Jump to content

Fahrudin_fl

Members
  • Posts

    44
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Fahrudin_fl

  1. Gdje si isao kod kojeg doktora za AOS ovo sto treba da doktor ovjeri onaj transkript vakcina???

    I jesam li ja dobro razumio, ono o vakcinama sto mi treba za onaj FORM iz Bosne sto imam jel to trebam odnijeti kdo nekog americkog doktora da on to ovjeri, jesam li ja dobro razumio...???

    HEJ cao sta ima , pa slusaj ovako odes na onu stranicu www.uscis.com i onda tamo ides na FIND MEDICAL DOCTOR(CIVIL SURGEON) kad to otvoris sad neznam u kojem gradu-drzavi zivis imas da ukucas adresu ili zip kod- i onda ti izbaci najblize adrese doktora koji to rade i samo oni su nadlezni za imigraciju , i vidis koji ti je najblizi nazoves , zakazes termin poneses taj formular od vakcina iz Eurofarm sto imas , to nista nije problem doktor prepise sve sa kartona za 10 min zapakuje ti u kovertu i tu kovertu ne otvaras a on ce tebi dati kopije iste one kao sto je u kovertu zapakovao da imas ti za sebe, mene je to kostalo oko 35$ s tim da je kod moje djevojke falila samo 1 vakcina to je onaj tetanus sto se prima svako 10 god i ona kosta 40 $ a ako su kod tebe vakcine kompletne neces morati primati nista ustvari doktor ce ti reci ako treba moras primiti ako ne jos bolje al sve je lahko nista nesekiraj sve se brzo odradi. Toliko od mene ako sam sta pomogao bice mi drago ako imas jos pitanja pitaj tu smo da se pomazemo . Cao i sretno :)

  2. @milimelo...hvala na odgovorima koje si mi prosljedila...svaka cast! :thumbs:

    @fahrudin...Ocigledno su se pojedini nasli u nekoj od mojih recenica...Ja ne vidim da je svrha ovog foruma da cita necije uvrede...

    :wacko:

    Na svu srecu pa nismo svi isti...

    :no:

    Pa ipak, hvala na 'divnim savjetima' koje si mi dao medjutim mislim da nisu ni malo primjereni jednoj ovakvoj temi a jos manje daju odgovore na pitanja koja sam ja postavila.

    Svako dobro i puno pozdrava.

    Mislim ipak da si ti malo izgubljena u svemu ovome kao sto kaze ona djevojka nemoze se na dvije stolice odjednom , a ja se uopste nisam nasao u tvojim recenicama ako to mislis onda ti stvarno neznas sta pricas i lupetas , kad budes imala koledz i posao koji ja imam onda se javi da razgovaras.
  3. Prije svega, zahvljujem se na odgovoru...

    Ne sjedim na dvije nego na jednoj stolici...I to onoj koju sam kupila sama sebi i koju sam posteno bez ikakve 'stele' i lopovluka zaradila.:angry:

    Sto se neplacenog odsustva tice, svakako u organizaciji u kojoj radim to ne bi predstavljalo veliki problem...Uvijek na moje mjesto mogu dovest' nekoga i zaposliti na odredjeno vrijeme...A i priroda posla je takva, da sljedeca godina ne najavljuje neku veliku frku, da im moze neko 'znacajno zatrebati'...

    Sticajem okolnosti, isli smo na vjerenicku vizu zbog toga sto mi pravo vjencanje zadnjih godinu dana, poslije nesrece koja je zadesila moju porodicu, nije ni palo na pamet...Isto kao sto mi sad ne pada na pamet da cekam jos toliko, da konacno budem sa voljenim...

    Ne nadam se nekom 'cudu' i vjerovatno je da ce moj zahtjev odredjena struktura koja rjesava takve stvari odbiti, jer su zakon pravili radi sebe, a ne radi sitne buranije...Moje je da probam, sto je u mojoj moci i da razmotrim sve moguce opcije prije nego podnesem zahtjev za prekid radnog odnosa.

