Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Hello Poland!
VisaJourney.com > General Discussion Area > Regional Discussion > Europe & Eurasia (except the UK and Russia)

Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Anastassia
forever&ever jak masz na imie bo jakos mi glupio tym nickiem Cie tytulowac ? tongue.gif

Jezeli chodzi o upowaznienie dla kogos zeby zamiast Ciebie zalatwial to umiejscowienie w Polsce to tez mi sie wydaje zalezy to od Urzedu Stanu Cywilnego. U mnie wystarczy napisac samemu (ale chyba tez gdzies widzialam wzor) i rodzicom wydadza kazdy dokument, chociaz o PESEL mojego dziecka moj ojciec sie prawie tam pobil tongue.gif wiec raczej nie zawsze latwo i chetnie. Wiec najpierw moze tam zadzwon i sie dowiedz jakie upowaznienie sobie zycza. Jezeli notarialne to w celu unikniecia oplaty mozesz napisac to upowaznienie i zaniesc do notariusza tutaj - w Polsce trzeba to przetlumaczyc przysiegle i nie wiem jakie sa stawki, ostatnio jak korzystalam to strona 60 zl kosztowala. Mozesz napisac po polsku a tlumacz przysiegly bedzie musial tylko przetlumaczyc te stemple i mazgroly notariusza. I taki dokument MUSZA Ci przyjac w urzedzie stanu cywilnego - wiem bo moj maz pisal dla mnie upowaznienia ktore byly skladane w sadzie w Polsce i nikt sie nie czepial. Ja to bym nawet sprobowala bez tlumaczenia bo a nuz przyjma ? Wszystko zalezy czasem od tej jednej konkretnej pani i od tego jaka jest zorientowana w swojej pracy i dociekliwa.

Natomiast jezeli chodzi o orzeczenie o zmianie nazwiska to rzeczywiscie musisz takie zlozyc zeby Ci wpisali nowe nazwisko do paszportu - chyba ze bralas slub w takim stanie gdzie pisza na akcie malzenstwa ze zona zmienia nazwisko. Ja jestem w Virginii i u mnie nie pisza. Gdybys byla na miejscu w Polsce to idziesz i skladasz takie oswiadczenie przed kierownikiem USC i pewnie to nawet jest za darmo albo jakies grosze kosztuje. Ale jak nie jestes osobiscie to skladasz przed konsulem i za taka drobna usluge konsulat pobiera te 80 dolcow.

Ja wlasnie dlatego zamierzam zostac obywatelka USA jak tylko bedzie to mozliwe zeby sie nie chrzanic z takimi rzeczami co jakis czas.
Dorota
QUOTE(forever&ever @ Jul 14 2008, 06:07 PM) *
QUOTE(Dorota @ Jul 13 2008, 07:20 PM) *
Kase rzeczywiscie z czlowieka zdzieraja. Ja na szczescie jako studentka zaplacilam polowe ceny za paszport. Ale do tego doszly jeszcze dwie oplaty po $80 kazda, za upowaznienie i orzeczenie o zmianie nazwiska, wiec sumka sie niezla uzbierala.

Dorota, jakie upowaznienie? Orzeczenie o zmianie nazwiska? Czy to dlatego, ze pozniej im dosylalam dokumenty? Bo przegladam wlasnie strone internetowa konsulatu i nie jest napisane nic o orzeczeniu o zmianie nazwiska, ale zdaje sobie sprawe, ze info moze byc nieaktualne, albo po prostu z zaskoczenia zdzieraja kase. Nie wiem czy se przygotowac na wiekszy wydatek? To jest co maja napisane:

W momencie składania dokumentów pobierana jest CAŁKOWITA opłata (za paszport + za doręczenie pocztą). Konsulat przyjmuje w urzędzie opłaty gotówką, lub korespondencyjnie w formie money order, cashier's check lub certified check. CZEKI PERSONALNE i KARTY PŁATNICZE NIE SĄ HONOROWANE!
wydanie paszportu 10-letniego – 169 USD (opłata ulgowa - 85 USD)
wydanie paszportu w zamian za utracony - 297 USD
wydanie paszportu małoletniemu, który w dniu złożenia podania o wydanie paszportu ukończył 7 lat a nie ma ukończonego 13 roku życia – 59 USD
wydanie paszportu małoletniemu, który w dniu złożenia podania o wydanie paszportu nie ma ukończonego 7 roku życia – 59 USD
wydanie paszportu małoletniemu na żądanie rodziców – 59 USD
wydanie paszportu tymczasowego na czas oczekiwania na paszport – 23 USD
wydanie paszportu tymczasowego małoletniemu do 5 roku życia – 29 USD
wydanie paszportu tymczasowego (np. w celu umożliwienia powrotu do kraju) - 62 USD
wpisanie zagranicznego dokumentu stanu cywilnego do polskich ksiąg stanu cywilnego oraz doręczenie sporządzonego na tej podstawie odpisu polskiego aktu stanu cywilnego – 77 USD
sprawdzenie i poświadczenie tłumaczenia – 48 USD (za każdą rozpoczętą stronę)
doręczenie paszportu drogą pocztową – 10 USD (W uzasadnionych przypadkach, zwłaszcza w warunkach szczególnie utrudnionego dojazdu do urzędu konsularnego, istnieje możliwość odstąpienia przez konsula od wymogu osobistego odbioru paszportu, na pisemny wniosek osoby ubiegającej się o jego wydanie. W takim przypadku konieczne jest uiszczenie opłaty za przesyłkę zwrotną w wysokości 10 USD. W przypadku ubiegania się o paszport 10-letni (lub 5-letni) i tymczasowy, opłata za przesyłkę zwrotną wynosi 20 USD)

