Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Hello Poland!
VisaJourney.com > General Discussion Area > Regional Discussion > Europe & Eurasia (except the UK and Russia)

Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
pilot's girl
Haha... co do fryzur z lat 80-tych to chyba ten fenomen sprowadza sie do istnienia w tym kraju grupy spolecznej zwanej white trash wink.gif hehehe...

U nas tez goraco. Caly czas balansujemy w okolicach setki... Ale poniewaz przeszlam trening mieszkajac przez rok w Arizonie, to jakos udaje mi sie przetrwac wink.gif Choc na dwor nie szczegolnie mi sie chce wychodzic.. przynajmniej nie przed godzina 8 wieczorem.
forever&ever
QUOTE(pilot's girl @ Jul 30 2006, 10:50 AM) *

Nuda i tylu hillbillys dawno nie widzialam. Nadal tu panuje moda na tzw. "mullet" czyli wlosy krotkie z przodu, dlugie z tylu. LOL...

laughing.gif laughing.gif laughing.gif laughing.gif laughing.gif laughing.gif
"A najlepsza fryzura, jeśli jeszcze nie wiecie
krótko z przodu, długo z tyłu i wąsy na przedzie"
A to z Kazika 12 groszy laughing.gif laughing.gif
Dorota, witaj na forum, fajnie ze sie przylaczylas yes.gif Dzisiaj w Cleveland goraco jak cholera, a przy tym wilgotno jak w tropiku, szkoda ze nie mam 3 lat to bym na golasa po ogrodku biegala z dmuchanym basenem. Dorota, do jakiej szkoly sie wybierasz? Ja nie moge sie doczekac, aby pojsc tutaj do collegu, ale na razie nie mamy kasy mad.gif a poza tym to znowu myslimy o przeprowadzce, tym razem okolice Chicago. Ale znajac zycie, to pewnie nic z tego nie wyjdzie.
Co to mojego AOS to na razie cisza, numer jeszcze nie dziala, to juz prawie tydzien od NOA1.
Ola, Niki postaram sie odezwac do Was w tygodniu, bo faktycznie dlugo nie rozmawialysmy.
Aj kurcze Dominika, Ty dzisiaj jestes birthday girl!!!! No to mam cos dla Ciebie laughing.gif

[/b]Happy birthday to you whistling.gif rose.gif
Happy birthday to you whistling.gif rose.gif
Happy birthday dear Niki whistling.gif rose.gif
Happy birthday to you whistling.gif rose.gif [b]

WOOOOHAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam wszystkich
M.

Sparky_26
Czesc wszystkim!!
Jestem Ania obecnie jestem jeszcze w Polsce i czekam cierpliwie na K-1. Fajnie ze piszecie tutaj po polsku, mam nadzieje ze przywitacie mnie miło tongue.gif bo to moj pierwszy post na tym forum. Jest ktos z VA lub D.C.? Ja bede tam mieszkała jak VSC i inne "organizacje" mi na to pozwolą. Pozdrawiam wszystkich i trzymam za was kciuki biggrin.gif
pilot's girl
Dzieki Monika! smile.gif

Ania - witaj na forum! smile.gif Agnieszka mieszka w VA (Virginia Beach). Skad jestes? Powodzenia z K1, nie powinno byc problemu, a interview, jak wszyscy tu zaswiadcza, to pikus.

PS: Fajna pandzia smile.gif
Dorota
Sparky 26 witaj na forum! Ja tez jestem tu nowa, dopiero od paru dni. Mam nadzieje, ze szybko ci zminie czas w oczekiwaniu na wize i niedlugo zobaczysz swoje przyszlego meza. Tesknisz??
Monika, ja sie wybieram do LCCC- lehigh carbon community college, mam zamiar zdobyc Education A.A degrees. Juz tam chodzilam przez jeden semestr na zajecia z ESL ( moj angielski nie jest perfect) i dosyc mi sie podobalo. Ale prawdziwa szkola dopiero przede mna, bo zajec z ESL trudno tak nazwac.
U mnie ciagle goraco, chociaz teraz pada sobie deszczyk.
Pozdrowienia,
Dorota

Pajda
Hejka wszystkim

W koncu sie troche nasz temat rozruszal w srodku sezonu ogorkowego biggrin.gif

Sparky glowa do gory wszystkie te "organizacje" raczej nie robia problemu, no moze poza tym czekaniem.

