Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Hello Poland!
VisaJourney.com > General Discussion Area > Regional Discussion > Europe & Eurasia (except the UK and Russia)

Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16
OLA&JP
Ach Ala! Wygladasz rewelka! GRATULACJE, choc to juz prawie miesiac wink.gif jak mialas weselicho! Napisz wiecej jak sie udalo? Bylo do bialego rana? Ja jak sobie pomysle,ze mam organizowac wesele na odleglosc, to az sama sobie tego nie wyobrazam! Bo jak czesc wie, to my planujemy wesele w polsce w lipcu 2007! trzymac kciuki, bo kto wie czys ie uda... Alicja zdradzisz tajemnice jaki jest koszt wesela tu w US? i na ile osob mialas? Dzieki!

A co do tego, ze jestesmy zajebisci, to nie ma watpliwosci biggrin.gif
Sparky_26
Mam do was takie pytanie jak wyglada sprawa z ubezpieczeniem medycznym i leczeniem w USA? Trzeba cos wykupowac? Jak to jest lub było w waszym przypadku? Ile to kosztuje? I wogóle napiszcie mi co wiecie na ten temat prosze.... i dziekuje z góry ("thank you from the mountain") wink.gif
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
OLA&JP
SPARKY_26
Co do ubezpieczenia, to tu chyba nigdy nie jest sie zadowolonym, z tego typu uslug huh.gif bo zawsze trzeba kase wykaladac... Nie wiem jak to jest w przypadku innych, ale u nas, omimo, ze placimy $230 za miesiac za nas oboje, to i tak mamy jakas ograniczona liczbe wizyt wacko.gif W maju musialam uzupelnic moje szczepionki, no i nachodzilam sie troche do lekarza. Nie dosc, ze jak pytalam o koszt szczepionek, to nie powiedzieli mi, ze za ktores musze placic, a po 2ch mies. przyslali rach, to jeszcze umawiali mnie na jakies wizyty konsultacyjne. Ogolnie, to nie wiedzielismy, ze ubezp.ma jakas okreslona liczbe wizyt, no i teraz zostala nam jedna do konca roku crying.gif aaaa, jestemy ubezpieczeni przez Jeremiah prace z BlueCross BlueShield.
No ale co zrobic. Bynajmniej zostala nam jakas kasa na x-ray i emergency... laughing.gif

A tak zmieniajac temat, to za kilka dni mam interview i wlasciwie nie wiem dlaczego, to w oole sie nie denerwuje unsure.gif nawet nie wiem czy mam wszystkie papiery. Jeszcze dzis pojde wywolac kilka zdjec no i musimy isc po list z banku, by zaswiadczyc, ze mamy razem konto. Poza tym, to mam tylko dokument z ubezp.zaswiadczajace, ze mamy je razem (jeden z rachunkow) no i chyba na tyle... Sama nie wiem! Co moglabym jeszcze zalaczyc? wacko.gif

zycze milego weekendu
OLA

Wiecie co! Teraz to zaczelam dopiero swirowac!!!!!!!! blink.gif Nie wiem co sie stalo, ale chyba zdalam sobie sprawe, ze cos moze posc nie tak jak bym chciala...
Czy ja potrzebuje ukatualnic "package" czy wziasc to co wyslalam? (bo zrobilam dwa by jeden miec dla siebie) jak to jest? uspokujcie mnie troche! blush.gif
pilot's girl
No my tez mamy ubezpieczenie z pracy Ryana z United Healthcare czy cos takiego. Nie wiem ile placimy, bo mnie to nie interesuje, ale pewnie nie malo. Zawsze jak idziesz do lekarza to placisz co-pay i czasem jeszcze bulisz wiecej jesli np. twoje ubezpieczenie nie pokrywa calosci leczenia... No, to to tak troche niefajnie, ale z dobrej strony to jak na razie nie mialam przykrych (niewliczajac finansowych) doswiadczen z lekarzami w USA. Wrecz przeciwnie, dentysta bylam wrecz zachwycona.

Ola, co do interview to sie nie stresuj, bo nie ma czym. Tak samo jak i w ambasadzie bedzie.
anutka
QUOTE(Sparky_26 @ Aug 24 2006, 01:00 PM) *

Mam do was takie pytanie jak wyglada sprawa z ubezpieczeniem medycznym i leczeniem w USA? Trzeba cos wykupowac? Jak to jest lub było w waszym przypadku? Ile to kosztuje? I wogóle napiszcie mi co wiecie na ten temat prosze.... i dziekuje z góry ("thank you from the mountain") wink.gif
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Hej wszystkim,

Ola - trzymam kciuki za interview, nic sie nie martw, napewno wszystko bedzie ok, maly stres jest nieunikniony ale jestem pewna ze wszystko pojdzie ok, moim zdaniem kazde malzenstwo ktore jest prawdziwe (i nie ma zadnego przestepstwa na sumieniu smile.gif ) nie ma sie czego obawiac.

