Jump to content

bosnian68

Members
  • Posts

    50
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by bosnian68

  1. Pogresno - cijena AP i EAD je vec ukljucena u $1010. Ako neko zeli AP i EAD samo ih dodaje prilikom slanja I-485 ili nakon sto dobije NOA1 za I-485. Nikakvih novih troskova nema.

    NIsam ni mislio da ima nekih dodatnih troskova prilikom apliciranja za AP i EAD prilikom apliciranja za AOS, ali sam mislio da ukoliko nije potrebno ne treba aplicirati za AP i EAD , cime bi i troskovi apliciranja bili manji ( mozda grijesim).

    link vezan za troskove dokumenata koje treba poslati za AOS.

    http://www.uscis.gov/files/nativedocuments...edule052907.pdf

  2. Jedno pojasnjenje. Ne vidim razlog za bacanje para (mada sam ja to vec uradio, jer su svi pisali da treba poslati zahtjeve za EAD i AP). Mislim za slanje zahtjeva za AP i EAD ukoliko nema neke prijeke potrebe ( AP je za putovanje van USA dok se odvija proces AOS) Mislim svi ste skoro stigli u USA i mislim da niko nema namjeru da ide za BiH ( naravno ukoliko se nesto nepredvidjeno ne desi kod kuce, sto nikome ne zelim).A ako neko misli da ce ubrzo naci neki posao u mjestu gdje se skrasio neka aplicira za EAD. Meni je Zelena karta stigla 2 mjeseca nakon AP i EAD.Za ta dva mjeseca koliko sam prije dobio EAD nego Zelenu kartu nisam uspio naci nikakav posao, a nisam ni isao za Bosnu. Tako da je moja preporuka da ustedite tih 700 $ koliko se inace placa za AP i EAD ( ukoliko se ne varam). Puno pozdrava svima na forumu i puno srece u daljem procesu.

  3. Hey, jedno pitanje..

    Da li kada aBd budem ulazila u USA (Washington), moj zarucnik moze ici s mnom za NON CITIZEN da ja predam kovertu i sl. ili se moramo razdvajati?"!

    :hehe:

    Vjerovatno se ne morate razdvajati. Posto je on vjerovatno US citizen probaj s njim u red sa ostalim amerima jer je tamo procedura brza. Inace i ja sam isao preko Washingtona i drzao u ruci famoznu zutu kovertu pa sam bio prebacen u red non US citizen iako je bilo slucajeva na ovom forumu da su osobe sa zutom kovertom bile upucene u red sa ostalim US drzavljanima. Tako da nemoj puno da brines za to. Procedura za US drzavljane je brza pa ti i tvoj zarucnik stanite u taj red. Ukoliko Vas i razdvoje, nakon zavrsene procedure utvrdjivanja identeta (slikanje web kamerom i uzimanje otiska prsta opet se mozete sastati na izlazu iz te sale prije ulaska u salu za uzimanje tvoje dokumentacije i otici tamo zajedno.

  4. Pozdrav svima!!!Da li neko ima iskustvo sa ljekarskog iz Eurofarm Centar,imamo zakazan ljekarski pa me malo zanima kakvi su,i gdje salju za snimanje pluca?

    Ja sam nedavno imalaa ljekrski, doktorka je OK, vrlo profesionalna... ali vaga joj laze bar 3 kile. :-)))

    Ja sam imala sve potrebne vakcine, tako da nisa morala nijednu dodatnu da primim.

    Mene su slali u Radioloski zavod za pregled pluca (roughly speaking, preko puta Socijalnog :-))) i tu ti odmah daju snimak, pa se poslije vratis kod te doktorice, i tad ti daju rezultate na aids, i sta se vec testira, ne mogu ni da se sjetim vise.

    Onda ti ona to sve spakuje i posalje u ambsdu i ti fino platis, i to je to. Poucen nasim iskustvom, trazi kopiju primljenih vakcin, da ne bi ovako kao ja, lutao i pitao za informcije.

    Srecno i pozdrav!

    Ja imam neke stare knjizice, i tu pisu te vakcine (neke)! Da li ja mogu kopirati te knjizice za ljekarski ili pak ih donijeti u knjizicama ljekaru da ih on pregleda?!