Wiec naliczylam sobie 169 za paszport+10 za doreczenie poczta (zakladajac ze dokonam umiejscowienia aktu slubu w polsce i dostarcze oryginalny odpis aktu slubu wydany przez moj USC), ale jak dojda do tego wnioski o zmiane nazwiska i oplaty za wnioski o doreczenie paszportu poczta (poza oczywscie standardowych $10), o ktorych nie pisza, no to ja sie zrujnuje, a na dodatek musze tam jakos dojechac z Cleveland!
W moim przypadku wymiana paszportu nastapi z powodu konczoncej sie waznosci no i przy okazji zmiany nazwiska.
lol lol lol lol lol ( juz nie mam sily) lol lol lol lol

glupi ewok wlasnie w ten sposob zedytowal moj wczesniejszy post rolleyes.gif

Jezeli sie zdecydujesz na paszport na nowe nazwisko i bedziesz umiejscowywac amerykanski akt mazlenstwa w Polsce, to bedziesz musiala zlozyc oswiadczenie przed konsulem(ktorego i tak nie zobaczysz biggrin.gif) o zmianie nazwiska, chyba ze na Twoim akcie malzenstwa jest napisane jakie nazwisko nosisz po slubie. Wiem, ze niektore stany tak robia. W PA tak nie ma. Nastepnie, jezeli ktos z rodziny albo przyjaciol bedzie Ci rejestrowal akt slubu w polskim urzedzie stanu cywilnego to bedziez musiala zlozyc upowaznienie dla tej osoby do zarejestrowania Twojego aktu w Polsce. Jezeli sama bedziesz to robic to takie upowaznienie nie jest Ci potrzebne. Ja wlasnie wygrzebalam rachunki z konsulatu i za oswiadczenie i upowaznienie zaplacilam po $44 kazdy.Cos mi sie wczesniej pomylilo z tymi 80 smile.gif.
pilot's girl
QUOTE(Nanusia & Lukaszek @ Jul 14 2008, 07:28 PM) *
A drugi aspekt jest ze ostatnio Unia sie ujela (nareszcie!) za polska w celu uzyskania bez wizowy wiazd do USA. Unia powiedziala ze albo Polska bedzie na nastepnym przyjeciu krajow do VWP, albo kazdy USC bedzie potrzebowal vize by jechac gdziekolwiek po EU. Wiec po co mi potem problemy, jak mi sie nalezy to mam smile.gif

No prosze, prosze... Kto by pomyslal. Z jednej strony super, ale z drugiej znowu strony to moj maz juz chyba nigdy do Polski by nie polecial... bo kasa i zawracanie d*py. Ale jesli ja sie o wize musialam starac to moze i on moze whistling.gif

A tak przy okazji, wyslalam dokumenty do RFE. Moj cover letter mial 2 strony, tyle tego bylo. I niech sie zapchaja, pijawki jedne.
pilot's girl
QUOTE(Anastassia @ Jul 15 2008, 12:00 PM) *
forever&ever jak masz na imie bo jakos mi glupio tym nickiem Cie tytulowac ? tongue.gif

forever&ever jest Moniczka smile.gif
forever&ever
Czesc i dziekuje za odpowiedzi smile.gif
Ana, sorki ze sie nie podpisywalam pod postami, faktycznie z tym forever to niezrecznie star_smile.gif Niki mnie przedstawila jako Moniczka i oczywiscie tak sie nazywam smile.gif

Ja umiejscowienie bede zalatwiala osobiscie podczas mojej wizyty w Polsce w sierpniu i cale szczescie!!! Planuje wczesniej wyslac siostrze odpis aktu slubu (certified copy, hehe) do przetlumaczenia tak aby byl gotowy na dzien przyjazdu i bede zalatwiala od reki. Dla pewnosci przeczytalam jeszcze raz odpowiedz jaka dostalam USC w Gdyni, w ktorej jest napisane, ze w przypadku braku informacji o nazwisku noszonym po slubie bede musiala napisac odreczne pisemne oswiadczenie. Wiec to jest to! W Ohio rowniez nie ma zadnych informacji o nazwiskach na akcie slubu, ale to raczej nie bedzie problemem do zalatwienia, mam gdzies nawet formularz na kompie smile.gif
Takze podczas ubiegania sie o paszport w konsulacie powinnam miec ze soba polski odpis aktu slubu, zakladajac ze uda mi sie umiejscowic ten certified copy moje. Fiu, to mi kamien z serca spadl bo troche techniki i sie pogubilam, a teraz zaczyna mi switac w mozgownicy smile.gif A do tego dojdzie jeszcze lifting conditions za niedlugo i w ogole bedzie jazda na maksa.
Niki, trzymam kciuki za Twoj RFE, czlowekowi tylko cisnienie podnosza.
Dziewczyny trzymajcie kciuki za mnie, bo jutro ide do chirurga dentystycznego na usuniecie 4 zebow madrosci, ktore jakos krzywo mi sie ulozyly. Narkoza, szwy i te sprawy, hehe smile.gif Ciesze sie i to bardzo mocno, ze mam ten zabieg tutaj a nie w polsce bo same wiecie jaka jest tam rzeczywistosc pod tym wzgledem. Juz ne moge sie doczekac opuchlizny wacko.gif
Pozdrawiam
Monika
pilot's girl
QUOTE(forever&ever @ Jul 16 2008, 10:47 AM) *
Dziewczyny trzymajcie kciuki za mnie, bo jutro ide do chirurga dentystycznego na usuniecie 4 zebow madrosci, ktore jakos krzywo mi sie ulozyly. Narkoza, szwy i te sprawy, hehe smile.gif Ciesze sie i to bardzo mocno, ze mam ten zabieg tutaj a nie w polsce bo same wiecie jaka jest tam rzeczywistosc pod tym wzgledem. Juz ne moge sie doczekac opuchlizny wacko.gif
Pozdrawiam
Monika

good.gif Trzymam, trzymam! Ja tez mam moje zeby madrosci i juz nawet myslalam ze bede wyrywac bo cos mi jeden troche puchl (tzn dziaslo) ale przeszlo, wiec mam nadzieje, ze wyrywanie mnie nie czeka. Ja mam szczescie miec bardzo zdrowe zeby, mialam tylko jedna mala dziurke w zyciu, wiec z dentysta mam generalnie malo wspolnego, tak wiec jakie kolwiek borowania czy wyrywania przerazaja mnie bardzo. Tak mi sie przypomnialo jako ze w temacie jestesmy dentystycznym, ksiazka "Million Little Pieces"... Czytal ktos? Koles byl na odwyku, wiec nie mozna mu bylo znieczulenia podac a mial wybite 4 przednie zeby... i borowanko, wyrywanie i koronki bez znieczulenia... Jak czytalam to az mnie ciary przechodzily... wacko.gif Tak wiec ciesze sie Moniko, ze ty bedziesz pod narkoza innocent.gif
forever&ever
QUOTE(pilot @ Jul 16 2008, 04:13 PM) *
[