Pozdrowienia dla wszystkich i trzymajcie sie raczej chlodno wink.gif bo nas te upaly niedlugo wykoncza
Sparky_26
Dzieki wam wszystkim za wsparcie!!!!
Czekanie jest okropne, ale wy to doskonale znacie z własnego doswiadczenia heheh... Ja juz 26 dzien czekam na NOA1 i jestem juz troche zdenerwowana. Moj chłopak zadzwonił tam i zapytał sie co sie dzieje dlaczego tak długo nie dostajemy nic, dostał odpowiedz ze wszystko jest w porzadku i nie mamy sie co martwic oraz ze w ciagu nastepnego tygodnia cos dostaniemy.... minał tydzien i nic sad.gif Zadzwonił drugi raz i zapytał sie co sie dzieje i tym razem dostał odpowiedz ze zgubili dokładnie jedna strone (tam gdzie jest telefon i e-mail) i nie mogli sie z nim skontaktowac...dziwne...wysłał ponownie brakujaca strone w zeszła srode no i nadal czekamy...coz wiecej mamy do roboty. Tesknie do niego bardzo i wiem ze zobaczymy sie dopiero jesienia i to jest najgorsze, a słonce swieci tutaj tez no i ta jesien nie chce przyjsc tak szybko.
Ja sobie mieszkam na śląku, koło Katowic, pracuje a kazda wolna chwile spedzam czytając visajourney i porównuje czas oczekiwania na NOA1, czy na NOA2 i martwie sie... wiem nie powinnam tego robic bo każda sprawa jest inna i słyszałam tez to porównywanie i analizowanie to tylko dotatkowy stres, ale z wykształcenia jestem matematykiem i coz moge na to poradzic ze lubie liczby i statystyki smile.gif Straszne.
A tak poza tym to czytałam o fryzjerze i o problemach z tym zwiazanych i tez sie martwie bo nosze pasemka... ach mowie wam same kłopoty. Pozdrawiam cieplutko z upalnej Polski i dzieki za odpowiedzi. Mysle ze jeszcze popiszemy sobie.
Ania

pilot's girl
QUOTE(Pajda @ Jul 31 2006, 08:59 PM) *

Sparky glowa do gory wszystkie te "organizacje" raczej nie robia problemu, no moze poza tym czekaniem.

laughing.gif laughing.gif laughing.gif sorry, nie moglam sie powstrzymac.... rzeczywiscie K1 to byl pikus... ale od momentu postawienia nogi na ziemi amerykanskiej niestety nie moge potwierdzic ze "organizacje" nie robia problemu... przynajmniej mi tongue.gif
Dorota
Witam wszytkich!
Ja co prawda nie przylecialam tu na wizie narzeczenskiej, wiec nie wiem ile sie na nia czeka, ale moge potwierdzic, ze problemy z urzedami zaczna sie dopiero po slubie. Jak sama nie wychodzisz, nie wytlumaczysz to bedziesz czekac na papiery dosyc dlugo.Ja sama mialam problemy z SSN, pozniej z prawem jazdy, robili mi tez problemy z przyjeciem do szkoly. Na szczescie wszystko jest juz ok. A co do fryzjera to radze przygotowac sie na najgorsze biggrin.gif . Ja przez pierwsze 5 miesiecy po kazdej wizycie u fryzjera plakalam. Moim zdaniem strasznie trudno jest w Stanach znalezc dobrego fryzjera. Jest tutaj masa mlodych ludzi zaraz po szkole, ktorzy nie maja pojecia co robia mad.gif i ja niestety miala przyjemnosc na takich trafic. Nie mial mi kto poradzic, bo prawie nikogo tutaj wtedy nie znalam. Na szczescie metoda prob i bledow trafilam na wspaniala fryzjerke, ktora ma zaklad 3 minuty od naszego domu.
Pozdrawiam,
Dorota
pilot's girl
hehe... moje problemy z urzedami w stanach w skrocie (dla tych co nie wiedza):
1. przylot na K1 do USA: koles zakwalifikowal mnie pod zla kategoria - zamiast K1 bylam U1 (czyli "victim of a special crime" np. handel ludzmi... no dziekuje)
2. DMV 1 - wyrobienie State ID - musze zmienic nazwisko w IRS (???) i SS Office
3. SS Office 1 - zmiana nazwiska na karcie - babka probuje mi odebrac moja karte twierdzac, ze karta byla wydana na wize J1 a teraz jestem na K1... Jakas oblakana. Odsyla mnie z niczym
4. SS Office 2 - zmiana nazwiska na karcie - okazuje sie ze w komputerach nadal figuruje jako wiza B1 (najpierw bylam J1, potem B1 potem K1) i nie przysluguje mi prawo do pracy
5. USCIS 1 - zmiana statusu z B1 i U1 na K1... laska nie wie co zrobic, musialam rozmawiac ze starszym oficerem
6. DMV 2 - nie wydadza mi State ID bo I-90 wygaslo, a nie mam jeszcze EAD
7. DMV 3 - babka nie wie o co chodzi, kompletne zamieszanie. Musi sie wtracic starszy oficer.
8. USCIS 2 - green card przychodzi z bledem, ale poniewaz nie dostalam pieczatki na interview, musze sie udac do biura zeby mi takowa wbili (bo oryginal karty trzeba odeslac)