    Ja sam imala tu prastaru knjizicu koja mi je spasila zivot. Nju sam ponijela i to je potpuno validan dokument - u BiH, tako da nista ne brini, to je dovoljno. E sad, da li si isprimala sve vakcine koje oni traze... to je drugo... i naravno, trazi joj kopiju te potvrde o vakcinacijama... ja nisam... pa ne znam sta da radim i kako da nadjem doktora koji ce mi to verifikovati ovdje u USA.

    Srecno!

    nema potrebe za verifikacijom vakcina. Sva dokumentacija koju ste predali na aerodromu prilikom dolaska je sa aerodroma vec poslana u USCIS tako da ukoliko nisi sigurna napisi propratni dokument da se obrazac sa vakcinama nalazi u dokumentaciji koja je poslana sa aerodroma i da ti nije data kopija nakon zavrsenog pregleda. Znam da nije bas uvjerljivo, ali oni vec posjeduju svu dokumentaciju pod brojem A# koji su vam dali na aerodromu.Puno srece i manje brigati ti zelim.

  5. Heyiii,

    Dobili smo NOA2 :dance: !

    Now what? Moram sada pretraziti ovaj forum da procitam sta nam je sljedece ciniti! Znam otprilike, ali hocu da budem sigurna!

    Da li imaju neke forme koje samo ja moram ispuniti? I koje su to forme on ispunjava i meni salje?

    Odoh traziti.. A ako je neko tu, neka mi please odgovori!

    Hvala!

    :star:

    CESTITAM! :star:

    Spremi svoje papire (izvod iz knjige rodjenih + prevod / internacinalni izvod, potvrdu da se nisi udavala/ papire od razvoda, slike... :guides: , vec sam pocela da zaboravljam sta mi je sve trebalo :bonk: ). On treba da ti posalje I-134, pismo poslodavca, last year tax,...

    Oups! Ti si u USA, a on dolazi? Onda samo obrni uloge (ti/on)

    Hvala puno na informacijama!

    Sve najbolje! Znaci trebam prevesti samo rodni list! Super! Ili pak mogu uzeti onaj iternacionalni rodni list?!

    moze internacionalni rodni list da ne bi placala prevod bosanskog rodnog lista kod sudskog tumaca.

  6. Hvala!!!

    A&N je platila prevođenje rodnog lista 20KM. Pa si ja računam koliko će me doći prevođenje diplome srednje škole. Ali dobro..koliko je toliko je.

    Pitam se da li će mi uopšte ta diploma trebati? Mislim, trebam li je nositi tamo?

    Svaka diploma je ok. Mislim tako ces dokazati da imas high school kada se budes prijavljivala za neki posao.Da li ce vrijediti ako budes konkurisala za svoju struku to je upitno, jer oni vecinom prilikom apliciranja ili intervjua traze reference sa prethodnih radnih mjesta kao i kontakt telefone i imena relevantnih osoba, sto je u slucaju nas koji smo tek dosli u USA nepovoljo jer nismo imali priliku raditi u USA prije dolaska na osnovu nekeod viza. Moj prijedlog bi bio ako vec radis u BIH dati neko od pretpostavljenih napise neku referencu potpise se i ovjeri, a ti to mozes prevesti na engleski. Ipak ako ti finansijske mogucnosti dopustaju upisi neki njihov kurs a nakon nekog vremena zasto ne i neku skolu jer sa bilo kojom njihovom diplomom jelakse naci neko zaposlenje.

  7. Ma nemam pojma više šta da uzmemo. Izgleda da nećemo ovaj Croatia airlines uopšte.

    Meni za ove aerodrome u drugim zemljama (recimo Holandija, ili Njemačka) gdje presjedam ne treba neka viza?

    Za tzv connecting flights (ili narodski receno presjedanje) u aerodromima sirom Evrope ti nije potrebna viza jer su to sve medjunarodni aerodromi (ne napustas aerodromsku zgradu) i ti samo "presjedas" na drugi let u sklopu istog terminala ili nekog drugog do konacne destinacije.

    Izuzetak je prelazak sa aerodroma Gatwick na Heatrow i obratno u Londonu jer napustas aerodromsku zgradu i ides na drugi aerodrom.