    :wacko:

    Ja razumijem da se ovdje na ovom nasem BiH forumu pretezno prica o procesu kako i na koji nacin neko dobija vjerenicku ili bracnu vizu za USA ali bih voljela, da vi iskusni u tom procesu, kad vec dijelite svoja iskustva sa nama podjelite i informaciju da li ste i kako dosli do odredjenog posla u struci ili van nje?!

    Kako ste se opcenito snasli tamo?! Skolujete li se?!Da li je nekome koristila varijanta nostrificiranja diplome ?!

    Ja sam vec jednom postavila ovakvo pitanje i nisam dobila ama bas nikakav odgovor, tako da se iskreno ne nadam ni sada...

    Zar je jedina ambicija u zivotu nakon odlaska u Ameriku dobiti zelenu kartu i drzavljanstvo?!

    Izvinite, mozda zvuci malo pregrubo ali meni sigurno nije jedini cilj u zivotu napustiti ovu drzavu, po svaku cijenu...Ipak je ovdje puno onih koje volim, kojih je briga za mene i ipak je ovo mjesto, ma kakvo bilo ono gdje se ja osjecam najbolje...A iz ove moje BiH sam sa 'nasim pasosem' obisla mozda vise od nekih koji su sa 'tim vasim pasosima' vidjeli velike gradove svjeta samo kroz terminale aerodroma i okna aviona...

    :blush:

    Svako dobro i puno pozdrava.

    Cao cao.. Ovako moje misljenje na sve ovo sto si napisala je , pa znas sta tebi je najbolje da ostanes tu gdje jesi jer vidim da ti je dobro posto ovdje Amerikanci nisu tako dobro usavrseni po pitanju obrazovanja kao sto si ti i nebi ti preporucio ni po kom osnovu da dolazis jer ovdje je sve puka bjeda i fukara tako da kad bi dosla jedna tako obrazovana i skolovana cura onda bi ovdje nastao pravi haos i pometnja , zato mislim ipak da ti je bolje tamo samo kazem zali boze tog tvog momka i truda koji je ulozio zbog tebe da bar dobijes K1 vizu jer razumijem covjeka nije mu lako jer nakon toliko potrosenog vremena i zivaca oko tebe i novaca naravno ja mu se divim zaista.TOLIKO i puno pozdrava sa suncane FLORIDE :)

  4. Potvrdu iz suda i policije vadis sto blize datumu intervjua jer vaze 6 meseci.

    1. Za SSN moze aplicirati i pre vencanja i samo otici posle vencanja ponovo, ako menja prezime, da promene prezime na SSN - Step-by-Step Guide to getting a Social Security Number (SSN)
    2. AOS -ne racuna se u 90 dana, ali treba odraditi sto pre nakon vencanja, jer ona gubi status kad joj istekne K1 viza
    3. tips about the filing for Adjustment of Status for K-1
    4. Applying for AOS in the USA
    5. I-693 instructions

    cao kako si? samo da te pitam sada za aos papire popunjavam na njeno novo prezime jel tako ?? hvala unaprjed.

  5. Cao raja kako ste svi na forumu? Evo vidim svako ponesto pise iz iskustva sto je prosao do sada sto je veoma dobro za one koje neznaju sta i kako dalje. Odma na pocetku da kazem za one koji me znaju da mi je stigla djevojka 20 septembra zajedno samnom i eto malo smo se odmorili , izvadili certifikat za vjencanje i trebamo akobogda ubrzo da se vjencamo tj. za koji dan. E sad me zanima jedna stvar poslje vjencanja i dobivanja vjencanog lista kada treba aplicirati za SSN- SOCIAL SECURITY NUMBER dali moze prije vjencanja poslije ili kad i sta treba ponjeti sa sobom kad bude aplicirala? Drugo pitanje je za koliko vremena nakon vjencanja treba poslati papire za AOS jeli se to racuna u onih 90 dana ili kako i trece dali treba ici kod doktora da prepise vakcine jer ona je dobila i Sarajevu tevakcine na formularu istom onakom kakav je poslat u zutoj koverti znaci sve je na engleskom mislim da to znaju kako izgleda oni koji su to dobili od doktora i trece sta za one koji nisu dobili od doktora na ljekarskom te vakcine kako ovdje da ih prepisu ako treba ako ih nemaju.Hvala puno unaprjed na odgovorima.