Moge sie zalozyc ze to nie koniec moich przygod wink.gif
Dorota
Niezle "przygody" Niki! Nie ma co! Mam nadzieje, ze wiecej juz zadnych nie bedziesz miala smile.gif
Dorota
Pajda

Dobra dobra poddaje sie wink.gif

W sumie to zapomnialem o twoich przeprawach z urzedasami.

W kazdym razie na razie mnie omijaja podobne przyjemnosci.

OLA&JP
QUOTE(Pajda @ Aug 1 2006, 10:22 PM) *

Dobra dobra poddaje sie wink.gif

W sumie to zapomnialem o twoich przeprawach z urzedasami.

W kazdym razie na razie mnie omijaja podobne przyjemnosci.

Marcin, opowiedz troche co tam teraz porabiasz, bo juz sie Tobie caly proces zakonczyl, co nie?
Pracujesz czy szkola jakas? Opowiedz jak sie Tobie zyje?! Wiem,ze to moze troche dziwnie tu wsrod babek, ale co tam.

Niki, nie zazdroszcze, nie zazdroszcze! wacko.gif

POZDRAWIAM

p.s.napisze wiecej, w nastepnym tyg. bo teraz jeszcze zajmuje sie moim 13letnim gosciem smile.gif
forever&ever
Czesc wszystkim, Ania witaj na forum smile.gif
Dzisiaj pojechalismy z mezem popatrzec na samoloty, obok lotniska Cleveland Hopkins. Na przeciw lotniska jest restauracja z ogromnym parkingiem, gdzie zawsze parkujemy i mamy swietny widok na pasy startowe smile.gif Przynajmniej raz w tygodniu odwiedzamy to miejsce, bo tak sie zlozylo, ze oboje uwielbiamy latac i w ogole ten klimat. No wiec wjezdzamy na parking a tu masa samochodow, nasze miejsce tez zajete crying.gif w koncu znalezlismy cos na szarym koncu. W miedzyczasie blysnelo mi przed oczami kilka fleszy, ludzie z lornetkami, kamerami, szalenstwo wacko.gif Wiec jedyna mysl to, ze ktos slawny musial zawitac, bo co? Az tu nagle Brad zauwazyl zajebistego boeinga 747 AIR FORCE ONE! Kurcze, Bush zawital do Cleveland dzisiaj, a my nic nie wiedzielismy. Wysiedlismy z samochodu aby podejsc blizej a tu przelatuje mi nad glowa Marine 1, prawie sie udusilam swoimi wlosami bo tak mnie zawialo laughing.gif Na swoje nieszczescie nie zabralam ze soba aparatu ( a zawsze biore na lotnisko mad.gif ) bo samolot byl wielki. Piekny to widok jak taka maszyna wzbija sie w powietrze smile.gif a w Cleveland najwiekszy jaki dotychczas zauwazylam to boeing 757.
Ale co tam, kochani dostalam ostatnio zaproszenie na biometrics na 8 sierpnia! Yuppi!!!!! Wyczytalam tez na vj, ze niektorym numer zaskoczyl dopiero po biometrics, wiec jest cien szansy. Dobra uciekam dokonczyc piwo i lulu wink.gif !
Pozdrawiam wszystkich
M.