    Kako vidim ides u Minnesotu koja granici sa Kanadom. Ne bih ti preporucio presjedanje u Kanadi jer su meni prosle godine u Frankfurtu trazili vizu za connection flight preko Toronta za Philadelphiu.

    Puno srece na bilo kojem letu za koji se odlucis.

  8. Bosnian68,

    vidjeh da neki ne idu na primanje kopija postom vec licno odu nakon sto sudija potpise u opstinu da im se naprave kopije - tako se ne mora cekati tih par sedmica koliko treba za slanje.

    Mozda da i K-1 koji sada dolaze vide sa opstinom/sudom ko vec izdaje te da oni licno preuzmu kopije kako bi sto prije poslali za AOS?

    milimeo ja sam naveo moj slucaj. I ja sam isto citao na forumima da postoji mogucnost dobijanja ovjerenih kopija isti dan. Ali u mom slucaju, a vjerujem da je i slucaj kod vecine osoba da se vjencanja obavljaju do odredjenog vremena tokom radnog dana ( a nikad nije zakazano samo jedno vjencanje za odredjeni dan) a da nakon toga tete zavrsavaju administrativni dio posla nakon obavljenih ceremonija vjencanja ( uvodjenje u protokole i pravljene kopija vjencanih listova), pa i sef tog odjeljenja treba da provjeri ispravnost dokumenta koji ovjerava.

    Ja sam ovjerene kopije vjencanog lista dobio nakon nekoliko dana. A i sama znas da niko nece sutradan nakon vjencanja poslati dokumentaciju za AOS tako da tih nekoliko dana koliko se ceka za dobijanje ovjerenih kopija i ne prestavlja neki problem,jer vecuinaparova nakon vjencanja ide na vec planirani medeni mjesec.

    Pono srece svima

  9. Hvala bosnian and wolf!

    Ljudi, znam da ste svi iz različitih država, ali ima li nešto što se mora ponijeti tamo a da je potrebno za sklapanje braka?

    Ako mislis na dokumente koji su potrebni za sklapanje braka iz BiH, ja nisam nista ponijeo. Kod njih se prvo ispuni tzv dozvola za sklapanje braka na kojoj se navedu osnovni podaci o osobama koje zele sklopiti brak, a nakon toga kada se odlucite za taj svecani i dugocekani cin odete u zgradu opstine sa tom dozvolom, uplatite trazeni iznos u gotovini za ceremoniju i pristupite ceremoniji sklapanja braka. ( bar je kod mene bio takav slucaj da nismo trebali zakazivati poseban termin i vrijeme - odnosi se na drzavu Maryland). Ukoliko zelis zbog neke sigurnosti ponesi uvjerenje da do sada nisi bila u braku.

    Napomena. Ja sam se vjencao u opstini (sudu) ali ako neko planira vjencanje u crkvi mozda je druga procedura, ali mislim da je svagdje potrebna ta dozvola za sklapanje braka prije samog sklapanja braka ( kao da niste krvno vezani ili u braku sa drugom osobom).

    I jos jedna napomena. Prije ceremonije sklapanja braka zatrazite nekoliko kopija tzv vjencanog lista ( cijena je oko 5 $ po kopiji) koju ce Vam nakon ovjere poslati postom na adresu koju ste naveli.

  10. Mislim da nema potrebe da se nervirate oko tog formulara I-693 trazeci nekoga u USA da napravi prepis na osnovu podataka koje imate izlazeci se dodatnom trosku kao i nervozi. Kod mene je slucaj bio da je covo na aerodromu koji pregleda sadrzaj famozne zute koverte kompletnu dokumentaciju proslijedio u USCIS, a meni je samo na formularu I-94 napisao A #. Kada sam ga pitao za kopiju I-693 samo je rekao da je on duzan svu dokumentaciju proslijediti dalje bez izdavanja bilo kakve kopije .

    I ja sam se nakon toga "hvatao" za glavu, sta da radim, pa sam i zahtjev za AOS poslao kasnije nego sto sam planirao dok mi je brat poslao kopije zdravstvene knjizice i prevoda koje sam uz objasnjenje poslao uz ostalu dokumentaciju za AOS. Izgleda oni sami tokom vremena mijenaju procedure vezane za to.