Co do ubezpieczenia medycznego - to wydaje mi sie ze tutaj jest tak, ze klasa srednia i low income maja najwiecej problemu. Jak dla nas, ktorzy jestesmy przyzwyczajeni do panstwowej sluzby zdrowia i do tego ze - moze nie zawsze najwyzszej jakosci- ale zawsze mozna bylo skorzystac z uslug lekarskich w Polsce - cizezko jest ogarnac to tutaj, ja przynajmniej mialam problem na poczatku z tym.
Uezpieczenie jest drogie, i do tego jeszcze co-pay. Nawet jesli pracodawca oferuje ubezpieczenie to jest to kosztowne, a nie wiem jak to jest kiedy sie chce samemu ubezpieczac.
Poza tym ciezko jest porownywac roznych ubezpieczycieli bo kazdy oferuje inny pakiet - rozne ceny copay - rozne uslugi lekarskie wlaczane, no i oczywiscie rozne miesieczne premium.
My jeszcze nie mamy ubezpieczenia, maz w pracy nie ma, a ja po zmianie pracy znow musze czekac 3 miesiace zeby dostac benefits.
W miedzyczasie mozna korzystac z roznego rodzaju klinik utworzonych dla ludzi ktorzy nie maja ubezpieczenia z pracy, a zarabiaja za duzo zeby korzystac z podstawowego ubezpieczenia dla low income a za malo zeby sie samemu ubezpieczac. Te kliniki sa utworzone przez wolontariuszy i generalnie dzialaja calkiem niezle (przynajmniej ta z ktorej ja korzystalam).

Pozdrawiam cieplo wszystkich.
Anutka
jonandaga
Witajcie!

Ola, widze. ze dostalas GC, GRATULACJE good.gif good.gif good.gif !!! Pewnie oblewasz i nie masz czasu sie pochwalic. Mimo wszystko czekamy na Twoje relacje.
Ja siedze dzis w domu, bo chora jestem i czuje sie kiepsciutko, a pogoda okropna, szaro i deszczowo. Nawet do huraganu tu sie szykuja, wydaje mi sie lekka przesada. A ja na Labor Day zaprosilam do siebie kuzynow z NY, chyba nienajlepszy moment na opalanie whistling.gif !
Chce sie Wam wszystkim pochwalic, ze mam juz date slubu w Polsce (grudzien), juz nie moge sie doczekac. A i jeszcze jedna nowina: kupilismy dom kicking.gif !!! Jestesmy tak podekscytowani, ze czuje sie jak na jakis dragach, hihi.

Pozdrawiam serdecznie

Agnieszka
OLA&JP
Witam Wszystkich! Juz jestem!!!!! smile.gif i przepraszam, ze tak dlugo mi zeszlo! Najpierw jak wrocialam, to bylam strasznie zmeczona po weekendzie w Buffalo - mamy tam znajomych i troche pozno chodzilam spac smile.gif

Ale do konkretow... Interview mielismy na 11:15 w Buffalo. Zeby sie zbytnio nie stresowac, bylismy w budynku juz o 10:30. 15min.zajelo przejscie przez security takze na drugim pietrze, gdzie byla poczekalnia bylismy o 10:45 (wiem, wszyscy potraficie liczyc biggrin.gif ) Troche sie wtedy zaczelam denerwowac, bo co jak... Rozne pytania chodzily mi o glowie. Ale oboje wzielismy jakies magazyny do rak i sie uspokoilam. I tak zeszlo nam kolejne pol godziny. Obserwowalam tylko ludzi wchodzacych do pokoju i wiekszosc wychodzla po kilku minutach. O 11:12 pani wywolala nasze imiona. Weszlismy do jednego z pokoi. Wszystko spokojnie. Smieszne bylo, jak kobitka poprosila nas o podniesienie prawych rak smile.gif Powiedziala swoja formulke, a my stoimy. Nie wiedzielismy co powiedziec,a ona tylko "Yes?" no i my "Yes" tongue.gif
Nie mam co duzo opisywac, bo cala rozmowa trwala niecale 10min. !!!!!! Bo o 11:23 smile.gif bylismy juz na dole w samochodzie :-D PAni zapytala tylko jak sie poznalismy, czy mamy jakies zdjecia i to chyba na tyle. Powiedziala tez, ze pieczatka pozwala mi na wizyte w Kanadzie! i zanim wyjdziemy, zamowi mi karte zanim opuscimy pokoj!
Wszystko REWELACJA!
Kilka dni po rozmowie dostalam WELCOME letter a przed wczoraj (pt.) Green Card doszla poczta! este nowiutka i lsniaca i B ARDZO SIE CIESZE, ze mam ja w koncu w portfelu!

Takze dla wszystkich, ktorzy jeszcze czekaja na interview - nie ma sie czego obawiac! Mysle, ze terazwszystko idzie latwiej i szybciej. Wiadomo, ze zalezy to wszystko od lokalizacji, ale jezeli zalaczyliscie wszystkie dokumenty, sprawdziliscie dwa razy przed wyslaniem yes.gif i naprawde jestescie malzenstwem wink.gif to nie ma strachu! wszystko bedzie OK!

Jak jeden moj znajmy powiedzial - "Chcecie udowodnic, ze jestescie malzenstwem? Zacznijcie sie klucic podczas rozmowy!"

OKI, juz troche pozno na takie wielkie posty, takze koncze!

POZDRAWIAM wszystkich i DZIEKI za wszelka pomoc!
BUZKA
Ola

midwesterner27
czesc everyone!

I am currently in Poland with my fiance. We have our interview with the judge (to see if we will be allowed to get married here) in a few days.

Has anyone gone through this process? What will the judge ask us??? Very stressful.

Thanks for any responses in advance.

