnost. Nostrifikacija je moguca u svakom slucaju, o tome dodatne informacije mozes potraziti na netu ili na nekoj od visokoskolskih ustanova u gradu u kojem budes boravila. A ja sam ovdje kod sudskog tumaca bas jutros dala prevesti na engleski svoju diplomu i transkript (prijepis/prepis) ocjena po predmetima i to me kostalo 34 KM (mora biti tako prevedeno sa pecatom sudskog tumaca). Osim toga sam spremila kompletan nastavni plan i program (59 stranica) i diplome od srednje skole koje cu sama prevesti i to ako mi ih budu trazili kada budem to sve predala na nostrifikaciju. Ionako mi je pola NPiP vec na engleskom.

    E hvala ti puno, stvarno si mi pomogla, odnijecu i ja svoju diplomu da prevedem dok sam jos ovdje! Nadam se da ce nam bar vecinu priznati!

    Hajde da te jos nesto pitam, znas ono pismo ili approval notice sto dobijamo od Amerikanca da je odobreno sto se tice njih, e imam tu oznaku da je valid from 21.4.2010 do 21.8.2010. ! E da li to znaci da sam trebam otici u ambasadu nasu do tada, ili da trebam do tada biti u Americi?

    Ja bi bas voljela da radim u skoli, i gledala sam na internetu ,kazu da ima posla za ESL nastavnike!

    Veliki pozdrav

  20. Hej vi sto ste vec otisli u Ameriku :dance: znate li treba li se opet sta vaditi od papira za vjencanje tu, npr. rodni list i sl? Ili je to sve u onoj zutoj koverti koju sam dobila u ambasadi?

    Koliko je trebalo vremea da dobijete zeleni karton i da li se moze izlaziti iz zemlje i prije toga?

    E i jel iko nostrifikovao diplomu temo? Ja sam zavrsila engleski jezik i knjizevnost, pa me interesuje priznaju li oni ove nase fakultete i diplome!

    Eto ako neko zna nesto o ovome pisiteeeeeeeeee!

    Hvalaaaaaaaaaaaa

  21. eeeeeeeej evo da vam javim utiske sa razgovora :thumbs:

    sve je proslo vrlo brzo, imala sam zakazano danas u pola dva, bila je jos samo jedna djevojka, isto za vjerenicku vizu, usle smo oko 2, pretresli su nas, onda sam predavala dokumente kod neke djevojke, nasa je, uglavnom svi su me vec znali zato sto sam ih zvala otprilike 30 puta da priupitam za svasta :bonk: ! ta djevojka je veoma ljubazna, vec mi je ona rekla joj super sad ces se vidjeti sa vjerenikom, uzela mi je one formulare sa interneta, garantno, rodni list uvjerenja o nekaznjavanju, garantno, taxu od mog momka ali samo za poslednju godinu i slike kao dokaz nase veze, nosila sam oko 100 slika! onda sam ostavila otiske prstiju i odmah kod konzulice, koja je isto bas simpa, buckasta i samo se smije :rofl: , odmah sam se zaklela, pitala me je kad smo se momak i ja upoznali, zasto smo se odlucili za vjerenicku vizu, kad smo se vjerili, kako sam se tada osjecala, sta najvise volim kod svog momka, e onda je pregledala slike, pitala gdje smo sve bili, i na svaki moj odgovor ona je govorili ohhhhhhh cool, pravo je smijesna. Da pitale me i sa kim mi momak zivi, i gdje cemo zivjeti kad ja odem tamo! onda mi je rekla da je sve ok, vratila mi sve slike i rekla mi da dodjem po pasos za sat vremena, oko 4 , tako da je sve od ulaska u ambasadu do pasosa trajalo 2 sata, a sam razgovor 20 minuta!

    usput, i ta djevojka sto je bila sa mnom danas isto je dobila vizu bez ikakvih problema!

    cini mi se da je ovo cista formalnost!

    srecno ljudi ;)

  22. HVALA SVIMA NA CESTITKAMA.

    Danas sam isla da provjerim cijene karti ..SARAJEVO-BEC-VASHINGTON-DALLAS..CIJENA AVIO KARTE ZA ODRASLU OSOBU JE 4264KM,A ZA DIJETE 3421KM.Majko moja jeste skupo,mislim da je pristupacnija cijena ZAGREB-MINHEN-DALLAS...Ja mislim da su mi rekli da je negdje oko 2200.00km po osobi.Jeste da moram putovati od Tuzle do Zagreba ali isplati se.A evo sta mi je danas teta u TRAVEL AGENCY ZMAJ rekla.Prilikom provjere ponuda za avio karte upitala me da li imam apostile za dijete da ga vodim van zemlje,rekla sam da nemam ,a ona mi rece da ga mogu vratiti sa aerodroma ako to nemam.Ja se sada pitam pa kako sam dobila vizu ,doduse imam brakorazvodnu parnicu na kojoj stoji da sam ja skrbnik djece i nikad mi niko nije trazio saglasnot djetetovog oca ....sta vi mislite.HVALA

    cestitke i od mene!

    e kad sam bila u americi cula sam od par ljudi da tamo kad maloljetna djeca napustaju zemlju sa jednim roditeljem moraju imati i saglasnost drugog roditelja, valjda je prije nekoliko vremena neka zena odvela dijete bez znanja muza i napustila zemlju, pa su zbog takvih slucajeva uveli to pravilo! nisam bas sigurna da li je ovo sto posto tacno, i da li je to pravilo i kad se ulazi u ameriku, ali provjeri sa nekim tamo. A i bolje ti je da uzmes tu saglasnosta ako mozes, da budes sigurna!

    Nadam se da je od neke pomoci! :)

    pozzzzzzzzzzz

×
×
  • Create New...