Jump to content

Dana-Mića

Members
  • Posts

    340
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Posts posted by Dana-Mića

  1. Да ли може неко да одговори у случају к1 визе која се зелена карта добија по доласку у УС, тј колико траје, и колико година до пасоша?

    Ako apliciras za K1 vizu nedobijas zelenu kartu po ulazu u Ameriku. Kad stignes ovamo moras prvo da se vjencas (u roku od 90 dana po ulasku u zemlju) i onda da apliciras za AOS (adjustment of status) neznam tacno koliko to dugo uzme i onda tek dobijas temporary zelenu kartu na 2 godine. Nakon te dve godine ili tacnije 3 meseca pre nego sto napunis 2 godine odkada si dobio kartu apliciras za permanent green card koja traje 10 godina. Poslje 3 god braaka (ja mislim da broje od prvog dana odkada si dobio green card znaci nakon 3 godine za kartom) mozes da apliciras za drzavljanstvo.

    Sa CR1/IR1 vizom dobijas zelenu kartu po ulasku u Ameriku (dodje u posti za manje od mjesec dana ali odma se brojis kao green card holder). Sad na koliko godina ta karta traje se zakljuci po toku koliko si u braku. Ako si u braku od manje od dve godine onda dobijas temporary green card (2god) a ako si vise od 2 godine u braku dobijas permanent green card (10god). Ako dobijas onu od 2 godine isto apliciras za permanent kao sto je navedeno sa ovim gore. Tako isto za drzavljanstvo mozes da apliciras poslje 3 godine sto imas kartu.

    Ti izaberi koja ti se viza vise dopada i koja ti je bolja opcija. Za mene je bila ova druga jer sam znala da ce moj muz odma da dobije zelenu kartu i da do sledece godine nemoramo nikakve papire da radimo kao sto naprimer sa K1 moraju da rade AOS. Process nam nije dugo trajao (manje vise 10 miseci racunajuci da smo imali i RFE, da nismo mozda bi bilo krace).

  2. Odbili su me zato sto je sudija na razvodu napravio neku gresku tj. nije napisao datum razvoda tamo gde treba i ispod potpisa nije pisalo stampanim slovima ime i prezime sudije tako da oni smatraju da ja nisam slobodna za vencanje sa verenikom. Bila sam u sudu i napisali su mi propratno pismo tj. supervizor suda je dao dokaze da je razvod zavrsen i koji je sudija bio i da je njihova greska i da original vise nikada ne moze da se ispravi nego da se kad god mi bude trebo razvod salje i propratno pismo koje potpisuje supervizor suda. Eto vidis zbog cega gubim vreme, ja sam otisla u sud i trazila dokaz da sam razvedena koji mi treba za USCIS i oni mi dali uredno plaila i ko se nadao da tu postoji greska. Poslala sam molbu i neka mi je Bog u pomoci. Strasno, to se zove baksuz....

    ow bas baksuz...nadam se da ce da ti otvore slucaj i prime to pratece pismo. Da su bar dali RFE ili nesto a ne na licu mjesta odbili i to ne za tvoju grjesku.

  3. Ljudi imam jos jedno pitanje u vezi medicinskog pregleda....pretpostavljam da svi primaju neku vrstu vakcina tamo. E sad sta se desava ukoliko je imigrant zensko,majka od skoro i usput doji? Da li ce biti opcija ili primi ili ne ides tj.prestani da dojis dete ili postoji neka druga opcija?

    Ja mislim da i dalje moras da primis te vakcine ali nisam sto posto sigurna, mozes da ih nazoves i pitas. Moja ujna je primila sve vakcine doduse nema djece. Jedino sto su joj rekli jeste da nepokusava da zatrudni ja mislim sledecu godinu dana.

  4. Thank you and God bless you for understanding. Yes, you guessed right, he is Albanian and I am in Indiana. I have tears in my eyes right now...

    There is no reason for you to cry your husband I am pretty sure wont express that hatred publicly to a Serbian just like a Serbian wont to an Albanian except if they are drunk or really hold a bad grudge. My father lost a lot of people during the war in Croatia, he lost his homes and everything he worked hard to build and have, he fought in the war himself yet today one of his best friends is a Croatian. My husbands boss is a Muslim from Kosovo (not an albanian but still the difference is there) and they work great together. It isn't easy growing up in a war zone my whole childhood was dedicated to it and it created a lot of hate, confusion and who knows what else but you get to a point where you realize that no matter what you have to live and move on.

  5. Pozdrav svima. Suprug i ja bi trebalo da pocnemo sa procesom dobijana CR-1/IR-1 vize, pa mi je potrebno par objasnjenja vezano za proces. Pre svega da objasnim situaciju....Upoznali smo se prosle godine u aprilu.Ja sam podnosila zahtev za turisticku vizu u julu-odbijena sam (pretpostavljam iz razloga sto su mislili da cu ostati tamo da se udam).Nakon odbijanja tadasnji decko,sadasnji suprug je odlucio da dodje ovde i od septembra zivimo zajedno u Srbiji.Vencali smo se u junu ove godine a kasnije istog meseca smo dobili i nasu bebu :)E sad...prvi deo procesa (UCIS)mislim da smo razumeli u potpunosti.Popunis I-130,posaljes im sve kao sto je navedeno na sajtu i posaljes.Nakon sto oni odobre slucaj se salje u NVC (ovaj deo procesa mi je malo zbunjujuci).Kada NVC kompletira slucaj isti se prosledjuje ambasadi u BG. Nedoumice su sledece: kada se slucaj prosledi NVC-u sta dalje sledi? Da li oni traze dalja dokumenta ili bi mi trebalo unapred nesto da saljemo.Obrasce koje treba da popunimo a oni salju pretpostavljam? Kada je najbolje da se izvade potvrde iz policije i suda o nekaznjavanju? Bilo kakvi saveti bi dobrodosli:)