good.gif Trzymam, trzymam! Ja tez mam moje zeby madrosci i juz nawet myslalam ze bede wyrywac bo cos mi jeden troche puchl (tzn dziaslo) ale przeszlo, wiec mam nadzieje, ze wyrywanie mnie nie czeka. Ja mam szczescie miec bardzo zdrowe zeby, mialam tylko jedna mala dziurke w zyciu, wiec z dentysta mam generalnie malo wspolnego, tak wiec jakie kolwiek borowania czy wyrywania przerazaja mnie bardzo. Tak mi sie przypomnialo jako ze w temacie jestesmy dentystycznym, ksiazka "Million Little Pieces"... Czytal ktos? Koles byl na odwyku, wiec nie mozna mu bylo znieczulenia podac a mial wybite 4 przednie zeby... i borowanko, wyrywanie i koronki bez znieczulenia... Jak czytalam to az mnie ciary przechodzily... wacko.gif Tak wiec ciesze sie Moniko, ze ty bedziesz pod narkoza innocent.gif

Dzieki, ja ksiazki nie czytalam, faktycznie brzmi drastycznie. grrr
Ja troche sie podniecam ta narkoza, bo nigdy w zyciu nie malam, no i szwy rowniez do tej pory mnie ominely smile.gif Reszta mnie troche przeraza bo problemow z zebami nie mam rowniez. W ogole zauwazylam z mojego otoczenia, ze masa ludzi usuwa te zeby madrosci.
Mi dziasla puchly troche rowniez dlatego zrobilam spotkanie z chirurgiem bo wygladalam jak chomik i on mi od razu, ze trzeba wyrwac to dziadostwo bo nie ma miejsca w buzi, hehehe
pilot's girl
QUOTE(forever&ever @ Jul 16 2008, 04:26 PM) *
Dzieki, ja ksiazki nie czytalam, faktycznie brzmi drastycznie. grrr
Ja troche sie podniecam ta narkoza, bo nigdy w zyciu nie malam, no i szwy rowniez do tej pory mnie ominely smile.gif Reszta mnie troche przeraza bo problemow z zebami nie mam rowniez. W ogole zauwazylam z mojego otoczenia, ze masa ludzi usuwa te zeby madrosci.
Mi dziasla puchly troche rowniez dlatego zrobilam spotkanie z chirurgiem bo wygladalam jak chomik i on mi od razu, ze trzeba wyrwac to dziadostwo bo nie ma miejsca w buzi, hehehe

No ja tez nigdy pelnej narkozy nie mialam. Szwy tylko raz. Zgadzam sie ze wydaje sie ze wiele ludzi tu usuwa zeby madrosci profilaktycznie. Moja tesciowa sie bardzo zdziwila ze ja mam. Ja w gornej szczece nie mam problemu z miejscem, bo jak mialam aparat w liceum to mi jeden zab usuneli. Zeby mialam proste, ale nie wystraczajaco miejsca na jeden zab i taki mialam do polowy wyrzniety.. haha.. no wiec teraz mam az nadto wink.gif ale w dolnej tez jak na razie spoko. Mam nadzieje, ze nie bede musiala nigdy usuwac.. LOL..
Anastassia
tutaj chyba wszyscy usuwaja. Mojemu synowi usuneli jak mu zakladali aparat korekcyjny (braces - jak to sie po polsku nazywa ?)

a propos usuwania: w Polsce w ciagu calego zycia poznalam iles tam setek kobiet i nigdy sie nie spotkalam z tym, zeby ktoras miala usuniete narzady rozrodcze. Tutaj znam moze z 50 i na te 50 o 15 wiem, ze maja usuniete.

Mam wrazenie ze tutaj bardzo chetnie usuwaja rozne rzeczy. Mam chyba mniejsze zaufanie do lekarzy niz w Polsce chociaz zdaje sobie sprawe ze medycyna jest na wyzszym poziomie. Ostatnio mi dentysta chcial wyleczyc kanalowo zdrowego zeba bo mnie cos bolalo przez dluzszy czas i nie mogl znalezc przyczyny wiec losowo wybral sobie zab i zaproponowal leczenie. Jakos tam to glupkowato wyjasnil, no i pewnie jak sie ktos wcale nie zna to moglo to brzmiec wiarygodnie. Na szczescie moja dentystka z Polski jest rowniez moja dobra kolezanka wiec zadzwonilam do niej i powiedziala mi ze to wierutne bzdury. Zab przestal bolec po kilku dniach (nie wiem co to moglo byc). Ale mam teraz uraz i jak mi mowia ze cos koniecznie trzeba zrobic to zaraz podejrzewam ze chodzi tylko o kase.