  6. E hvala ti puno, stvarno si mi pomogla, odnijecu i ja svoju diplomu da prevedem dok sam jos ovdje! Nadam se da ce nam bar vecinu priznati!

    Hajde da te jos nesto pitam, znas ono pismo ili approval notice sto dobijamo od Amerikanca da je odobreno sto se tice njih, e imam tu oznaku da je valid from 21.4.2010 do 21.8.2010. ! E da li to znaci da sam trebam otici u ambasadu nasu do tada, ili da trebam do tada biti u Americi?

    Ja bi bas voljela da radim u skoli, i gledala sam na internetu ,kazu da ima posla za ESL nastavnike!

    Veliki pozdrav

    To sto ti pise na tom approval to je do kad ti vazi znaci proces do tog datuma moras obaviti razgovor u ambasadi a ne da do tog datuma moras biti u americi a kad dobijes vizu u ambasadi ona ti vazi 6 mjeseci i u tom roku moras izaci iz zemlje .

  7. eeeeeeeej evo da vam javim utiske sa razgovora :thumbs:

    sve je proslo vrlo brzo, imala sam zakazano danas u pola dva, bila je jos samo jedna djevojka, isto za vjerenicku vizu, usle smo oko 2, pretresli su nas, onda sam predavala dokumente kod neke djevojke, nasa je, uglavnom svi su me vec znali zato sto sam ih zvala otprilike 30 puta da priupitam za svasta :bonk: ! ta djevojka je veoma ljubazna, vec mi je ona rekla joj super sad ces se vidjeti sa vjerenikom, uzela mi je one formulare sa interneta, garantno, rodni list uvjerenja o nekaznjavanju, garantno, taxu od mog momka ali samo za poslednju godinu i slike kao dokaz nase veze, nosila sam oko 100 slika! onda sam ostavila otiske prstiju i odmah kod konzulice, koja je isto bas simpa, buckasta i samo se smije :rofl: , odmah sam se zaklela, pitala me je kad smo se momak i ja upoznali, zasto smo se odlucili za vjerenicku vizu, kad smo se vjerili, kako sam se tada osjecala, sta najvise volim kod svog momka, e onda je pregledala slike, pitala gdje smo sve bili, i na svaki moj odgovor ona je govorili ohhhhhhh cool, pravo je smijesna. Da pitale me i sa kim mi momak zivi, i gdje cemo zivjeti kad ja odem tamo! onda mi je rekla da je sve ok, vratila mi sve slike i rekla mi da dodjem po pasos za sat vremena, oko 4 , tako da je sve od ulaska u ambasadu do pasosa trajalo 2 sata, a sam razgovor 20 minuta!

    usput, i ta djevojka sto je bila sa mnom danas isto je dobila vizu bez ikakvih problema!

    cini mi se da je ovo cista formalnost!

    srecno ljudi ;)

    Bas fino nek se zavrsilo kako treba , puno srece za dalje :thumbs:

  8. Ma neznam sta da kazem.Zvali smo aerodrom i u Sarajevu i u Zagrebu i oni su nam rekli da ako ja imam puno skrbnistvo nad djetetom i da to imam na papiru onda je to kao i saglasnost drugog roditelja.U svakom slucaju hvala ..pozdrav

    Opet da ti kazem i moja sestra je razvedena i ima puno starateljstvo nad djetetom naravno to stoji u sudskoj presudi ali nije moglo proci zao mi je sto ti moram ovo reci.