    -

    http://www.visajourney.com/wiki/index.php/EZGuideSpouse ovaj link objasnjava sve kako ide

  6. I've actually lived in Kosovo when the war started and could say its the same for the other side towards the Albanians depending on who you ask. I've lived in two war zones in my life when I was in Croatia from which I became a refugee and than Kosovo from which I became a 2nd time refugee. I have grudges and sometimes not the nicest things to say about lets say Croatians and Albanians/Siptari but not to the point that I hate them or cannot associate with them. I live in an area where there is a lot of Yugos and I just choose not to put the politics into my life and it makes it much easier. In fact I can say that sometimes we all even help each other out even with the past history of living in the war zone or being there against each other. Your husband is going to have to learn that especially if you live in states such as Indiana, Illinois, and Wisconsin where there is a big Serbian population (I assume those are the people heholds grudges against unless he is a Serb from Kosovo) and where it would be inevitable for him to bump into one or two in his lifetime here. (I don't live in those states.)

  7. Nora- Cestitam i srecan put ka nama u Ameriku!

    Petrovic- Zao mi je sto su te odbili. Dali su te odbili u USCIS ili NVC fazi? Sacekaj pismo vidi sta kazu pa onda gledaj kako ces da nastavis dalje. Ja ipak nebih podnosila nikakve zalbe ko zna koliko to dugo moze da potraje radije bi se vjencala i podnjela za CR-IR vizu. Sa srecom! Javi nam kako sve prodje.

  8. Juče stiglo pismo od USCIS, izmedju ostalog piše da je petition approved i da je poslato u ambasadu. Da li je i kod vas tako pisalo ili samo kod je tako, posto svi kazu da prvo ide u NVC, a onda oni salju u ambasadu i obaveste te emailom?

    Nisam sigurna ali ja mislim da to pise samo sa K1 vizama. I dalje ces morati da saradjujes sa NVC po mom misljenju ali mozda neko ko je radio K1 moze bolje da pomogne.

  9. Hvala nadam se I ja. Valjda ce ubrzo sve da se resi cram skoro godinu Dana.

    Nisam sigurna ko je tamo Aleksandra ili Sasa ali nadam se da ste sve papire prikupili da imate za intervju. Nemojte zaboraviti W2s i sve to jer ce mozda da traze trazili su od mog muza pa je moja mama morala da ih faksira nama jer sam ja bila sa njim dole.

    Evo upravo sam nasla moje zapiske i ovako je sve kod mene teklo kod mene je Case Complete ili case closed bio Jula 22og, 2011 a Jula 30tog smo dobili email pismo sa datumom za intervju koji je bio zakazan za Sept. 27, 2011. Nadam se da ce tebi zakazati razgovor ranije od Septembra posto ti vec imas CC.

  10. Predaj te za izvestaj o kaznjavanju posto on najduze uzme vremena. (Mi cemo nas da dobijemo nadamo se u ponedelajak posle 3 sedmice cekanja)

    Mozes da odes u palatu pravde i za cas da ga podignes. Moj muz je izvadio netacan dokument u Mladenovcu tako da smo ja i on otisli u Palatu Pravde i izvadili tacan izvjestaj za manje od sat vremena.

  11. upravo sto je Aleksandar i Sasa reka(la) je sta treba da uradis. Preporucujem da sve imas ispunjeno i pripremljeno za slanje. Sad sve zavisi koliko ti to brzo platis posaljes, itd. Ja sam obadva paketa ja mislim poslala zajedno nesjecam se bas neko drugi moze bolje da ti preporuci. Zapamti da napravis kopije od svega toga. U isto vrjeme mozes da posaljes muza ili ako si ti ta koja dolazi ovamo da digne izvjestaj o kaznjavanju, listu vakcina koje je vec primijo, i posalji mu ako vec nema sve dokaze koje ce da nosi na intervju tako da ste spremni unaprjed.

  12. Da, na Case status pise I-130 approved 15.05.2012. i dobili smo od njih pismeno isto to. Ali, od tada do danas NVC nije primio nas slucaj, juce smo to proverili tako sto je suprug zvao NVC. Oni su mu rekli da to obicno bude u roku od 10 do 20 radnih dana, a kada smo pozvali USCIS, rekli su nam da su oni u obavezi da slucaj proslede NVC-u u roku od 30 do 90 dana.

    Ne znam da li nas NVC na neki nacin obavesti o tome da je slucaj primljen kod njih ( telefonski, pismeno, e-mail-om...) ili treba da zovemo i raspitujemo se cesce o tome da li su primili slucaj?

    Nesjecam se tacno ali ja mislim da su meni poslali email. Ja sam takodje poslje 2 nedelje od NOA2 zvala NVC svaki drugi dan da vidim jesu dobili moj case i zadali nam broj.

×
×
  • Create New...