Best wishes,
Andrew
pilot's girl
Hi Andrew, why do you have to see a judge? Is your fiancee underage or is it something different? Where are you planning to get married? Poland or US?
forever&ever
I think I know what you are saying, i was very close to get married in Poland as well, but never got as far as you did, I guess. Have you already filed a proper documentation at the local's court? If so all you can expect is a hearing, but if you just go to find out what to do in order to get a hearing, there will be no interview (it is not the embassy, lol). I had a similar judge *meeting*,it was pleasant, and I had a great time talking with her, she informed me as to what has to be done in order to get a hearing from the court. And a hearing is needed from our local courts for a City Hall where you want to get married. That is a substitute of a document not issued by US governement ( you can get a confirmation for free from the Embassy in Warsaw, saying they don't issue such a bullshit, and I guess you will need it) which states that you are free to get married (needed in Poland for foreigners). Usually there is no problem with a hearing assuming that everything is in order. There is a different story if you were previously married abroad (you don't want to hear that). I just hope I made sense.
forever&ever
A teraz ja sie pozale... Mialam dzisiaj infopass app. w swoim lokalnym biurze w cleveland i jestem taka wkurwiona, ze zaraz wrzuce wirusa na ten serwer! Prosilam mianowicie o emergency AP, bo WIEM, ze uscis wydaja takowe, w momencie kiedy zaistnieje powazna sytuacja i ma sie na to potwierdzenie w postaci wiarygodnych dokumentow. Dostalam odpowiedz, ze nie w Cleveland. Dlaczego to miasto musi byc takie specjalne do cholery, zygac sie chce. Jutro moj maz bedzie dzwonil do ambasady, kongresmena, dyrektora dystryktu ( jak sie dodzwoni, mmmm juz to widze) i bedzie sie staral zalatwic dla mnie papiery powrotne. Najbardziej wkurza mnie to, ze w kraju gdzie traktuje sie wszystkich ludzi rowno (powoluje sie na konstytucje), w takim Nowym Jorku (NA PRZYKLAD)dostalabym emergency AP bez problemu a w Cleveland nie wydaja. No co jest do cholery?Modle sie gleboko, zeby w Ambasadzie poszli mi na reke. Smieszne sa te glupie przepisy, dlaczego robia z tego taki problem? Moj brat z kolei siedzi na statku gdzies na srodku Pacyfiku (mielismy sie spotkac w L.A 15 wrzesnia, do czego niestety nie dojdzie) a jego pracodawca placi bez problemu za wynajecie helikoptera specjalnie dla niego, zeby sciagnac go do najblizszego portu lotniczego i placi rowniez za bilet lotniczy do domu i urlop okolicznosciowy! To z jakimi ludzmi mamy do czynienia w uscis do cholery!!! A ja prosze tylko o AP, za ktore sie buli 170 dolcow!
pilot's girl
Hej Monika, naprawde mi przykro ze ci robia takie problemy... wiem ze wazne jest dla ciebie zeby byc teraz z rodzina... sad.gif Mam nadzieje, ze ci sie uda. Trzymaj sie.
midwesterner27
QUOTE(pilot's girl @ Sep 11 2006, 09:29 PM) *

Hej Monika, naprawde mi przykro ze ci robia takie problemy... wiem ze wazne jest dla ciebie zeby byc teraz z rodzina... sad.gif Mam nadzieje, ze ci sie uda. Trzymaj sie.

Hello Niki & Forever! thanks for responding

I am getting married in Poland, reason being the US embassy in warsaw told me the process would be quicker and much more hassle free. Yeah right!!!

I have all of the documents that the court said we would need, but if something is 'out of order' we will need to wait another 3-4 months for a meeting with a judge. Beaurocracy is a scary thing.

best wishes,
Andrew
pilot's girl
I am very surprised the embassy told you this way would be easier. Even at their website it says that they don't recommend getting married in Poland. Anyways, good luck! Hopefully everything will go smoothly and you won't have to battle red tape.
forever&ever
Dzisiaj bylismy wbiurze kongresmena i po wielu wysilkach i pracy ludzi w NBC i przemilej pani w Lorain chyba dalo rade zalatwic AP. Nie wiem jeszcze nic na pewno, ale kobieta mowila, ze mam sie nie martwic. AP powinno przyjsc poczta najpozniej w czwartek rano, wiec na pogrzeb juz nie zdaze, ale przynajmniej z rodzina spedze dwa tygodnie. Mam teraz problem ze znalezieniem lotu, ale wierze ze cos znajde. Dziekuje Niki i Ola za wsparcie heart.gif heart.gif
midwesterner27
Thank you Niki,

Interview with judge is today, hope all goes well.

Congrats on your wedding.

Kind regards,
Andrew
OLA&JP
Dla poprawienia humoru!

>CZESKI JEZYK JEST NAJPIEKNIEJSZY!!!<
kilka przykladow! smile.gif

Byc albo nie byc oto jest pytanie > "Bytka abo ne bytka to je zapytka"

i

...milosc sie nie obraza i gniewem nie unosi... > "laska se ne wpina i nie wydyma se"

laughing.gif

usmialam sie jak nigdy!

mam cala prezentacje, ale nie moge jej zalaczyc. jak znajde link, to podam!
vdal
hejka wszystkim kicking.gif
troszke nie pisalam,ale widze,ze duzo sie pozmienialo biggrin.gif gratuluje wszystkim zmiany statusow i innych szczesliwych zakonczen biggrin.gif
ola spozniona odpowiedz na twoje pytanie: Wesele wynioslo nas 11,000 tak mniej wiecej,a zwrocilo nam sie w 1/3 tongue.gif
obecnie szykuje sie na kolejne wesele,wiec zobacze jak szwagrowi pojdzie.
w tym roku jeszcze ,albo na poczatku nowego bedziemy kupowac dom od tescia. za dobra cene. mam nadzieje ,ze dostaniemy kredyt.
Wogole chcialam tak zrobic jak kiedys tutaj radzilismy sobie na vj,zeby wyrobic karte w sklepie i tak budowac swoja historie kredytowa.
skoro pracuje w home depot to tam sprobowalam. dwa razy mnie odrzucili,a poszlam do bestbuy i dostalam od reki z limitem 8,000 biggrin.gif
Takze proponuje sprobowac w bestbuy.
a i wogole myslimy o dziecku i mozna powiedziec,ze cos juz dzialamy w tym kierunku. odezwal mi sie chyba zegar biologiczny, bo strasznie mi sie chce malucha biggrin.gif
buzka wszystkim :* heart.gif