  9. HVALA SVIMA NA CESTITKAMA.

    Danas sam isla da provjerim cijene karti ..SARAJEVO-BEC-VASHINGTON-DALLAS..CIJENA AVIO KARTE ZA ODRASLU OSOBU JE 4264KM,A ZA DIJETE 3421KM.Majko moja jeste skupo,mislim da je pristupacnija cijena ZAGREB-MINHEN-DALLAS...Ja mislim da su mi rekli da je negdje oko 2200.00km po osobi.Jeste da moram putovati od Tuzle do Zagreba ali isplati se.A evo sta mi je danas teta u TRAVEL AGENCY ZMAJ rekla.Prilikom provjere ponuda za avio karte upitala me da li imam apostile za dijete da ga vodim van zemlje,rekla sam da nemam ,a ona mi rece da ga mogu vratiti sa aerodroma ako to nemam.Ja se sada pitam pa kako sam dobila vizu ,doduse imam brakorazvodnu parnicu na kojoj stoji da sam ja skrbnik djece i nikad mi niko nije trazio saglasnot djetetovog oca ....sta vi mislite.HVALA

    Cao Izeta kako si?Slusaj da ti kazem sto se tice tih stvari oko djeteta moram da ti kazem da moras imati saglasnost drugog roditelja nema sanse djete ti nece pustiti bez toga na aerodromu ni u zagrebu niti ce mu dati da udje USA bez tog ako nema.Moji roditelji kad su meni dolazili na turisticku isla je sa njima od moje sestre curica koja je tad imala oko 9 god .Sve je bilo ok i u ambasadi i nije bilo problema za vizu ali kad su dosli na aerodrom to je bila citava frka rekli su joj kad su cekirali karte vi mozete a mala nemoze, to je bio znas koji sok, traze saglasnost roditelja bez toga nema sanse pa da ti kazem da nebi dzaba razmisljala to moras imati.Toliko od mene i sve najbolje.

  10. Pozdrav svima,

    Evo i kod mene ima nervoze,blizi se datum za intervju 15.7....ja mislim da sam jedina koja na ovom forumu koja ide sa djecom na intrvju ,pa eto neka nas i takvih pa da mozemo dijeliti iskustva... :)

    Cao kako si? Ma nesikiraj se niko nije odbijen neces ni ti akob .sve ce biti kako je najbolje a to sto i djeca idu s tobom nije neki probl samo malo vise treba para i to je to , u moje ime i ime moje djevojke zelim ti srecu i da sto prije skines to s vrata.Puno pozdrava sa Floride. :thumbs:

  11. caoo :)

    konacno smo i mi predali za vjerenicku vizu prije 3 dana... tj 30og juna..poslala sam uz papire dokaze ( 20 slika, passport stamps, avionske karte, i fejsbuk page ono isprintala hahaha palo mi na pamet jedino sto sam zbravila emails :( valjda ce im bit dosta... =)) cekam sad NOA1 :)) poslala sam personal check pa da vidim kada ce unovcit :D .... staaa predlazete dalje? nesto razmisljam da pocnem da sad prikupljam dokumente..ako znate koje.... ali ne znam dal je rano ..posto neki dokumenti ja mislim ne mogu biti stariji lupim od 6 mjeseci... citala sam negdje ovde na vj ali opet ne znam..... pa reko da pitam vas koji ste to vec prosli...?? hvala unaprijed...

    Polako nezuri nigdje sad za jedno 5 do 6 dana vidjeces kad ti skinu novac sa racuna poslje toga dobices za 2 do 3 dana NOA1 to je samo da su dobili tvoju aplikaciju i da su skinuli novac , a tek kad dobijes NOA2 onda mozes lagano skupljati sta ti treba nebrini tu smo da pomognemo samo polako treba malo strpljenja bice sve ok :).