p.s. edytowane bo nie nauczylam sie pisac
vdal
Hejka wszystkim!
Witam w gronie Anie i Dorote biggrin.gif
Ja ostatnio znowu czasu nie mam...przygotowania do wesela(to juz jutro).Sukienka juz prawie ready(odbieram dzisiaj).sala juz wystrojona(wiemy,bo wczoraj zawozilismy alkohol,upominki,figurki itd..)
moja matula i bratek przyjechali i maja sie dobrze. o maly wlos siedzieliby na lotnisku 4 godziny, bo mi sie ubzduralo,ze przylatuja o 17.35,a nie o 13.55 tongue.gif.
od dzisiaj mam wolne do nastepnej niedzieli takze wkoncu odpoczynek, bo w pracy chyba klienci od tego upalu powariowali tongue.gif(2 dni temu 107°F)
W domu mam ogolne zamieszanie, bo trzeba dzwonic lub jechac w pewne miejsca,zeby dograc ostatnie szczegoly.Dzisiaj smigam z rodzinka na zakupy,a wieczorkiem na manicure.Jutro za to pobudka 7 rano, bo trzeba jechac do fryzjera na 8,a potem makijaz,potem rpzyjezdza fotograf, potem smigamy do centrum,a potem juz na impreze biggrin.gif jak po wszystkim znajde chwilke wrzuce fotosy.
Aaa poza tym zafabrowalam wlosy, jestem blondi teraz tongue.gif(pasemka)
Z nieprzyjemnych rzeczy to mialam wypadek sad.gif nic mi sie nie stalo,ale samochod jest lekko wgnieciony po boku z tylu.Walnal we mnie semi truck.Musze sie rpzestawic z polskiego sposobu jezdzenia na hamskie jezdzenie chicagowskie.nie wiem jak u was ale w Chicago strasznie sie jezdzi.Tak jak sie wpychaja tutaj to widzialam tylko we Wloszech.Nio i tyle.
Tak czytalam ostatnie posty to qrka wiele sie zmienilo :DAle widze,ze idzie ku lepszemu zwlaszcza jezeli chodzi o listy z USCIS z zaproszeniem na interview tongue.gif
Gratuluje wszystkim biggrin.gif
Oki zmykam jakas kawusie walnac, bo tez wstalam wczesnie,ze wzgledu na to,ze moj maz wstawal do pracki biggrin.gif
Buzka wszystkim heart.gif

devil.gif
pilot's girl
Alicja koniecznie zarzuc fotki!
Co do kierowcow, to tu w Missouri NIKT nie uzywa kierunkowskazu. Moze na jakies duzej drodze, ale tak ogolnie to praktycznie nic. Albo nagle hamuje, prawie staje juz na drodze i aaaaa... dopiero kierunkowskaz jak juz skreca... Ladne mi to 100 stop obowiazkowe. Ale tak szczerze mowiac to w Polsce ludzie jezdza tak samo chamsko jak i tutaj. Przynajmniej w Warszawie. Ja mieszkalam w samym centrum i prawie codziennie malo mnie ktos nie przejechal na Rondzie ONZ.
forever&ever
Prawda, prawda yes.gif wiekszosc kierowcow tutaj nie potrafi w ogole jezdzic! Ja sama nie mam prawa jazdy, ale jak czasem widze co sie dzieje na drodze to mnie krew zalewa mad.gif
Alicja ciesze sie, ze rodzinka do Ciebie przyjechala (kurka, pamietam jak sie denerwowalas czy dostana wizy, kiedy to bylo?), no i w ogole wesele, pomimo tego ze pochlania mnostwo przygotowan i czasu to i tak sounds like fun! wink.gif luv.gif biggrin.gif
Zycze Wam niezapomnianego weselicha i koniecznie podziel sie zdjeciami!!!!
Pozdrawiam serdecznie wink.gif
Monika