devil.gif
pilot's girl
No to jak newsy to newsy... My od 9 wrzesnia juz mieszkamy w Salt Lake City. Dostalam tez swietna prace z ktorej strasznie sie ciesze i aktualnie jestem na 2-tyg szkoleniu w Minneapolis. Pracodawca placi za samolot, hotel, posilki, dostalismy karte debetowa na wydatki i jeszcze do tego nam placa ze w ogole jestesmy na szkoleniu. Tyle tylko ze caly dzien mamy szkolenie i nie ma opierdalania sie bo codziennie rano mamy test z dnia poprzedniego. Oblewasz to wylatujesz i ciao. Juz sie nie moge doczekac jak zaczne pracowac! hehe... Co do kart, to mnie juz zawalaja ofertami. Jak kupowalismy samochod to sie okazalo ze juz mam credit score i ze nawet niezly. Juz mi w ogole platynowe karty proponuja. Na razie nie bede sie starac bo nie mam po co skoro mam juz credit score.

Nie pamietam czy juz mowilam, ze jakis czas temu zrobilam prawko i zakupilam autko brrum-brrrumm wink.gif

Pozdrawiam!
Niki
vdal
credit score to ja tez mam duzy, bo 719 pkt.z tym,ze jak to mi kolega wytlumaczyl po rozmowie z gosciem,ktory zajmuje sie kredytami,ze score jest ok,ale nie ma zadnej historii na moim nazwisku.a to,ze wysylaja oferty to dobrze...tylko druga kwestia czy zostanie sie zatwierdzonym tongue.gif
Mooonika
Witam Was!

Nie odzywam sie czesto, ale czesto sprawdzam polskie forum i czytam co sie u Was dzieje. Gratuluje kazdego najmniejszego powodzenia od emigracyjnego do duzych powodzen jak sluby czy inne zmiany w zyciu!!!! good.gif kicking.gif kicking.gif

Powiedzcie mi jak odczuwacie, ze jestescie postrzegani przez Amerykanow. Chodzi mi oczywiscie o to, ze jestescie z Polski... Nigdy nie chcialam miec jakiejs paranoi, ze poniewaz jestem z Polski ludzie beda mnie gorzej traktowac, ze bedzie to jakas przeszoda dla mnie tutaj.
Wlasnie ejstem w pracy i baaaaardzo sie zdenerwowalam, poniewaz dostalam dowcip o glupim Polaku. Zignorowalam to, no ale osoba, ktora to wyslala wlasnie sie mnie zapytala, czy mi sie dowcip podobal. To nie pierwszy raz zdarza sie, ze jestem w podobnej sytuacji, tylko ze teraz stracilam juz cierpliwosc.

Pozdrawiam
Monika
anutka
QUOTE(MOOONIKA @ Oct 2 2006, 09:17 AM) *

Powiedzcie mi jak odczuwacie, ze jestescie postrzegani przez Amerykanow. Chodzi mi oczywiscie o to, ze jestescie z Polski... Nigdy nie chcialam miec jakiejs paranoi, ze poniewaz jestem z Polski ludzie beda mnie gorzej traktowac, ze bedzie to jakas przeszoda dla mnie tutaj.
Wlasnie ejstem w pracy i baaaaardzo sie zdenerwowalam, poniewaz dostalam dowcip o glupim Polaku. Zignorowalam to, no ale osoba, ktora to wyslala wlasnie sie mnie zapytala, czy mi sie dowcip podobal. To nie pierwszy raz zdarza sie, ze jestem w podobnej sytuacji, tylko ze teraz stracilam juz cierpliwosc.

Pozdrawiam
Monika

W moim przypadku ludzie zazwyczaj sa ciekawi jak to w Polsce teraz jest, wiele osob pyta o polityke, wiele osob ma wciaz wyobrazenie o komunistycznej Polsce i nie zdaja sobie sprawy ze od obalenia komunizmu minelo juz troche lat.
Nie odczulam jeszcze jakiegos gorszego traktowania, wiadomo ze czasami jest pewna bariera jezykowa i kulturowa ale ludzie na ktorych napotykalam z reguly byli wyrozumiali i ciekawi tej odmiennosci.

Co do kawalow to zdarzylo mi sie uslyszec w mojej obecnosci jakis glupi dowcip, ale tez zignorowalam, bylo to podczas jazdy shuttle po Bryce Canyon, kierowca 'umilal' podroz ludziom opowiadajac jakies glupkowate kawaly.