A Wy jakie macie doswiadczenia "medyczne" ?
pilot's girl
Ja z lekarzami, tak jak z dentystami mam malo wspolnego... Po pierwsze, jednak, uwazam, ze ubezpieczenie medyczne to najwieksze zdzierstwo w tym kraju. Kosztuje to mnostwo pieniedzy i nie uwazam zeby koszty byly proporcjonalne do kosztow jakie ponosi ubezpieczalnie. Ja place i nawet nie wiem po co, bo do lekarza nigdy nie chodzimy. No wiem, ze niby jakby sie cos stalo, ale tak czy siak, uwazam ze zdzierstwo. Moj maz dostal w skron rakieta jak gral w racquetball i mial chyba ze 3 szwy - $200. No chyba jakas paranoja. Dodam, ze to $200 musielismy zaplacic pomimo posiadania ubezpieczenia. Innego razu mialam UTI. Poniewaz to nie pierwszy raz, powiedzialam lekarzowi od reki co mi jest, pobrali mocz, wydali recepte. Koszt wizyty z kieszeni - $100. Zrealizowanie recepty $5. Chyba cos nie tak, nie?
Jak na razie nie mialam jednak zadnych zlych doswiadczen z lekarzami, per se. Cale szczescie... i odpukac.
vdal
Czesc Wszystkim!
Jejku jak czytam wasze problemu z urzedami w Polsce to ja sie ciesze,ze mam mame w Urzedzie Miejskim i wszystko mialam zalatwione szybko i profesjonalnie.Dwa poniewaz wychowywalam sie z urzedniczka-matka nie daje sobie wciskac tych kitow, ktore tutaj czesto ludziom wciskaja,zeby wyciagnac od nich kase, bo niestety dalej jest takie przeswiadczenie tutaj(w cale sie nie dziwie, bo duzo jest burakow polakow),ze jak Polak to nic o swiecie nie wie i to taka sierotka,ze wszystko mozna mu wcisnac,jak sie mu pomacha papierem,ze sie jest "kims".Jak bedziecie mieli jakies zapytania w sensie spraw ewidencyjnych dajcie mi znac ja mamy popytam.Ona prawo to ma w jendym palcu.Co do Calami skoro ty z Wroclawia,czyli moja ziomalka, jak bedziesz w Polsce i bedziesz chciala cos zalatwic daj znac biggrin.gif
Co do lekarzy to ja niestety mam duzo doczynienia.12 lat w profesjonalnym sporcie zbiera swoje zniwa.Wszystko sie teraz odzywa,a mama mnie uprzedzala,ze na starosc bede miala przechlapane.Po przyjezdzie tutaj zaczelam trenowac dla siebie Hapkido.Po miesiacu czasu wykrecania lapek itd.Przytrafil mi sie cubital tunnel syndrome.Zbadanie tego kosztowalo troszke.Pan za samo zapytanie, ktora reka policzyl sobie 300$ ,a okreslil to za konsultacje medyczna (what a f...).Za potraktowanie mnie pradem,zeby zobaczyc, gdzie ten nerw jest uszkodzony policzyl sobie 1400 $!!!Naszczescie mam ubezpieczneie, ktore wszystko pokrylo.
Od 2 lat staramy sie o bejbika i narazie nic. ;( Po roku czasu wybralam sie do polskiego konowala ginekologa,zeby sprawdzil co jest grane.Pan po tylko wywiadzie stwierdzil,ze mam PCOS.Na moje zapytanie , jak to wyleczyc, powiedzial,ze musze z tym zyc.Jak zapytalam go co mam zrobic,zeby jednak miec bejbika to powiedzial,ze mam zrzucic wage(wzr 168 cm, waga wtedy 90 kg-I know zapuscilam sie w usa:/.Z tym,ze jestem miesniak, to czesc wagi to miesnie).Po 2 miesiacach juz wazylam 82 kg,ale zaczelo sie dziac cos nie tak.wlosy zaczley mi garsciami wypadac i poza tym , przeczytalam cos na temat tego PCOS, gdzie bylo napisane,z enie mozna takl o sobie tego zostawic.Tylko to jest specjalna dieta bez weglowodanow i wogole kilka roznych spraw.Poszlam do neigo spowrotem i powiedzialam mu o moich problemach,a on na to stwierdzil,ze jakby znal lekarstwo na wypadanie wloso, to sam by zazywal.Nastepnie ja mu mowie,ze to w takim razie mzoe jakies hormony,zeby to wyrownac jakos,a on to co chce Pani tabletki antykoncepcyjne, ja na to,ze jak ma pomoc to tak.Wkurzona wyszlam po wizycie jak nie wiem.Bralam koksy 2 miesiace i sie troszke poprawilo,ale stwierdzilam,ze pojde do centrum badania bezplodnosci.Tam porobili mi badania, gdzie wykluczyli PCOS i pan doktor mi powiedzial,ze trudno tak sobie powiedziec,ze PCOS jest na podstawie wywiadu.Jestem pod opieka amerykana, mam w dupie juz polskich konowalow.Najlepsze jest to,ze musialam znowu pojsc do niego (DR Aniol- Chicago),zeby zrobic cytologie.Tak wygladala u niego wizyta:(D-doktor,J-Ja)
D-Cel wizyty?
J-Check out
D-ile ma Pani lat
J-29
D-Jest Pani dalej na Yasminie?
J-Nie
D-Od kiedy?
J-Od stycznia, bralam tylko 3 miesiace.
D-Stara sie Pani zajsc w ciaze?
J-Tak(what a #### qzwa to wszystko w karcie masz cmoku!!!)
D-Od kiedy?
J-Od 2 lat prawie...
D-Chwilka chwilka....bierze Pani Yasmin i chce Pani zajsc w ciaze?!
J-(Qwa czy ty mnie sluchasz ?!)Bralam tylko przez 3 miesiace.
D-To ile sie Pani stara zajsc juz w ciaze?
J-Niech bedzie poltorej roku...
D-Chwilka chwilka...chce mi Pani powiedziec,ze uprawia Pani sex bez zapezpieczenia przez poltorej roku?!
J-(Nio ja pierdziele.cmoku mam 29 lat czy ty myslisz,ze ja nie wiem jak sie dzeci robi?!!!)Tak
D-I co?Chce Pani cos z tym zrobic?
J-(Nawet ,mnie nie wkurzaj,masz to w karcie!!!Taki byl moj cel pierwszej wizyty!!!)Jestem pacjentem Centrum Badania Bezplodnosci...
D-Aaaa tak wyslali mi fax w tej sprawie...i co Pani robili
J-USG,badania krwii itp
D-nio i co powiedzieli
J-wykryli polip,ale reszte sie dowiem na konsultacjach 11tego czerwca...
D-Polip...hmm-robiac USG-Wie Pani co nio jest tu cos, taka plamka,ale ja wiem czy to trzeba sie tym przejmowac...(Qrwa!Przynajmniej mi cos powiedzieli.Zainteresowali sie pacjentem!!!)
D-Pani problem to brak owulacji.Czemu Pani nie brala Clomidu.Moglismy Pani to przepisac i dwa cykle i byla by Pani w ciazy zapewne...
J-(Qrwa jego mac.Jak zaraz cos zlapie ciezkiego.Na moje haslo ,ze mam nieregularne cykle powiedziales mi,ze mam zrzucic wage.Jak sie ciebie zapytalam co mozemy zrobic skoro mam ten PCOS i jaki to wplyw bedzie mialo na ciaze.Powiedziales mi gnoju,ze nic sie nie da zrobic,ze musze z tym zyc,ze zrzuce wage to zobaczymy.Przy drugiej wizycie jak powiedzialam ci,ze mi wlosy strasznie wypadaja i mam inne niepokojace objawy powiedziales mi,ze jak bys znal lekarstwo na wypadanie wlosow to sam bys je stosowal,a na moje haslo,ze moze jakas kuracje hormonalna, spytales sie mnie to co pani chce Yasmin?!!Ja pier...)-przez zeby-Pan mi ostatnim razem powiedzial,ze mam tylko zrzucic wage.
D-nio tak to tez...mowilem Clomid zalatwilby sprawe,a tak Pani sie nacierpi na tych badaniach, pieniadze straci....(Qzwa,ale przynajmniej sie staraja, a nie mnie olali i wzieli kase!)-konczac wizyte niezadowolony -nio nic to powodzenia.
J-....
Obecnie czekam ,zeby zaczac leczenie.juz nie moge doczekac sie malych stopek biegajacych po domu biggrin.gif

