Jump to content

Bosnian30

Members
  • Posts

    11
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Bosnian30

  1. Hvala milimelo smile.png

    Ovdje oko diploma je bitno jos napomenuti da ko misli nastavak skolovanja u USA prvobitno se obrati koledzu/univerzitetu na koji ce ici i pitati njih gdje da uradi evaluaciju diploma jer svaki imaju spisak ustanova koje prihvataju i cisto radi sigurnosti smile.png

    Da jos priupitam jedno pitanje, supruga je u procesu I-751 za desetogodisnju green card i kad smo slali papire tada nije radila tako da je ta rubrika u formularu pri ispunjavanju oko posla ostala prazna, sad je dobila posao i trebamo li sad to dojaviti uscisu?

    Oni ce to svakako to vidjeti po njenom socijalnom broju, i znam da se promjena adrese mora poslati a ne znam za ostale promjene poput posla, skole treba li im i to dojaviti za update ili to nije bitno

  2. Kad se vec spominje prevodioc, da pitam ima li iko iskustva da je negdje u USA prevodio/slao na evaluaciju diplomu o zavrsenoj srednjoj skoli (Gimnazija) u slucaju da zatreba za posao, ili neki upis na program/kurs za neki certifikat.

    Odnosno me zanima da li se to moze uraditi ''na svoju ruku'' da se posalje bilo kojoj ovlastenoj ustanovi da je prevedu na engleski i izdaju da je ekvivalent americkoj high school, tako da se ima spremna u slucaju kad zatreba?

  3. za sta su vam trebale izjave svjedoka i to? Ja se ne sjecam da smo to poslali??? I kad ste dobili RFE znaci da cete baz za 2-3 sedmice dobiti NOA2, evo kao malo su se angazovali u martu :)

    Ili ste me pomijesali s nekim drugim ili niste shvatili :)

    Ovo sto ja i milimelo pricamo nije RFE NOA i to sto vi radite sada, da ne bude zabune :)

  4. Ako dosad niste, sad uradite AR-11 za suprugu za sve sto do sad niste poslali. Za sebe kao sponzora ispuniti I-865, isprintati i poslati postom - doci ce pismo potvrde. Supruga nece dobiti potvrdu jer je AR-11 online.

    Pogledajte G-325a i vidite koje sve adrese traze (zadnjih 5 godina?) Po ovome bi izgledalo da trebaju 2 AR-11 formulara - prvi pokriva adresu jedan na adresu dva a drugi pokriva adresu dva i trenutnu adresu.

    Nadam se da ste uzeli nove Drivers license i update adrese sa bankama, osiguranjima i slicno...

    Hvala milimelo :)

    Kasno smo vidjeli tvoj odgovor, supruga je vec uradila online JEDAN AR-11 (a trebala je dva da pokrije sve promjene), i s obzirom da smo sada sve uprskali uradicemo sada pismenim putem SVE ovako kako si ti rekla i poslati im postom, nadamo se da ce biti ok, bezveze smo nemarom sebi stvorili komplikacije :(

    Update-ovali smo banke, racune, osiguranja.

  5. Zdravo svima :)

    Supruga mi je dobila zelenu kartu 2011 godine na dvije godine i sad trebamo aplicirati I-751 za desetogodisnju.

    Mi smo u medjuvremenu u ovom periodu od 2011 do 2013 godine promjenili dvije adrese (trenutno smo na toj drugoj adresi) i zaboravili im javiti i prvu i drugu promjenu.

    Nasli smo na uscis.gov formular AR-11 change of address i moje pitanje je da li ispuniti DVA ova formulara za te dvije promjene adrese koje smo napravili, ili samo jedan - za zadnju adresu?

    Mislim da trebamo javiti obadvije promjene i poslati zajedno, ali nismo sigurni sta da radimo i ako nas neko moze posavjetovati sta je najbolje.

    Treba li da napisemo i dodatni papir kao izvinjenje sto nismo javili prije nesto kao explanation?

    Citam ovdje da su i drugi to zaboravljali i da uscis ne pravi probleme oko toga, samo im se ne smije lagati nista, pa sad ne znam sta nam je najpametnije...

    Hvala unaprijed na pomoci.

  6. Ne znam o kakvoj promjeni imena govoris, tj. da li hoces da mijenjas ime ili prezime? Uglavnom, ako se radi o prezimenu, ja sam, kad je moj zarucnik dosao u USA i kad smo se vjencali, odmah promijenila prezime na Social Security, DMV, a kad smo trebali putovati za BiH i na novom US pasosu, iako mi ni onaj prije nije bio istekao. Sad, ako pitas za mijenjanje "first name," onda to obicno ovdje rade, kad apliciraju za citizenship, jer ti je to sve ukljuceno u cijenu aplikacije, a ako mijenjas poslije, onda sam cula da moras sve to posebno placati. Uglavnom, raspitaj se jos prije nego sto bilo sta uradis, jer im je administracija jako spora sto se toga tice, a jos ako nesto nije OK poslije, onda je citava blamaza da se to ispravi.

    Mislio sam na ime - first name. I da, u pravu si, najbolje je sacekati apliciranje za citizenship. U medjuvremenu sam iscitao jos savjeta oko toga i svi kazu ovako kao i ti, hvala ti :)

    Budemo onda sacekali do toga.

    Pozz

  7. Pozdrav svima,

    milimelo i ostali koji znaju, planiram doci u Chicago 31.05. kad je nasa utakmica na Soldier Field i ostati dvije noci sa suprugom. Mozete li mi molim vas reci u kojim ulicama ili erijama je uredu da gledam za hotele kako bih mogao da rezervisem, posto ja nista ne znam o Chicagu. Pod ''uredu'' mislim da ne zavrsim u opasnom dijelu grada, da mogu navecer izici, da mogu sutradan obici sta ima zanimljivo po gradu itd. Dolazimo autom.

    Ako imate jos korisnih informacija, bilo bi mi drago da napisete.

    I izvinjavam se ako ovo pitanje i nije bas u sklopu teme, ali moze pomoci jos nekome ako kad planiraju put u Chicago.

  8. Pozdrav svima. Mene zanima kada se dobije dvogodisnja zelena karta, kada treba aplicirati za desetogodisnju? Zbunjuje me sto jedni pisu da pocnes racunati od datuma kad si sklopio brak, drugi pisu od momenta kad si dobio zelenu kartu i na njoj pise da istice za dvije godine, a ti trebas podnijeti zahtjev 3 mjeseca prije isteka. Pretpostavljam da je ovo drugo tacno, ali zelim biti siguran. Hvala unaprijed i puno srece svima

  9. Hi everybody

    Ok, this is my story. I got RFE, they send me on February 10, but I recieved the letter yesterday stating that I have 40 days to send them my 1040 form. I filed for my tax return beginning of February and I'm still in process. Today when I called IRS, they told me that is gonna take up to 4 weeks to get my return.

    Now, the problem is I have 20 days to send 1040 form to immigration and I'm scared that I won't recieved my 1040 by the due date.

    I called immigration and they told me that I can't get extention and the lady could't tell me nothing that I allready know.

    What do I do now? Is there any other way, please help.

    Second problem is when I send them my W2, I had 2 (two) of them. The first W2 was 17,800, second was about 8,000 dollars. For some reason, in the same RFE they are telling me to get a sponsor. I think they made a mistake adding the two W2, because they are telling me that I made only 17,800 dollars.

    What do you think about me sending them a letter stating that they made a mistake in adding of my W2 where my income gross is about 25,000 when you add my two W2.

    Thank you

×
×
  • Create New...