  12. Pozdrav raja kako ste mi :star::P ahhhh jesam raspolozen haaa.Evo i ja da napisem par recenica sto se tice intervjua od moje djevojke mislim da je red i naravno za one koje se spremaju na intervju da se ne plase kao sto rece juce moja kolegica nije nista strasno.Odma da kazem da je prosla intervju i sutra akobogda u 10 ujutru ide po vizu :).Sto se tice atmosfere u ambasadi jako fini prijatni bez pretjeranog ispitivanja, znaci klasika ,kad ste se upoznali, gdje, koje godine,sta on tamo radi, kad je dolazio,gdje ste se vjerili,ko mu je najbolji prijatelj tamo znaci ona osnovna pitanja.Od dokumenata prvo su uzeli znaci sve popunjene formulare, poslje toga doticna plavusa--bosanka je trazila dokaze o vezi znaci pisma,slike,da je slao pare,tako nista posebno i kad je moja djevojka to njoj davala ona je rekla uh ima toga dosta daj mi samo slike, to je bio neki albumcic od 20-tak slika.Da vam kazem sto je veoma vazno a to sam govorio i prije a to je taj cuveni ljekarski pregled za one koji rade na kosevu znaci doktor nedaje a trebo bi dati kopije vakcina ako nece da da kopiju ljekarskog pregleda jer stvarno te vakcine ovamo trebaju, znaci raja moja draga ko misli da ima vakcine u rukama nek se zaputi na Ilidzu u EUROFARM ako tamo radite ljekarski bez problema dobijete vakcine od doktorice pa cak kazem i za one kojima je malo dalje otici u Eurofarm ipak mislim da se isplati.Moja djevojka po zavrsetku razgovora je pitala dali oni daju kopije ljekarskog u ambasadi oni su rekli ne to ste trebali traziti od doktora e sad ko je ovdje normalan jel?Uglavnom to je bilo toako neko ima nekakvih pitanja nek slobodno pita ja sam vam ovo napisao kako mi je danas buduca zena rekla pa sad ako je ona meni slagala i ja sam vama heheh salim se malo, sve u svemu i ja zelim svima da sto prije zavrse zapoceti proces i da budete HAPPY :):dance: kao sto smo i nas dvoje danas. pozdrav svima i sretnoo.

  13. Eh sad.. Koga zanima nek cita, a koge ne zanima nek preskoci :) Jesam vam i rekla, a? :P

    U ambasadi sam ukupno provela sat i po vremena. Kada sam usla madam u plavo ofarbana Bosanka me prozvala u svoju kabinu i trazila sljedece dokumente: SVe formulare, Rodni list, Uvjerenje o nekaznjavanju sa suda i iz mupa, Uvjerenje da sam slobodnog bracnog stanja, pasos, 2 slike, potvrdu o uplati vize, obrazac I-134 i tax returns od prosle godine i nase zajednicke slike (prvo mi je trazila dokumente koji dokazuju da smo nas dvoje u vezi pa kad je vidjela koliko sam papircina izvalila rekla je, ma neka, bice samo slike dovoljne). Nakon toga mi je trazila dokumentaciju od mog proslog odlaska u USA. Dala sam joj formu DS-2011, Social Security Card i stari pasos. Pregledala je pasos i SSC i to mi vratila a ovaj DS-2011 su zadrzali. Pitala me malo o tom mom odlasku tamo u USA i zasto sam se vratila prije vremena. Nakon toga mi je rekla da sacekam i da ceme prozvati kasnije. Cekala sam jedno sat vremena. Prije mene je usla djevojka koja je predala dokumente iza mene, i njen intervju je bio uz prevodioca. Nakon toga prevodilac je izisao a prozvali su mene. Bila sam sama face to face sa Amerikankom- konzulicom i intervju je bio na engleskom. Treba je do jaja :P Ja sam malo lupetala pa mi se smijala i sve je bilo prilicno funny :) Na pocetku sam dala zakletvu. Nakon toga sam potpisala sve svoje dokumente. Prvo me pitala o tom mom putovanju u USA. Nakon toga sljedeca pitanja:

    1) Kako sam upoznala svog vjerenika?

    2) Kada je on bio u Bosni?

    3) Kada i kako me zaprosio?