    Evo drugi slucaj. kako sam vec nakon nekog vremena dobio AP i working permit ocekivao sam nakon odredjenog vremena green card. Medjutim poslali su mi obavjestenje da je slucaj odobren i da ce mi nakom obavljanja odredjenih procedura (biometrics) u naredna 2 mjeseca poslati green card. Medjutim, ja sam taj biometrics obavio prije dobijanja AP i working permit , tako da mi je green card stigla sedmicu nakon dobijanja tog obavijestenja.

    Toliko za sada od mene. Jos jednom cestitke svima koji su dobili vize i spremaju se za put u USA.

  11. 14.09.2009. na kucnu adresu mi je stigla tzv. Zelena karta tako da u naredne dvije godine ( manje 3 mjeseca ) ne trebam brinuti o slanju nikakve dokumentacije niti popunjavanju formulara.

    Bosnian68,

    nakon dolaska u US, koliko si dugo cekao da appliciras za SS#? Na forumu, sugestiraju da prode 2 dvije sedmice nakon ulaska u US pa da tek onda appliciras za SS#?

    Koliko ti cekao?

    approved!!!!!!!!!

    idemo sutra po vizu u 4 pm

    Huuuuuuuuuuuuuuuuuuh :)

    Detalje vam pisem sutra, sad idem u krevet, it has been a long as* day

    Cestitam Vareske, zelim vam sve najbolje.

    Sto se tice SS# ja sam se odlucio aplicirati nakon 3 sedmice. Ipak dok se neka procedura zavrsi ( slanje moje cjelokupne dokumentacije sa aerodroma u USCIC). Ali ni nakon 3 sedmice nisam bio u "sistemu"pa je gospodja koja radi na izdavanju SS rekla da to nije problem jer je ona na osnovu mojih podataka poslala zahtjev tako da sam nakon sedmicu dana nakon podnosenja zahtjeva dobio SS card.Ta kartica koliko sam shvatio sluzi kao maticni broj u BiH, ali i za odbijanje poreza od zarade kada se pocne raditi ; ), i gdje god apliciras prvo traze SS#.

    Bosnian68, za AOS da li si predao vaccination record I 693?

    Nesvatam zasto im to ponovo treba posto je to vec uradeno u SA.

    Sto se tice obrasca I-693 nisdam dobio kopiju ni u klinici na Ilidzi niti na aerodromu koji mi je bio POE. Svu dokumentaciju koju sam predao sluzbenom licu na aerodromu on je kako je rekao duzan proslijediti dalje (u USCIS). I ja sam imao nedoumica oko toga pa mi je brat ponovo bio poslao kopije i prevode zdravstvene knjizice na osnovu koje su mi u klinici na Ilidzi upisali podatke za I 693 i propratno pismo sa objasnjenjem. Ali to izgleda nije bilo potrebno jer sam zelenu kartu dobio nakon 3 mjeseca bez ijednog trazenja dodatnih dokaza za dokumentaciju koju sam posalo za AOS.

  12. 14.09.2009. na kucnu adresu mi je stigla tzv. Zelena karta tako da u naredne dvije godine ( manje 3 mjeseca ) ne trebam brinuti o slanju nikakve dokumentacije niti popunjavanju formulara.

    Bosnian68,

    nakon dolaska u US, koliko si dugo cekao da appliciras za SS#? Na forumu, sugestiraju da prode 2 dvije sedmice nakon ulaska u US pa da tek onda appliciras za SS#?

    Koliko ti cekao?

    approved!!!!!!!!!

    idemo sutra po vizu u 4 pm

    Huuuuuuuuuuuuuuuuuuh :)

    Detalje vam pisem sutra, sad idem u krevet, it has been a long as* day

    Cestitam Vareske, zelim vam sve najbolje.