Jak widac moje dowswiadczenia z lekarzami nie sa fajne.Jedynie ten moj ostatni jest fajny, czyli doktor Sipe, polecam jak ktos jest w Chicago:D

Sorki,ze sie tak rozpisalam biggrin.gif
pilot's girl
Ale jazda... no jakby u lekarza w Polsce hehe...
forever&ever
Nie no nie moglam az czytac, ten dr. Aniol to jakis kompletny niekompetentny idiota!

Ja szczesciem nie mialam wiele wspolnego z lekarzami, moj maz ma kontakt czesciej bo bierze tabletki na rozrzadzenie krwi, chodzi do lekarza na konsultacje dwa razy do roku z powodu swojej zakrzepicy oraz regularnie robi laboratorium.
Fakt, troche kasy sie uzbiera ale nie jest to majatek. Z drugiej strony ubezpieczenie jest drogie no i faktycznie co-pay moze byc czasami rowniez wysokie.
Bylam u lekarza rodzinnego raz i sobie bardzo chwale, mialam zapalenie oskrzeli i dostalam leki za darmo podczas konsultacji ( jakis tam inhalator).
Z dentysta natomiast trafilismy w 10! hehe! Placimy co paycheck z jakies $13 za dental ( Delta) co na nas oboje w roku wyjdzie okolo $340. Mamy bardzo dobry plan, pokrywa do $1500 na lebka. Czyszczenie i badanie 2 razy w roku, x-ray, itd. Sama operacja przez ktora przeszlam kosztowala $1300 ( limit prawie wyczerpany, hehe)! Jakbym nie miala ubezpieczenia no to troche kiepsko by bylo, a zeby madrosci usunelam bo noszenie ich po prostu sprawialo mi bol( opuchlizna, ciagle uwazanie jak zuje aby nie urazic, gryzlam policzki kilka razy dziennie!), wiec ciesze sie ktos mial jaja aby podjac decyzje ( chcialam, ale 4 naraz to troche ciezko bylo sie zdecydowac, teraz mysle ze bardzo dobra decyzja to byla), a ze to byl chirurg, to wydaje mi sie ze po prostu wiedzial co robi. Po samym x-rayu zauwazyl z jakimi problemami sie borykam i mi to powiedzial, gosciu byl z polecenia, ma lata praktyki jako chirurg.

Zabieg mialam ustalony na dwa dni po konsultacji ( co jest rzadko spotykane taki szybki termin dostac, zwlaszcza ze poczekalnia zapchana pacjentami, wiec na brak pracy nie narzeka) personel tez byl zdziwiony bo przyszedl w swoim dniu wolnym aby przeprowadzic moj zabieg. Obylo sie bez bolu i stresu, po przebudzeniu pielegniarz i trzy pielegniarki skakali wrecz nade mna. Opieka wspaniala. Wszystkie recepty, instrukcja postepowania po operacji, a nawet list do pracodawcy ( o ktory nie prosilam) bylo gotowe. No super po prostu. Pomimo tego, ze zabulimy jakies 20% z tej ceny, ktora podalam wyzej mysle ze bylo warto. Po godz. 20.00 dostalam telefon od chirurga z zapytaniem jak sie czuje, czy wszystko ok i czy wypoczywam, a w razie problemow przypomnial mi namiary.
Tylko, ze w moim przypadku sprawa byla jasna, albo rwiemy albo sie mecze, wiem ze sa szarlatani co sie nie znaja na rzeczy i trzymaja pacjentow na sile dla pieniedzy.
W czwartek ide na kontrole smile.gif i mam po problemie smile.gif Tak sie ciesze!
Pozdrawiam
Monika
forever&ever
Alicja, pamietasz czy Twoja mama umiejscowila wasz akt slubu uzywajac certified copy? Pytam z ciekawosci bo ja tak bede zalatwiala, chociaz we Wrocku moze byc to zalatwiane inaczej niz w Gdyni girlwerewolf2xn.gif
buziole
vdal
Wiesz co jak ja bralam slub to dostalismy w sadzie 3 takie same akty.Poprostu jak wypisywalismy marriage certificate zaznaczylismy,ze chcemy dodatkowe 2 kopie i tak nam w czasie slubu wystawili.Ja wiedzialam,ze beda dawac jedna mamie,zeby zalatwila moje sprawy w Polsce,a druga na wszelki wypadek jakby potrzebowali gdzies w urzadzie tutaj.Ja skladalam oswiadczenei tutaj przez notariuszem,ze przyjmuje nazwisko meza, bo na akcie nie bylo o tym ani slowa.Wtedy durna dalam sie nabrac(ale ostatni raz), bo Pan mi wcisnal kit,ze potrzebuje pieczatke od sekretarza stanu za co dodatkowo musialam zaplacic chyba 20 a moze 40$, co mnie pozniej mama uswiadomila,ze to bullshit,ze nic takiego nie jest potrzebne.Tego sie nie spytalam jej wczesniej ,wiec dlatego dalam sie nabrac.Od tamtej pory unikam zalatwiania spraw w polskich biurach jak ognia.Raz,ze nie podoba mi sie to,ze ktos do mnie mowi na ty,a dwa ,ze zdzieraja kase.
forever&ever

Kurcze ja nawet nie pomyslalam, ze tekie przeboje moga byc. Ciesze sie, ze tylko akt slubu mam do zalatwienia i w sumie nic wiecej. Na wszelki wypadek wezme starsza siostre ona nie da sobie kitu wcisnac smile.gif
forever&ever
sorki za dwa posty, mam jakies wolne polaczenie internetowe dzisiaj i wciskalam add reply z niecierpliwosci z tysiac razy ;P
pilot's girl
Ja umiejscawialam ze 3 lata temu, ale wydaje mi sie ze uzywalam certified copy ktore mialam tlumaczone przez przysieglego na polski.
Anastassia
Wiadomosc z ostatniej chwili: otrzymanie paszportu przed uplywem 6 miesięcy jest jednak możliwe (pewnie jednak tylko wtedy kiedy nie jest Wam potrzebny LOL). Własnie dzisiaj dzwonili z konsulatu że mam paszport do odebrania - wniosek składałam w kwietniu.