Pozdrawiam wszystkich cieplo
Anutka
vdal
wiecie jaki nazywa sie najwiekszy polak w ameryce? biggrin.gif....
Stasiu Liberty biggrin.gif

Ten kawal uslyszalam od kolegi (Angelo)z pracy i slysze je caly czas.Nie widze innego traktowania jezeli chodzi i Polakow w mojej pracy.Jezeli ktos jest glupi to jest glupi z natury,a nie z tego,ze jest Polakiem czy Puertorykanczykiem, kubanczykiem itp.
Ostatnio jeden Amerykanin z Kuby tlumaczyl mi jak postrzega sie rozne nacje w Ameryce.Meksykanie to brudasy, Peurtorykanczycy sa glosni, Polacy glupi itd...
Ale wiem, ze jak Angelo opowiada mi kawal to nie robi tego,zeby mi dopiec,ze jestem Polka tylko poprostu dla jaj.dodatkowo przed kazdym kawalem pyta sie mnie czy wiem co oznacza to czy tamto slowo, bo wie,ze moge jakiegos slowa nie znac.
Spotkalam sie z czyms takim nawet,ze ludzie nas bardziej szanuja, bo jak to okreslil jeden kolega,ze jest z nami o czym pogadac...ze mamy wiedze na rozne tematy...
Ja za to jak moja szefowa(mloda dziewczyna) jak znajdzie jakis problem w naszym departamencie to zawsze sie nabijam i mowie:"...cause i'm polish " i tym samym staram sie zacierac roznice.a moje ulubione powiedzenie ostatnio jak ktos nawali,albo jakis klient ma problem jest : amerykani( z hiszpanskim akcentem).
Mam jednego Polaka tutaj jest po Akademii Sztuk Pieknych,ale dziewczyny ten gosciu jest rozgarniety jak nawoz(zeby nie powiedziec brzydko tongue.gif) po polu, jak meza kocham.Dlatego ja Polka robie sobie z niego jaja z Amerykanami.
Takze wszystkie te zarty i docinki trzeba brac przez palce, bo my zreszta w kraju tez robimy sobie jaja z Amerykanow, Zydow, Szkotow itd

devil.gif
Dorota
Witam wszystkich!
Chcialam sie tylko pochwalic, ze w poniedzialek 2 pazdziernika mialam interview i zostalismy approved! kicking.gif kicking.gif kicking.gif kicking.gif kicking.gif kicking.gif kicking.gif
Samo interview nie bylo takie straszne.Jedyny problem jaki mielismy to byla pani urzednik azjatyckiego pochodzenie, ktora mowila strasznie niewyraznie i z silnym akcentem, ze ja i moj maz nie bylsimy jej w stanie zrozumiec. Musialam ja prosic prawie za kazdym razem o powtorzenie pytania, slyszalam tylko belkot z jej ust. Poza tym pani urzednik miala dosc dyuze klopoty z poprawna budowa pytan po angielsku! Ja nie mowie perfekcyjnie po angielsku, ale ja jestem tylko "szara myszka" a pani urzednik pracuje w agencji rzadowej! Powinna wiec chyba mowic dobrze po angielsku.
Zostalismy poproszeni o pokazanie aktu malzenstwa, aktow urodzenia, ID, kluczy( urzedniczka sprawdzala czy sie zgadzaja), ubezpieczenia medycznego( nie mielismy jeszcze nowego, bo moj maz zmienil prace i mimo tego, ze dokumenty wypelnilismy 3 tygodnie temu, nie otrzymalismy zadnej odpowiedzi jeszcze, pokazalismy wiec stare). Zostalam zapytana czy chce zielona karte na nazwisko panienskie czy po mezu.Powiedzialam, ze po mezu. Pani urzednik sprawdzila moje dane na komputerze zadala mi pytania o terroryzm i prostytucje i powiedziala, ze jestesmy APPROVED!
Strasznie sie ciesze.Dzisiaj powinnam dostac Welcome Notice. Zielona karta powinna przyjsc w ciagu dwoch tygodni.
Pozdrawiam,
Dorota
OLA&JP
Hejak wszystkim!
Tak szybko napisze kilka slow. Jakos chyba zadna/y z nas nie ma ostatnio duzo czasu... Ale nic- myslami jestesmy razem, co nie? smile.gif

Co do topiku Moooniki, to podpisuje sie pod tym co napisala Ala, trzeba to barac z przymruzeniem oka, albop odplacic sie pieknym za nadobne, jak naprawde ktos Ci dopiekl... ;P tongue.gif

A z innej beczki, to chcialam sie skromnie pochwalic, ze mamy juz date na weselicho w Polsce!! Az nie moge uwierzyc, ze to sie dzieje naprawde... 11 sierpien 2007!!!! Troche na poczatku przerazil mnie fakt, ze wydatki sie zaczna, ale jak pomysle o samym dniu, to buzia mi sie smieje!

Jeszcze jedno, to na poczatku listopada planuje leciec do Polski. Jeszcze nie mam biletu,ale znalazlam juz dobra oferte. Chce kupic w ten weekend, zeby cena mi nie podskoczyla smile.gif

Napiszcie choc w jednym zdaniu, co u Was, bo nam sie troche kontakt urwal!
Monika (forever), jestes juz w kraju? Jak bylo!? odezwije sie!!!

To teraz mykam

PA
Ola
anutka
QUOTE(OLA&JP @ Oct 6 2006, 10:30 AM) *

Jeszcze jedno, to na poczatku listopada planuje leciec do Polski. Jeszcze nie mam biletu,ale znalazlam juz dobra oferte. Chce kupic w ten weekend, zeby cena mi nie podskoczyla smile.gif

Hej Ola,
Ja planuje jechac na swieta do Polski, na okolo 3 tyg, i tez szukam biletu. A mozesz napisac gdzie znalazlas dobra oferte?

Pozdrawiam
OLA&JP
QUOTE(anutka @ Oct 7 2006, 06:18 PM) *

...tez szukam biletu. A mozesz napisac gdzie znalazlas dobra oferte?