    Sto se tice SS# ja sam se odlucio aplicirati nakon 3 sedmice. Ipak dok se neka procedura zavrsi ( slanje moje cjelokupne dokumentacije sa aerodroma u USCIC). Ali ni nakon 3 sedmice nisam bio u "sistemu"pa je gospodja koja radi na izdavanju SS rekla da to nije problem jer je ona na osnovu mojih podataka poslala zahtjev tako da sam nakon sedmicu dana nakon podnosenja zahtjeva dobio SS card.Ta kartica koliko sam shvatio sluzi kao maticni broj u BiH, ali i za odbijanje poreza od zarade kada se pocne raditi ; ), i gdje god apliciras prvo traze SS#.

  13. approved!!!!!!!!!

    idemo sutra po vizu u 4 pm

    Huuuuuuuuuuuuuuuuuuh :)

    Detalje vam pisem sutra, sad idem u krevet, it has been a long as* day

    DIVNOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!! CESTITAM VAM!!! :dance:(L)

    [/size]Cestitke i od mene. Drago mi je da je jos jedna viza odobrena za drzavljanina/ku BiH.Zelim Vam puno srece u zajednickom zivotu. Svima ostalima koji cekaju dobijanje vize zelim puno srece i strpljenja.

  14. malamu znaci jos nema obavijesti iz ambasade a joj :( nadam se da ce ti uskoro nemoj se sekirati samo jos malo strpljenja i bice sve ok :) Nego ja sam sva uvjerenja pribavila juce mi je dosao i affidavit of support od zarucnika (znaci popunjen i potpisan smo do strane njega bez ovjere notara jer se ovaj novi support ne ovjerava posto ga zaricnik /zarucnica iz SAD sada garantuje svojim potpisom jel tako?!) sada ostaje jos ljekarski i forme da se popune pa zovem ambasadu.

    sto se tice ljekarskog ja nisam jos zvala da zakazem mislila sam danas zvati da zakazem na Kosevu jer mislila sam da se tamo moze sve na jednom mjestu obaviti ali eto vi kazete da ne moze pa sad ne znam ni sama, problem je sto ja nisam iz Sa pa valja to sve naci, onda cu i ja odluciti za Eurofarm jer kao sto ti malamu rece nekako mi je lakse posto je zena doktor.znaci i kazete za ljekarski trebaju i slike 5X 5, 2 jeli ?sto se tice vakcina ja imam onu tabelicu sa vakcinama u knjizici pa kad budem zvala da zakazem za ljekarski pitat cu jel moze to i da li mi treba i posebno iz doma zdravlja da mi oni izdaju taj karton mojih vakcinacija.

    Klinika Eurofarm se nalazi uz samu tramvajsku stanicu na Ilidzi odakle polaze tramvaji za SA. A tu je i autobuska stanica. Ukoliko dolazis u SA autom samo pitaj za tramvajsku stanicu i lako ces naci. Ukoliko dolazis autobusom sa glavne autobuske stanice u SA imas tramvaj br.3 kojem je zadnja stanica ta na Ilidzi (uostalom svim tramvajima je to polazna i zadnja stanica).Klinika se nalazi na lijevoj strani kada dodjes do kraja ograde tramvajske stanice.To je dvospratna malo veca kuca koliko se sjecam krem ili oker zute boje.Udaljena je od stanice oko 50 metara Uostalom oni ce ti to objasniti kada budes zakazivala pregled.

    Sto se tice tih vakcina ja sam vec nekoliko puta rekao da je ljekar koji je vodio taj pregled prepisao datume iz moje 20 godina stare vojne knjizice kao i iz zdravstvene knjizice. A ukoliko imate vremena i nije Vam daleko vi trazite te ljekarske kartone iz Doma zdravlja. Slike su potrebne jer ce ih spojiti na popunjene obrasce ( kao sto u Ambasadi spoje sliku na popunjeni zahtjev). I ponovo napomena: obavezno traziti kopije popunjenih obrazaca.

  15. Možda za ljekarski ponesem ove što sam danas uradila...a za interview napravim nove..bolje.

    Gledam malo obrasce, ovo pitanje na šta se sve odnosi:

    Do you have any specialized skills or training, including firearms,

    explosives, nuclear, biological, or chemical experience?

    Je li se odnosi samo na ove navedene skills?

    Koliko se sjecam pomenutog obrasca na njemu je navederno da ukoliko trebate napisati neko dodatno objasnjene vezano za pojedine stavke da na listu papira na vrhu napisete broj stavke na koju se odnosi, napisete objasnjenje i potpisete te taj list papira i spojite sa pomenutim obrascem.