p.s. Dzieki Ala, zaczelam sie zastanawiac czy sama mam sobie pogratulowac, buehehehe!
Dorota
Alicja, gratulacje z okazji wesela! Mam nadzieje, ze zabawa bedzie przednia kicking.gif kicking.gif kicking.gif
Zgadzam sie z przedmowczyniami, ze ludzie w Stanach jezdza tragicznie mad.gif , nie uzywanie kierunkowskazow jest na porzadku dziennym, a wiadomo ze wtedy o wypadek nie trudno. Kilka razy zdarzylo mi sie wychamowac w ostatniej chwili, bo jakis idiota skrecal albo zmienial pasy bez kierunkowskazow. Ja w Polsce za duzo nie jezdzilam, bo moj kochany tatus obawial sie, ze mu rozbije jego ukochane autko biggrin.gif. Jeden jedyny raz dostapilam zaszczytu prowadzenia samochodu w jego obecnosci laughing.gif I na tym sie skonczylo. Jezdzic tak naprawde nauczylam sie tutaj z moim mezem. I jak na razie poza przebita opona (wjechalam na kraweznik wink.gif ) zadnych innych szkod nie wyrzadzilam smile.gif Oby tak dalej.
Pozdrawiam wszytkich,
Dorota
OLA&JP
MONICZKO, MYSLALM, ZE CI POGRATULOWALAM, ALE CHYBA TYLKO W MYSLACH tongue.gif Ty to w ogoe wrzucilas taka wazna wiadomosc na koniec wypowiedzi, a tu tylko sie cieszyc kicking.gif Widze, ze teraz to wszystko szybko sie rusza. Pamietasz, jak zastanawialas sie kiedy Wy w koncu wyslecie papiery, a u juz masz BIO!!! SUPER!

Alicja! Ja pamietam tez jak kiedys jak bylysmy bezrobotne biggrin.gif i mialysmy czas na skajpowe pogaduszki, to rozmawialysmy o Twoim weselu i dopiero co zaczynaliscie planowanie, a tu juz jutro WESELICHO! Ciesze sie bardzo, ze tak ladnie sie wszystko ulozylo! Rozkoszuj sie wizyta rodzinki, o czas szybko mija. Moja kuzyneczka wylatuje juz w niedz. unsure.gif

Co do wesel, to ja przedwczoraj zabralam moja Amelke na mierzenie sukien slubnych smile.gif i tak sobie myslalam, jak ja sobie poradze z organizacja tego slubu ! ! ! Pewnie bedzie duzo pracy, ale wierze, ze bedzie Si i dam rade (dam, co nie? wink.gif )

U mnie, to od poniedzialku wszystko wroci do normy. Podpisuje na maile i wkoncu zacze tu czesciej zagladac. Choc z niewieloma z Was mam kontakt, bardzo swobodnie sie tu czuje!
Aaaaaa... Dzieki naszemu forum, jedna dziewuszka star_smile.gif z Polski znalazla mnie tu w malym Syracuse. Maz jej bedzie robil doktorat na Univ.w Syracuse (SU) i ona chce mu tu towarzyszyc! Nie dziwie sie jej, bo w koncu tylko rok sa malzenstwem. A my to wiemy jak trudno zyc razem na odleglosc...

Tak czy inaczej chcialam powiedziec, ze ciesze sie, z naszych rozmowek!

POZDRAWIAM CIEPLO ze zmienno-pogodowego Syracuse!

...do napisania...
Sparky_26
Witam!!!
Ja również przyłączam sie do gratulacji i czekam na fotki.