Pozdrawiam

to dla wszystkich! Kiedys dostalam ja od Marcina z tej stronki...

http://matrix.itasoftware.com/cvg/dispatch/prego

POZDRAWIAM
vdal
Dorota gratuluje !!! kicking.gif
Ola mam nadzieje,ze weselicho w Polsce sie uda i wiem, jak to jest jak nagle zdaje sie sprawe,ze to qrka juz ustalone biggrin.gif
A ja planuje wyjazd do Polski moze na przelomie marca/kwietnia.Wlasciwie bardziej oplacaloby mi sie wyjechac w czerwcu, bo wtedy mam dwa wesela,ale z drugiej strony chce mi sie juz do Polski chociaz na chwilke. Zazdroszcze wszystkim tym , ktorzy tam byli niedawno.
Dziewczyny nie wiecie jak to jest ze skladaniem papierow na obywatelstwo?Moj tesciu bedzie sie staral obecnie,a podobno trzeba zlozyc wszystkie papiery(zielone karty itp) czlonkow rodziny przy aplikacji?

devil.gif
OLA&JP
Ostatnio zyje przygotowaniami do slubu, i ze niedlugo chce leciec do Polski, to rozgladam sie tu za suknia, by moc porownac do tych w Polsce smile.gif
Poki co wybralam taka jedna, tylko ze z internetu i nie moge jej nigdzie znalezc by przymierzyc :-/ Ale jakos to bedzie! Jak co to zamowie w ciemno... tongue.gif

[attachmentid=2509] [attachmentid=2508]

Co o tym myslicie?!
jonandaga
Witajcie!
Wpadlam tylko na chwile zeby Wam powiedziec, ze dzis jest nasza pierwsza rocznica slubu heart.gif ! Jutro napisz wiecej. Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Agnieszka
anutka

Hej,

Najpierw graulacje,
Dorota - witamy w gronie rezydentow smile.gif
Aga - happy anniversary!!!!

Ola - dzieki za linka, co do sukienki, bardzo ladna ale to zalezy od gustow, ja osobiscie nie lubie sukni z odkrytymi ramionami.

Ja juz zakupilam bilet na swieta - jade do PL 13 grudnia na 3 tygodnie i juz sie nie moge doczekac smile.gif))

Pozdrowienia dla wszystkich
jonandaga
Anutka! Na jakie nazwisko kupilas bilet? Takie jakie masz po mezu, czy to co w paszporcie?
OLA&JP
QUOTE(jonandaga @ Oct 21 2006, 01:05 AM) *

Anutka! Na jakie nazwisko kupilas bilet? Takie jakie masz po mezu, czy to co w paszporcie?

Ja to nie Anutka, ale ja kupilam bilet na nowe nazwisko meza, czyli to co mam w GC, ale w paszporcie mam wciaz panienskie czylbede musiala zabrac ze soba akt malzenstwa. Chyba powinno dzialac, co nie?!

Pozdrawiam
p.s. Minika forever, gdzie Ty sie kolezanko podziewasz? smile.gif

pa
jonandaga
Czesc Ola! My wczoraj kupilismy bilety, dzwonilismy do kilku lini lotniczych i wlasciwie oni nie wiedzieli na jakie nazwisko powinnam kupic bilet. Ale wiekszosc z nich mowila zeby kupic na nazwisko z paszportu, wiec tak zrobilismy. Mam nadzieje, ze nie bedziemy mieli problemu. WYjezdzamy 7 grudznia na miesiac, juz nie moge sie doczekac. Troche szkoda mi opuscic ten dom, bo dopiero co sie wprowadzilismy i ciagle mam ochote cos zmieniac, przemeblowac, albo i ... choinke udekorowac:-) Moze nastepne swieta beda tutaj.

Pozdrawiam
Agnieszka
OLA&JP
QUOTE(jonandaga @ Oct 22 2006, 10:01 AM) *

Czesc Ola! My wczoraj kupilismy bilety, dzwonilismy do kilku lini lotniczych i wlasciwie oni nie wiedzieli na jakie nazwisko powinnam kupic bilet. Ale wiekszosc z nich mowila zeby kupic na nazwisko z paszportu, wiec tak zrobilismy. Mam nadzieje, ze nie bedziemy mieli problemu.
Pozdrawiam
Agnieszka

Ja mam na nazwisko meza i tez mam nadzieje, ze nie bede miala problemow... :-/ 3mam kciuki za Was a Wy trzymajcie za mnie! smile.gif

DOBREJ ZABAWY!

p.s.Gdzie z Polsce jestes? Dokad lecicie? i ile zaplaciliscie za bilet, jesli moge zapytac? smile.gif
3majcie sie
anutka
Hej,

Ja nie mam tego problemu smile.gif bo nie zmienilam nazwiska, mam nadal swoje polskie, wiec nie mam z tym problemu. Szczerze powiedziawszy to nie zmienialam m.in ze wzgledow buirokratycznych, za duzo zamieszania z tym.

Ja lece 13 grudnia - Portland-Chicago-Paryz-Krakow
Powrot 3 stycznia - Krakow - Monachium - Chicago-Portland
..... troche dluga ta podroz bedzie,
zaplacilam 999$

Pzdrawiam

jonandaga
Ola! Bedziemy trzymac kciuki good.gif ! My troche zwlekalismy z kupieniem biletu, ale i tak udalo nam sie znalesc w miare za normalna cene.
My lecimy: z Washington - Paris - Krakow (14h z przesiadkami)
Powrot: Krakow - Munich - Washington (11 i pol giodziny z przesiadkami)
Zaplacilismy za dwa bilety 1570$

Ola, a kiedy Ty wylatujesz?
OLA&JP
Ja wylatuje 9 listopada > > Syracuse-Newark-Hamburg i osobno Hamburg-Gdansk
a powrot 26 list. > > > Gdansk-Hamburg tam pobyt u siostry przez noc i dalej 27 listopada rano blink.gif Hamburg-Newark-Syracuse

caly koszt to $600

Lece sama z powodow finansowych wacko.gif bo w przyszle lato planujemy pobyt w Polsce przez miesiac i weselicho kicking.gif

Troce bedzie mi smutno, tym bardziej, ze to pierwszy raz zobacze rodzinke odkad jestesmy po cywilnym i rowniez, bo moj JP bedzie w stanach beze mnie na ThanksGiving, ale co zrobic... Takie sa koszty mieszkania za granica!