    4) Da li smo bili intimni kada je on bio u Bosni prvi put? Bahahahahaahah, a ljudi moji to me oborilo, jest materemi! Na to sam je ja blijedo pogledala i rekla ''I'm not that kind of girl'' :P A ona se nasmijala,

    5) Gdje je on zaposlen?

    Nakon toga je ona potpisala te iste dokumente koje sam ja potpisala na pocetku i rekla mi je da dodjem sutra u 4 po svoju vizu i pozeljela mi je srecu.

    To je bilo to, nije trajalo mozda desetak minuta. Ali sam se nacekala prije toga tako da sam se zadrzala malo duze.

    Eto to vam je to ljudi moji. Nista strasno. Meni bilo plaho fun :) U cetvrtak ako Bog da kupuje se karta :) Sooooo happy :)

    Hvala ti puno nadam se da ce sutra biti sve ok i kod moje djevojke :)

  14. Ma nemam vise slika kad bi me naopako neko okrenuo... Barem ne onih zajednickih. Ako me zbog toga odbiju morace mi momak maksuz doci da se slikamo. Majkemi..

    Ali tjesim se time da se ne gledaju samo slike, imam telefonske racune, mailove, snaphots, uplatnice od paketa, wester uniona i slicno.. Sve je to dokaz da smo u vezi, nisu samo slike bitne..

    SRETNO SUTRAAAAAAAAAAAA :thumbs::thumbs::dance:

  15. Sretno joj na intervju..0

    Pa iskreno sve ti zavisi od slucaja.. kao prvo za AOS po pravilu i ne bi treblo uopce da se daju vakcine (ako ljekarski nije bio prije vise od godinu dana).. i takodjer se iz Bosne salje ljekarski u USA (jer vi cete tu kovertu prenijeti sve do aerodroma).. ali opet se u AOS paket posalju vakcine, a nekima posalju RFE i traze cijeli ljekarski.. pa da ne bi ga ovdje opet radila, bolje da ima iz Bosne (jer je i on validan)..

    nikada se ne zna..

    tako da.. bolje imati kopiju svega..

    Ok hvala ti ma da mozda je i bolje da uzme kopije kompletnog ljekarskog sta znas ovim budalama ovdje svasta padne na um i sto treba i netreba, u svakom slucaju nije lose imati.

  16. :)

    Ma koji crni racun??? Znas kak' je zgrabio pare sa stola, ko da prvi put u zivotu vidi 150 KM! Mene bilo stid ispred njega!

    A to za ambasadu- ja sam pitala da li je doktor obavijesten o promjenama i da li ja treba da ponesem njemu nove obrasce za medicinski. Oni meni odgovorise da su doktori upoznati sa svim najnovijim informacijama i da ja ne trebam nositi nikakve papire jel'..

    Ja sam sada, poslije svega, 99% sigurna da oni te testove uopce ne rade, da ambasada zna za sve to i da mute zajedno s doktorima. Ljudi moji ovo je Bosna.. Daleko od pravne drzave. Sve zivi lopovluk.

    Jutros sam zvala da zakazem intervju i termin mi je 29. Juna u 13:30 (u utorak). Pitala sam za tu potvrdu i madam mi je rekla da ne treba. Al' trebam se ja ipak obrijati za svaki slucaj :P Pa cuvajte mi fige... Ima da odem u odijelu, bijeloj kosulji i da stavim kravatu :P

    Sretnooooooo i akb, da sve prodje kako treba,drzimo ti fige. :thumbs:

  17. I jos sam nesto zaboravio pitati :) ona ima vakcine sto joj je doktorica prepisala i snimak od pluca jel treba jos nesto od tog ljekarskog ako treba da pita u ambasadi da joj daju kopije jer do skoro na forumu se pricalo vakcine samo vakcine a sad odjednom komplet ljekarski pa sad nezna covjek sta da radi il samo vakcine il komplet ljekarski , ustvari neznam zasto ce joj komplet ljekarski kad ovdje traze vakcine koje je dobila , hajd sad budi pametan. :bonk:

×
×
  • Create New...