Widzicie jak sie customer service w Polsce polepszyl ?

pozdrawiam

Ana
forever&ever
QUOTE(Anastassia @ Jul 22 2008, 09:39 PM) *
Wiadomosc z ostatniej chwili: otrzymanie paszportu przed uplywem 6 miesięcy jest jednak możliwe (pewnie jednak tylko wtedy kiedy nie jest Wam potrzebny LOL). Własnie dzisiaj dzwonili z konsulatu że mam paszport do odebrania - wniosek składałam w kwietniu.

pozdrawiam

Ana

No NIEMOZLIWE!!! laughing.gif laughing.gif laughing.gif
Czyli jest jednak nadzieja, ze mozna cos zalatwic bez komplikacji oraz dlugiego czekania. Gratuluje Ana!
Nanusia & Lukaszek
QUOTE(Anastassia @ Jul 22 2008, 08:39 PM) *

pozdrawiam

Ana

Wow! Jednak cuda sie dzieja!
Anastassia
Witam,

ile czasu czekalyscie mniej wiecej na zielona karte 10-letnia ? Moja stracila waznosc w polowie stycznia a nowej mi jeszcze nie przyslali - czy to normalne ? Czy wzywaja przed wydaniem tej karty na interview ?

pilot's girl
Ja nadal czekam na moja.
Mooonika
Hej,

Mnie okolo pol roku zajelo zanim przyslali mi karte, ale na zadna rozmowe (na szczescie!!!!) mnie nie wzywali.
Nanusia & Lukaszek
Podobno ze jak sie mialo interview na AOS, to na removing conditions juz nie wolaja na interview, tylko GC przychodzi do domu... chyba ze jest cos w file co im sie nie spodoba, to wtedy inna sprawa.
Anastassia
Ja nie bylam jeszcze na zadnym interview i gdyby nie to, ze trzeba daleko jechac (jechanie mi nie przeszkadza tylko caly czas brakuje mi urlopu) to bym bardzo chetnie poszla bo strasznie jestem ciekawa co pytaja (slyszalam rozne niesamowite historie). No ale jak wezwa to daleko czy blisko trzeba bedzie sie udac.....
OLA&JP
Hej Dziewczyny!

Kurcze, dlugo tu nie zagladalam, ale jak wszystkie, teraz am do czynienia z I-751no i interesuje sie tematem smile.gif Ale fajnie widziec, ze Wy wciaz tu jestescie!

Takze ja wyslalam juz moje papiery i teraz musze update m profile smile.gif

Aaaaa, wiecie co, wczraj chcialam wypozyczyc jakis film z netflix i tchnelo mnie, by wesc na interlational i co? znalazlam samych swoich i inne plskie hity! normalnie ciesze sie jak nic tongue.gif Teraz mam tylko nadziejej,ze maja polskie napisy, by maz mogl sobie objrzec smile.gif

OK, to witam Was wszystkie raz jeszcze!
forever&ever
QUOTE(OLA&JP @ Aug 1 2008, 10:31 AM) *
Hej Dziewczyny!

Kurcze, dlugo tu nie zagladalam, ale jak wszystkie, teraz am do czynienia z I-751no i interesuje sie tematem smile.gif Ale fajnie widziec, ze Wy wciaz tu jestescie!

Takze ja wyslalam juz moje papiery i teraz musze update m profile smile.gif

Aaaaa, wiecie co, wczraj chcialam wypozyczyc jakis film z netflix i tchnelo mnie, by wesc na interlational i co? znalazlam samych swoich i inne plskie hity! normalnie ciesze sie jak nic tongue.gif Teraz mam tylko nadziejej,ze maja polskie napisy, by maz mogl sobie objrzec smile.gif

OK, to witam Was wszystkie raz jeszcze!

Czesc Ola! Wszystkich sciaga to forum:P Do jednego sie przekonalam, ze moze byc glucho tutaj przez dluzszy okres ale jak sa jakies pytania to panie z naszego forum zawsze pomoga i wespra duchowo:) Dziekuje dziewczyny star_smile.gif
Ja z netflixu nie korzystam, ale moze powinnam sie przyjzec, bo czasem brakuje mi polskich klasykow. Zastanawialam sie teraz czy bede miala problemy z przewiezieniem dysku w walizce do Stanow, bo chcialam aby brat mi przegral kilkadziesiat filmow podczas mojej wizyty w Polsce, a czesc to pewnie beda wersje "kinowe" lol, piraty! I nie wiem czy ryzykowac z tym dyskiem czy nie. Pewnie powinnam wyslac sobie poczta! good.gif
Pozdrawiam!
Monika
Anastassia
Monika, do glowy by mi nie przyszlo ze to jakiekolwiek ryzyko, kto Ci to bedzie sprawdzal ?

Masz tutaj odtwarzacz multisystem ?

Ja troche zaluje ze nie przywiozlam moich filmow z Polski (i juz nie mam co przywozic bo rozdalam). Nie pomyslalam ze lepiej kupic ten odtwarzacz niz sie pozbyc calkiem niezlej kolekcji.