    Inace ovi obrasci su uopsteni , a pomenuto pitanje se vjerovatno odnosi na sluzenje vojnog roka ( u nekim drzavama nije obavezno kao sto je prije ratabilo kod nas) ili na pojedine vojne obuke (koje ti mozda nisi pohadjala). Inace mislim da je sto jednostavnije odgovaranje sa DA ili NE na pomenuta pitanja lakse i za tebe kao i za njih.

  16. Sad sam zvala ambasadu da vidim što još nisam dobila instrukcije, i kažu mi da su kao dobili naš elektronski file, ali ga nisu još dobili fizički. I da čekam. :(

    Nije mi jasno kako nisu dobili kad im je davno poslano iz NVC-a, mislim da piše na onom obavještenju od NVC-a 26. da su poslali.

    Odmah me glava zaboljela, a htjela sam zvati da zakažem ljekarski...sad ništa od toga.

    Zaista ne kontam cemu tolika panika (razumijem da zelis da se to sto prije zavrsi kao sto smo i svi mi to ranije zeljeli) Proces dobijanja vize ti se priblizio samom kraju nakon toliko cekanja. Papiri ce stici, poslat ce ti obavjestenje. Ionako intervju zakazujes kada prikupis svu dokumentaciju i obavis ljekarski pregled. A mislim da nakon ovoliko topica i objasnjena od raje koja je sve to prosla vec imas potpunu sliku o kompletnom procesu i dokumentima koje trebas da prikupis ( i koje si vec prikupila). Ja sam primjera radi cekao sedmicu nakon sto je vjerenica dobila obavijest da su papiri poslani za Bosnu i da nisam nazvao ambasadu da provjerim ( pri tome plativsi 18 KM za PIN kao za turisticku vizu, jer nije bilo broja tel i lokala za ove vize na sajtu ambasade), cekao bih jos sedmicu, jer su mi poslali postom obavijestenje nekoliko dana nakon dobijanja dokumentacije iz USA i trebalo je oko sedam dana da stigne iz SA na moju kucnu adresu ( duze nego iz USA za BiH). A kada sam nazvao poslali su mi obavijest sa spiskom potrebne dokumentacije na e mail.

    Puno srece i sto manje brige ti zelim. Vizu ces sigurno dobiti samo jos malo strpljenja.

  17. I was married June 21st 2009 and my visa expires July 22 2009. We are sending our package for the AOS this week but what is my deadline to send in the package for AOS. Is it July 22 2009?? Am I in trouble since I've waited?? We just got back from our honeymoon. Please help since I'm a little nervous now. :( Thank you!

    Cindy

    My opinion is that you need to do things that are needed in some order. You are get that K-1 visa to come to US and get married. You are do that before visa expired, you also have honeymoon and that is really ok. Now you can apply for AOS and for SSN (social security number). After all those stuff are done you will feel more relaxed and will not worry much. Process after that will go normally. After some time you will receive EAD and Advance parole so you will be able to work , to travel outside of USA and return safelly. For green card will be little more witing but you will beableto work and travel without fear.

    So my advice is that you do stuffs in order just to predict any possible problemms and to enjoy in life with your soulmate.

    All the best

  18. Nemam skener pa sam ovako uslikala moju staru knjižicu. Hoće li im to biti dovoljno da odrede šta mi fali od cina? :D

    A druga slika je taj rodni list koji sam platila 30KM :wacko:

    Sto se tice pregleda u Eurofarmu , vadjenje krvi i pregled je 120 KM a posebno se placa snimanje pluca i misljenje radiologa - 20 KM. Inace sam pregled zajedno sa snimanjem pluca je trajao oko 2 i po sata. Za snimanje pluca kod"zeljeznicara" kao i nalaz radiologa sam obavio za 20 minuta

    U stvari te je kao mali intervju jer ljekar prilikom popunjavanja obrazaca koji se takodjer mogu naci na netu Vam postavlja kao sto se radi na sistematskom pregledu ako je vec neko bio. Izmjeri vam visinu, tezinu, provjeri vid, "poslusa" pluca, predgleda usnu duplju, izmjeri pritisak i krene sa pitanjima. Za ljekarski je potrebno ponijeti i slike kao za vizu (5x5 cm).