Bynajmniej bedziemy razem na Bozenarodzenie! smile.gif

Wam wszystkim zycze udanych pobytow w Polsce, ale pewnie jeszcze zajze tu nie raz do tego czasu! star_smile.gif

3majcie sie!

p.s. a Ty jonandaga ktorego lecisz? aaa sprki, juz widze 7-grudnia smile.gif Ja to nie moge leciec na swieta rowniez z powodu pracy. Opiekuje sie piatka dzieciaczkow i na poczatku grudnia pojawi sie szoste no i beda mnie potrzebowali smile.gif

Jeszcze jedno! Przez jakie stronki kupowalyscie bilety?

anutka

Hello everybody!

Nareszcie jestem online. Kupilam komputer, i od wczoraj nadrabiam zaleglosci internetowe.

Co do biletow do PL to ja kupilam na stronie cheaptickets.com bo tam znalazlam najtansze bilety w porowaniu z travelocity, orbitz, expedia i priceline.

Pozdrawiam
OLA&JP
QUOTE(anutka @ Oct 28 2006, 03:16 PM) *

Co do biletow do PL to ja kupilam na stronie cheaptickets.com bo tam znalazlam najtansze bilety w porowaniu z travelocity, orbitz, expedia i priceline.

Pozdrawiam

Hej anutka,
witamy spowrotem. Chociaz kilka z nas wcia tu zaglada... smile.gif

Ja wlasciwie tez kupilam moj bilet na www.cheapticket.com ale dpiero po tym jak znalazlam je na http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewI...em=280040690057

Nie moge uwierzyc, ze lece do "domciu" za niecale 2 tyg. Ciesze sie bardzo, ale zal troche, ze bez meza lece! Na szczescie bede zalatwiala sprawy zwiazane ze slubem, czyli nic dla facetow... wink.gif

do napisania wszystkim, ktorzy jeszcze tu zagladaja!

Nanusia & Lukaszek
Czesc Dziewczyny,

Jestem nowa na VJ kicking.gif Szkoda ze tej strony nie znalazlam za nim zlozylam papiery na I-129F, bo duzo stresu by mi to odjelo!

Teraz ze juz wszystko fajnie zlozone, przed nami tylko czekanie i czekanie. Ile czekalyscie od czasu co zlozona byla aplikacja do czasu co dostalyscie NOA2?

Czy ktoras z was mialy RFE? Jesli tak, to co wiecej chcieli?

Po timeline widze ze juz wszystkie jestescie w US, wiec zapytam jak byly rozmowy z konsulem... szczegolniej z tym w Warszawie. Jakie pytania pytali, jakie dokumenty prosili, co mialyscie ze soba jako dowod zwiazku itd.

Czytalam co inni pisali na tych roznych forum, ale ciekawa jestem jak z Polskim konsulem jest.

Widze ze pare was leci do polski, ja rownierz jade do mojego chlopaka za pare tygodni. biggrin.gif Ja nigdy dobrej ceny nie widzialam na cheaptickets, expedia i te inne. Wiec skorzystalam z AMTA http://www.amta.com/Amta/Index.aspx. Lece Chicago -Krakow bez posrednio za $584 w obie strony.

Pozdrawiam smile.gif
jonandaga
QUOTE(Nanusia & Lukaszek @ Oct 30 2006, 11:25 AM) *

Czesc Dziewczyny,

Jestem nowa na VJ kicking.gif Szkoda ze tej strony nie znalazlam za nim zlozylam papiery na I-129F, bo duzo stresu by mi to odjelo!

Teraz ze juz wszystko fajnie zlozone, przed nami tylko czekanie i czekanie. Ile czekalyscie od czasu co zlozona byla aplikacja do czasu co dostalyscie NOA2?

Czy ktoras z was mialy RFE? Jesli tak, to co wiecej chcieli?

Po timeline widze ze juz wszystkie jestescie w US, wiec zapytam jak byly rozmowy z konsulem... szczegolniej z tym w Warszawie. Jakie pytania pytali, jakie dokumenty prosili, co mialyscie ze soba jako dowod zwiazku itd.

Czytalam co inni pisali na tych roznych forum, ale ciekawa jestem jak z Polskim konsulem jest.

Widze ze pare was leci do polski, ja rownierz jade do mojego chlopaka za pare tygodni. biggrin.gif Ja nigdy dobrej ceny nie widzialam na cheaptickets, expedia i te inne. Wiec skorzystalam z AMTA http://www.amta.com/Amta/Index.aspx. Lece Chicago -Krakow bez posrednio za $584 w obie strony.