Po trzech latach zamowilam wreszcie TVN bo strasznie tesknie za polska telewizja. Mam nadzieje ze sie nie rozczaruje tongue.gif
pilot's girl
QUOTE(forever&ever @ Aug 1 2008, 10:51 AM) *
Ja z netflixu nie korzystam, ale moze powinnam sie przyjzec, bo czasem brakuje mi polskich klasykow. Zastanawialam sie teraz czy bede miala problemy z przewiezieniem dysku w walizce do Stanow, bo chcialam aby brat mi przegral kilkadziesiat filmow podczas mojej wizyty w Polsce, a czesc to pewnie beda wersje "kinowe" lol, piraty! I nie wiem czy ryzykowac z tym dyskiem czy nie. Pewnie powinnam wyslac sobie poczta! good.gif

Ja przywozilam bez problemu. Nikt ci sprawdzac nie bedzie, a poza tym skad oni beda wiedziec ze to pirackie filmy a nie np. twoje zdjecia albo muzyka ktora kupilas z iTunes? Tak wiec spoko!
forever&ever
No to spoko, niepotrzebnie panike sieje whistling.gif
Ana, ja bede miec filmy na komputerze i ogladac tez bede na komputerze (moj ulubiony sposob), mamy 17" laptop to jak maly telewizor jest! laughing.gif Czesc filmow bedzie pewnie w formacie dvd ale nie bedzie mi sie chcialo wypalac plyt aby specjalnie na dvd ogladac.
Ja z kolei tez zostawilam mase filmow i plyt cd za soba w Polsce i szczerze mowiac na wyprawe do kina nawet nie ma czasu, wiec mam nadzieje nadrobic zaleglosci w domowym zaciszu wink.gif. Zazdroszcze Ci tego tvn, chociazby dla samych wiadomosci.
Pozdrawiam!
pilot's girl
Got my 10-year GC yesterday!
Dorota
QUOTE(pilot @ Aug 5 2008, 04:38 PM) *
Got my 10-year GC yesterday!

Gratulacje!!! W koncu sie doczekalas!
pilot's girl
Wlasnie zdalam sobie sprawe, ze napisalam po angielsku a nie po polsku haha...

I dziekuje, Dorota. Tyle stresu bylo z tym durnym RFE. Teraz tylko naturalizacja (moze nawet od razu w marcu) i bye bye USCIS!
Mooonika
Gratuluje!! kicking.gif
forever&ever
Niki, GRATULUJE!!! kicking.gif kicking.gif kicking.gif
No pewnie, wysylaj papiery na naturalizacje kiedy tylko bedziesz spelniala warunki, jak najszybciej. Bo na to tez sie sporo czeka,
Pozdrawiam!
Mooonika
Witam,

Mam pytanie dotyczace dowodu osobistego. Moj polski dowod i prawo jazdy stracily waznosc. Mam zamiar jechac do Polski wciagu najblizszego roku (taka przynajmniej mam nadzieje) i wyrobic nowe dokumenty. Powiedziano mi, ze poniewaz moje dokumenty sa niewazne zostane wymeldowana z mieszkania w Polsce! Jest to mozliwe????
pilot's girl
Ale po co ci meldunek w Polsce? (tak w ogole to meldunek to taki komunistyczny relikt ze glowa mala...)
Mooonika
Wiesz, mnie nie jest potrzebny meldunek do niczego, tylko tylko chce miec dokumenty polskie. Moge wyrobic nowy dowod bez meldunku w Polsce? Nie mam zielonego pojecia jak to dziala wacko.gif
pilot's girl
Chyba mozesz miec dowod bez meldunku. Chyba mozesz miec na dowodzie, ze mieszkasz zagranica. Moze Alicja cos wie wiecej na ten temat.
Anastassia
Monika, ja tu znalazlam takie:

"Witam,
jestem osobą, która nie posiada stałego ani czasowego meldunku.
Byłem dziś w biurze paszportowym i chciałem złożyć wniosek. Dostarczyłem wszystkie dokumenty łącznie z dowodem osobistym bez adresu.

Odmówiono mi przyjęcia wniosku, zrobiła to sama kierowniczka. Powiedziała, że muszę mieć przynajmniej czasowy, bo oni to muszą dać w Warszawie.

Nie pominę też faktu, że nawrzeszczała na mnie iż każdy obywatel ma obowiązek posiadać dowód osobisty i zameldowanie przynajmniej czasowe jeśli przebywa gdzieś więcej niż 3 dni. No właśnie a jeśli nie przebywa? Widać nie ma takiego obowiązku skoro nie miałem żadnego problemu z otrzymaniem dowodu osobistego. Dostarczyłem dokumenty i dostałem dowód. "

Z tego wynika ze dowod dostac mozna. Nie rozumiem tylko dlaczego masz byc wymeldowana z mieszkania. Wydaje mi sie (ale nie jestem pewna), ze wymeldowac to Cie musi wlasciciel mieszkania i to chyba nie jest az takie proste. Moja kolezanka kupila niedawno mieszkanie z zameldowanym czlowiekiem bo byl to syn wlascicieli ktory przebywal za granica i nie mogli go wymeldowac bez jego obecnosci (albo mogli ale jakos to bardziej skomplikowane bylo - juz nie pamietam).

Ja tam powiem tak: bardzo popieram idee posiadania polskich dokumentow na zasadzie - nigdy nie wiadomo co sie moze przydac.

Pozdrawiam
Mooonika
Mam nadzieje, ze uda mi sie pojechac do Polski w grudniu i zaczne zalatwiac dokumenty. No ja tez wlasnie nie rozumiem z tym wymeldowaniem, to mnie najbardziej wystraszylo. Podobno, ze moje dokumenty sa juz niewazne (ja mam jeszcze te ksiazeczki, nie plastikowe) i ich nie odnowilam, to moga mnie administracyjnie wymeldowac.