    A sto se tice vakcina, Mislim da sam negdje na ovom sajtu procitao da ljekar za svaku osobu pojedinacno odlucuje koju vakcinu osoba treba da primi. Meni su prihvatili vakcine koje sam primio u bivsoj JNA prije vise od 20 godina kao i vakcine koje sam primio zbog posla koji sam nedavno obavljao. tako da nisam morao primiti nijednu dodatnu vakcinu. A mislim da su vakcine koje ti vec imas u knjizici sasvim dovojne ( ja sam isto trazio kopiju vakcina u Domu zdravlja u mjestu prebivalista ali su mi rekli da nemaju arhivu za to za osobe rodjene prije 1970 godine)

    Puno srece svima

  19. Malo objasnjenje za dole navedeni spisak.

    Vjerujte da smo svi mi koji smo sada u USA prebrodili pomenutu proceduru citajuci po forumima sta treba prikupiti i gdje a sta ne.

    Sto se tice dokumenata koje treba prikupiti za intervju nije ih potrebno prevoditi na engleski jezik. Ja sam da napomenem bio na intervjuu u februaru mjesecu ove godine vezano za K-1 vizu i sam sam nazvao ambasadu da provjerim vezano za prevod. Rekli su mi da dokumente koji su na Bosanskom jeziku ne treba prevoditi. Sto se tice rodnog lista nisam vadio internacionalni rodni list za intervju. Formular Affidavit of Support I-864 koji mi je vjerenica poslala iz USA je bio ovjren kod notara.

    Uostalom svi koji cekate obavjestenje od ambasade vezano za intervju mozete slobodno nazvati ambasadu (poslije 14 sati) i provjeriti ovo sto sam napisao na broj telefona koji ce se nalaziti na dokumentu koji budete dobili od ambasade.

    Od sve dokumentacije koja se navodi kao dokaz Vase veze meni su samo uzeli fotografije od kojih su neke kopirali, a sve su mi nakon intervjua vratili. Ja sam cak napravio sve kopije tel racuna, avio karti i hotelskih rezervacija ( koje sam ponijeo sa originalima zlu ne trebalo) ali mi ih u ambasadi nisu ni pogledali

    Ovo ne mora biti slucaj sa svima ali ja sam iznijeo svoje iskustvo koje nije bilo tako davno.

    Puno srece.

    Hajde da razjasnimo jednom za sva vremena: :D

    1. Ne treba internacionalni rodni list
    2. Za intervju ide obični rodni list, ne treba ga prevoditi?
    3. Za AOS može obični rodni list preveden na engleski
    4. Prevodi se kod ovlaštenog sudskog prevodioca?
    5. Prevod običnog r.lista ovjeriti apostilom? da ili ne? ako treba gdje se to radi?
    6. Ukoliko izvadim internacionalni r.list (da ga imam uz sebe) da li na njega uopšte ide apostile?Zar ne bi trebao biti sam list dovoljan?

    Ovo je spisak koji su meni poslali (prekopala sam inbox) za CR1 prije godinu, i nadam se da ce pomoci.

    Prije dolaska na razgovor za useljenicku vizu molimo vas da pažljivo pročitate slijedeće upute:

    Konsul neće moći odobriti vašu vizu ukoliko nemate slijedeće dokumente:

    Važeći pasoš.

    Kompletno popunjen formular DS-230 part I i II

    2 fotografije na kojima se jasno vidi lice, bez šešira kape ili marame, na svijetloj podlozi.

    U prilogu se nalaze informacije o ljekarima kod kojih trebate uraditi medicinski pregled. Pregled plaćate sami. Pregled je potreban i za svako maloljetno neoženjeno/neudato dijete koje će putovati sa Vama u SAD. Trebate ga obaviti najmanje 7 dana prije zakazanog termina razgovora.

    Original vašeg rodnog lista, ne stariji od 12 mjeseci.

    Original vjenčanog lista (ako ste oženjeni-udati), kao i ovjerenu kopiju razvoda braka ili osmrtnice, da biste mogli dokazati da niste sada u zakonskom braku. Ako do sada niste bili vjencani potvrdu da niste u braku. Dokuimenti ne smiju biti stariji od 6 mjeseci.