Pozdrawiam smile.gif

Wtaj Nanusia w naszym gronie yes.gif ! Duzo odpowiedzi na te pytania znajdziesz na naszym forum. Kazda/kazdy opisywal swoje przejsia. Na jak dlugo lecisz do Polski? My kupilismy bilet na expedia, w momencie gdy kupowalismy bilet, wlasnie tam byl najtanszy z wolnymi miejscami obok siebie. Jesli mozna wiedziec, jak dlugo mieszkasz juz w USA?
Pozdrawiam
Agnieszka
OLA&JP
Hej dziewczyny!
Witaj Nanusia! Z tego co czytam, to Ty mieszkasz w stanach, a chlopak w Polsce? Pewnie ciekawa historia Wsaszego spotkania, skoro oboje jestescie Polakami? smile.gif

...wlasnie spojzalam, ze wkleilam zly link. Obserwowalam licytacje na ebay dla kolezanki i wkleilam nie to co trzeba, ale chodzilo mi o stronke http://matrix.itasoftware.com/cvg/dispatch/prego
Jeszcze tylko tydzien i bede w Polsce!
Zeby tylko mi opuchlizna zeszla, bo w zeszly wtorek mialam rwane 4ry osemki! ohmy.gif Wygladam jak chomik z wielkim fioletowym siniakiem! Pewni za tydzien bedzie zolty... wink.gif

OK, 3majcie sie i do napisania!
Nanusia & Lukaszek

[/quote]

Wtaj Nanusia w naszym gronie yes.gif ! Duzo odpowiedzi na te pytania znajdziesz na naszym forum. Kazda/kazdy opisywal swoje przejsia. Na jak dlugo lecisz do Polski? My kupilismy bilet na expedia, w momencie gdy kupowalismy bilet, wlasnie tam byl najtanszy z wolnymi miejscami obok siebie. Jesli mozna wiedziec, jak dlugo mieszkasz juz w USA?
Pozdrawiam
Agnieszka
[/quote]

Czesc Agnieszka,
Ja lece na 2 tyg, bo tylko tyle wolnego z pracy moglam wziasc. A tak troszke o nas, to poznalam Lukasza jak jezdzilam do ciotki do Polski na wakacje przez ostatnie pare lat. Ja sie w USA urodzilam smile.gif

Pozdrawiam,
Nancy
Sparky_26
Witam wszystkich ponownie!
Dawno mnie tu jakoś nie było ale ten czas leci.... Gratuluję wszystkim zielonych kart, ślubów i przylotów do Polski (jesli o czyms zapomniałam to przepraszam). Ja jestem na etapie wysyłania pakietu nr 3 do ambasady i mam kilka pytań do was, jesli otrzymam jakies odpowiedzi to bede bardzo wdzieczna.
Po pierwsze jak załatwiałyście Zaświadczenie o karalności???? Tzn. czy ministerstwo wysyła odpowiedz bezpośrednio do mnie czy od razu do ambasady? Ile to trwa? Tydzień, dwa a może dłużej???

Kolejne pytanie jesli już odeśle wrw-1 i ds-230 ile czasu potrwa zanim otrzymam jakąs informacje z ambasady?
Powiem wam dlaczego mnie to tak interesuje... chciałabym miec interview w styczniu i tak troche bede celowała...mam nadzieje ze sie uda.

Pozdrawiam cieplutko
Ania
pilot's girl
Aniu - zaswiadczenie o niekaralnosci odsylane jest bezposrednio do ambasady. mozesz sama sie udac, tak jak ja (tyle ze ja z warszawy) i zalatwic od reki i wtedy wiesz ze na 100% masz. Jednej z dziewczyn sie przydarzylo ze ambasada zgubila zaswiadczenie... D

Druga sprawa, nie potrzebujesz DS-230.

Co do interview w styczniu... jak masz cierpliwosc to mozesz dzwonic i jak trafisz na normalna osobe to moze ci pojsc na reke. tak bylo w moim przypadku. ryan przylatywal i chcialam zeby byl na interview i mimo ze bylo to zaledwie 2 tyg w przyszlosc, pani dala mi date ktora pasowala do jego przylotu.
OLA&JP
OK, tomykam do Polski! :-D !!!!!!!! i ciesze sie bardzo, choc smutno mi bedzie bez meza przez te 18 dni sad.gif ALe co zrobic...

To do napisania z Polski! (jak bede miala czas!) smile.gif

papapa...
Sparky_26
Dzięki za odpowiedż!!!
Życzę powodzenie w Polsce, tutaj jest teraz bardzo zimno.
A mam jeszcze takie pytanie. Mam przed soba druk wrw-1 i jest tam napisane: "ORYGINALNE DOKUMENTY: Jeśli ubiega się Pani/Pan o wizę na podstawie petycji złożonej przez członka rodziny, musi Pani/Pan przygotować do przedstawienia w Konsulacie oryginały wszystkich dokumentów urzędowych potwierdzających Pani/Pana pokrewieństwo z osobą składającą petycję. Również na rozmowę w sprawie wizy narzeczeńskiej muszą być dostarczone oryginały wszystkich dokumentów stanu cywilnego."[size=4]

Tzn. co ja musze przedstawić??? Jestem panną, nigdy nie byłam mężatką i oprócz aktu urodzenia nie ma nic sad.gif Czy to wystarczy????

Będę bardzo bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie
AM
pilot's girl
Nie przypominam sobie zebym pokazywala jakies dokumenty stwierdzajace ze jestem panna.... to chyba tylko jesli sie bylo wczesniej mezatka.
Nanusia & Lukaszek
Dziewczyny,
Jade do mojego misia na pare tygodni kicking.gif kicking.gif kicking.gif Mam nadzieje ze pogoda w Polsce bedzie fajna.

Zycze smacznego indyka, zjedzcie troche za mnie wink.gif

Pozdrawiam
-Nancy cool.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.