A co tak w ogole u Was slychac? Mnie sie szkola zaczyna w czwartek... tak sie lenilam cale wakacje, ze nie pamietam jak to jest jak nie moge sobie robic co chce i kiedy chce smile.gif
pilot's girl
U mnie szkola zaczyna sie jutro. Zmienilam major z fizykoterapii na pielegniarstwo. Stwierdzilam, ze jesli od poczatku chcialam pielegniarstwo to nie ma co sie bawic w fizykoterapie. W tym semestrze mam znowu matme i tez anatomie. Anatomia mnie przeraza... Poza tym nic szczegolnego. Sprzedajemy dom.... Nic poza tym. W kwietniu moze zloze papiery o obywatelstwo. Ktos wie ile to dziadostwo teraz kosztuje?
Mooonika
Fajnie, ze zmienilas kierunek. Szczegolnie jezeli to skroci Twoj czas w szkole. Nie wiem, jaka jest Twoja sytuacja, ale byc moze to by Cie interesowalo: http://bhpr.hrsa.gov/nursing/loanrepay.htm
Nie mam pojecia jak to jest z papierami o obywatelstwo. Moja jedna kolezanka ma egzamin na obywatelstwo we wrzesniu, to przynajmniej dowiem sie od niej jak to wyglada.
pilot's girl
Dzieki za linka! Ciekawe gdzie sa te critical shortage facilities... pewnie na jakiejs wiosce.. akurat zmiana kierunku mi nie skroci czasu, wrecz przeciwnie. Ale mam kilka opcji, wiec zobaczymy. W kazdym razie doszlam do wniosku ze kariera warta tych kilku lat dluzej. Kiedy ty konczysz juz szkole?
Mooonika
No na pewno na jakiejs wiosce smile.gif Albo w jakims rejonie miasta, gdzie ludzie za bardzo nie chca pracowac. Wyobrazam sobie, ze pielegniarze moga wybiera i przebierac gdzie chca pracowac.

No ja bede miala wszystkie kredyty na wiosne, zeby moc starac sie o miejsce na magisterskich studiach. Planuje zdawac GMAT w grudniu (strasznie cierpie) no ale nie wiem jak sie wszystko pouklada, czy faktycznie w przyszlym roku bede probowala dostac sie na studia. Strasznie to drogie i zeby miec pieniadze trzeba pracowac, a z kolei, studia zajmuja duzo czasu. Nie wiem jak to bedzie.

Dlateczgo wlasciwie sprzedajecie dom? Pamietam, ze dopiero co go wybudowaliscie?

A tak w ogole to jakbyscie mogli glosowac (no chyba, ze ktos moze) na kogo byscie glosowali w wyborach prezydenckich??

pilot's girl
OBAMA oczywiscie!!!! McCain to tak jakby Busha po raz trzeci wybierac. Moj maz i tesciowie tez na Obame.

Zdecydowalismy sie nie sprzedawac na razie domu. Zobaczymy kiedy sie dostane do szkoly pielegniarskiej. Chcialam pojsc do szkoly full time i wtedy nie pracowalabym. Dlatego myslelismy o sprzedazy. Ale na razie sie wstrzymujemy smile.gif
Mooonika
No my tez bardzo Obame lubimy smile.gif Z kolei rodzina meza... McCain...

Mooonika
Oj i zapomnialabym, to akurat wydaje mi sie baaardzo interesujace:

(CNN) -- A nation with a proud past and promising future -- Poland's influence on the global stage is growing. A driving force in the new Europe with a skilled workforce spreading its influence beyond its borders and an economy increasingly attractive to foreign investors -- Poland is making its mark.

"Eye on Poland: Country at the Crossroads" is a week-long CNN International series focusing on the color and contrast of one of Europe's fastest developing nations; from business and politics to pop culture. CNN offers a series of wide-ranging reports on this complex country tackling a time of transition; from Warsaw to Sopot, to Gdansk, Krakow and Lodz.

Solidarity Avenue, the Chopin Monument, and the Palace of Culture and Science are just some of the backdrops for CNN's live broadcasts during a week of programming hosted from Warsaw by Fionnuala Sweeney.

The week will include reports from around Poland by correspondents Frederick Pleitgen, Diana Magnay, Phil Black and Zain Verjee. European Political Editor Robin Oakley and U.S. Affairs correspondent Jill Dougherty will also feature prominently in the coverage. CNN's flagship business programme -- Business International -- will concentrate each evening on the personalities and companies driving the economy at home and abroad.

Don't Miss
iReport.com: Do you live in Poland and want to send us your views? Send your photos and videos and share your story.
CNN is encouraging viewer participation -- on-air and online -- by seeking people's thoughts from inside and outside Poland. Viewers and users will be asked to send their videos, pictures and comments via the Eye on Poland Web site on what makes Poland and its people unique.

"We want to hear people's views on Poland and we'll use the best on air and online," says Mike McCarthy, CNN International's vice president of coverage and feature programming.

"We're looking forward to some distinctive programming where viewers and users can have their say on how this country has transformed itself in recent years. As our first Central Eastern European destination, this marks an exciting addition to the 'Eye on...' strand."

The "Eye On" series has traveled around the world visiting France, Russia, India, South Korea, China, South Africa, Brazil and Lebanon.

Daily Coverage

Monday Oct. 6 -- Poland: A New Era Begins: Find out why Poland is becoming more strategically important on the global stage and how it is preparing for its moment in the spotlight as co-host of the 2012 European soccer championships. Glimpse unexpected aspects of Polish life -- from the "fast and the furious" street racers of Lodz to the multinationals making Poland a manufacturing hub for some of world's leading brands.

Tuesday Oct. 7 -- Poland: Strategic Ties: What are Poland's international allegiances? What is the nation's strategic importance to the U.S.? How does it now define its relationship with neighboring Russia and interpret the historical legacy left by the influence of the former Soviet giant? How has the political game changed since its accession to the European Union and taking on an active role in NATO?

Wednesday Oct. 8 -- Poland: Booming Business: A look at Polish business as the zloty strengthens against the dollar, as Poles return to Poland in an improving home economy, and as Poland takes on the new role of an immigrant destination, this time for Indians and Ukrainians. We ask how Poland has brought about this changing business dynamic which now finds itself home to one of the world's fastest growing stock exchanges, and the ninth most attractive real estate market in the world.

Thursday Oct. 9 -- Poland: Springs to Life: CNN seeks out what defines Poland culturally: from the beauty spot of Sopot dubbed "the Pearl of the Baltic", to the vibrant music scene of its cities where Chopin meets Trance; to a booming brewery industry which will leave you thirsty for more.

Friday Oct. 10 -- Poland by the Poles: From the youth studying at Krakow University to the immigrant Poles living in Brooklyn -- New York's "Little Poland" -- we hear from Poles around the world. We also look at Poles who've made it on the international sports stage, and look at the "stag weekend" phenomenon that makes Poland a number one destination for Europe's exuberant revellers.

Saturday-Sunday Oct. 11-12: The programming culminates in a half-hour special -- "Eye on Poland: Country at the Crossroads."
pilot's girl
Dzieki! Brzmi interesujaco! Mam nadzieje ze nie zapomne wink.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.