    Originalnu potvrdu o nekažnjavanju iz svake zemlje gdje ste živjeli duže od 6 mjeseci nakon navršene 16. godine.

    Za Bosnu i Hercegovinu su potrebne dvije potvrde koje izdaju:

    Ministarstvo unutarnjih poslova

    Sud

    Ako ste bili osuđivani u bilo kojoj zemlji, nabavite o tome ovjerenu potvrdu

    Potvrda od ministarstva odbrane o sluzenju vojnog roka.

    Ako imate maloljetnu djecu koju vodite sa sobom u SAD, morate za njih nabaviti ovjerenu kopiju rodnog lista, kao i potvrdu o nekažnjavanju ako su starija od 16 godina. Ako ste rastavljeni potrebno je priložiti i sudsku presudu kojom su djeca zakonski povjerena Vama.

    Garantno pismo (formular Affidavit of Support I-864) od osobe koja je podnijela zahtjev za vase useljenje u SAD.

    Donesite sva dokumenta kojima ćete pružiti dokaze o postojanju veze sa vašim supružnikom / roditeljem / djetetom (npr. zajedničke slike, slike sa vjenčanja, pisma, listinge telefonskih računa itd).

    Sva dokumenta napisana na bosanskom jeziku (osim vjenčanog lista i rodnog lista koji mogu biti u internacionalnoj verziji) moraju biti prevedena na engleski jezik i prevodi ovjereni od strane sudskog tumača.

    Licno sam koristila internacionalnu verziju, kostala me je samo 4 KM u Opcini Centar, nije bilo potrebno prevoditi i nisu trazili apostille. Ovo se odnosi na intervju u ambasadi.

    Istina je da Amerikanci nemaju blage veze o haskoj konvenciji, i imam osjecaj da prihvataju dokumente kako im vjetar puhne, a zlatno pravilo je : sto jednostavnije i njima lakse za shvatiti, to bolje.

  20. Sto se tice dalje procedure nakon dobijanja obavjestenja o odobrenju slucaja od strane NVC.

    Oni slucaj proslijedjuju u USA ambasadu u BiH koja Vam nakon nekoliko dana salje listu dokumenata koje trebate prikupiti za intervju. Ukoliko ste to vec ranije uradili nazovete ambasadu u SA na broj koji su Vam dali i zakazete intervju.Naravno prije intervjua trebate zakazati ljekarski pregled. Za Kosevo ne znam ali kada sam ja zakazivao pregled u Eurofarmu bilo je za 7 dana (uzgred na pregled snimka pluca sam cekao 10 minuta). A isto tako i intervju u ambasadi (7-10 dana). Inace sav ljekarski se svodi na postavljanje pitanja od strane ljekara koji popunjava obrasce. Krv se testira na HIV i sifilis (bar je kod mene bio slucaj) . Jos jednom napominjem da ukoliko imate neke zdravstvene knjizice od ranije u kojima su upisane vakcinacije da ih obavezno ponesete,jer cete time izbjeci dodatno cekanje i placanje vakcina.

    Sto se tice potvrda o nekaznjavanju ja sam izvadio i u sudu i u policiji ( obje su trazene od strane ambasade)

    Inace u petak 26.09 sam dobio Advanced parole ( dozvolu da mogu putova izvan USA i vratiti se), a danas (29.06.) sam dobio i radnu dozvolu.

    Toliko za sada od mene.

    Vareska, je li sad imas svoj broj casea? Ono sto NVC dodijeli pa bude XXX pa brojevi? Ako imas, s tim brojem u naslovu emaila se javi konzularnom u SA i pitaj sta dalje. Probaj to prije petka uraditi jer se petak garantovano ne radi :-)

    Malamu - ja znam da je to uvjerenje bilo vise nego ono sa suda (oko 30tak km jer sam morala uplacivati u posti, ispunjavati obrazac i ne znam sta su jos trazili). Da probas nazvati mup koji ti treba i unaprijed dobijes info da se ne truckas dzaba gore-dole samo za informacije?

×
×
  • Create New...