Ja sobie swojego slubu jakos nie wyobrazam, tzn. nie zrozumcie mnie zle ze nie chce ale ŚLUB? i nie na swoim terenie? Ja nigdy nawet nie byłam w Stanach turystycznie, a co dopiero zaczac tam zyc. Jak tak czytam o waszych przygodach to przerazam sie coraz bardziej. Ale musze sie pochwalic bo dzisiaj dostalismy to na co tak długo czekaliśmy NOA1. Wiem wiem to dopiero poczatek ale po "zagubieniu" dokumentów nareszcie sie doczekalismy. No i oczywiscie co? Błąd!!!!!! Jego nazwisko jest napisane z błedem i tu mam do was wielka prosbe powiedzcie mi czy trzeba to wyjasniac? albo można zostawic? Brakuje tam jednej literki tzn. powinno byc napisne podwojnie a jest pojedyczo. Jedno jest pewne moje kłopoty z USCIS zaczeły sie na samym poczatku i chyba nie predko sie skonczą. Tam jest dokładnie to samo co w Polsce a moze nawet gorzej, pozwole sobie zacytowac ulubione zdanie mojej drugiej połówki co do biurokracji wnaszych krajach "the same ######, different toilet". Trzymajcie sie cieplutko!!!!
Ania

P.S. A czy wiecie ze w Polsce jest teraz 10-11 C? Wszyscy chodza w długich spodniach i swetrach biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif Powodzenia przy 107 F heheheh.

OOOOOO!!!!!!!!! Wykasowali mi ten wyraz???? Pewnie niecenzuralny... no tak prawie jak za dawnych czasów w Polsce ale pokombinuję i przekaże wam o co mi chodziło:
S jak słońce
H jak hak
I jak igła
T jak traktor
Teraz chyba jasne no i przepraszam za słownictwo wink.gif
vdal
Dziekuje wszystkim smile.gif
Ola to prawda pogaduchy byly dobre na skypie, teraz qrka za malo czasu przed weselem sad.gif
Dzisiaj nasza pierwsza rocznica,zaraz mezowi podrzuce prezencik i zmykam szykowac sie do fryzjera tongue.gif
Wracajac do kierowcow, fakt w Polsce sa hamscy,ale bardziej boja sie o swoje samochodziki.Tutaj im nie zalezy jak buja sie rozklekotanym, w polowie zzartym przez korozje gratem smile.gif
Mnie najbardziej denerwuje to to,ze wlaczaja kierunkowskaz 10 skrzyzowan wczesniej,a ty za nim tak sie wleczesz, bo nie wiesz kiedy on wkoncu skreci tongue.gif
Buzka wam wszystkim i trzymajcie kciuki, bo od rana mam stresa tongue.gif

Ps:pisanie w tipsach to nie latwa sprawa qrka tongue.gif
forever&ever
QUOTE(Sparky_26 @ Aug 5 2006, 04:13 AM) *

OOOOOO!!!!!!!!! Wykasowali mi ten wyraz???? Pewnie niecenzuralny... no tak prawie jak za dawnych czasów w Polsce ale pokombinuję i przekaże wam o co mi chodziło:
S jak słońce
H jak hak
I jak igła
T jak traktor

laughing.gif laughing.gif laughing.gif
Dziekuje dziewczyny biggrin.gif Faktycznie Ola (najlepszy tego przyklad yes.gif cool.gif )wszystko szybko sie rusza, a ja nawet zdjec ze slubu nie mam wywolanych, musze sie spiac i przygotowac wszystko na spokojnie.
Ania, gratuluje NOA1!!! Pamietam jeszcze jacy my bylismy szczesliwi, kiedy do nas przyszlo. Szkoda tylko, ze z bykiem! Kurcze, nie dziwie sie ze wkurzeni jestescie, a odpowiadajac na Twoje pytanie czy wyjasniac czy nie, to pewnie ze wyjasniac! Nie potrafie przewidziec czy bedziecie mieli z tego powodu duze problemy czy tez zadnych, ale znajac zycie to wszystko moze sie zdazyc. Ponadto na NOA1 pod adresem Twojego narzeczonego ( pod ramkami) jest napisane:
Receipt notice - if any of the above information is incorrect, call customer service immediately
Telefon do customer service znajdziesz na samym koncu po prawej stronie przy bar kodzie.
Mam tylko nadzieje i tyrzymam kciuki, ze uda sie wszystko wyjasnic w miare szybko good.gif

Alicja, nie stresuj sie! (a sama panikowalam przed slubem!), bedzie dobrze i trzymam kciuki rowniez za Was good.gif Pamietaj tylko: Zdjecia! Zdjecia! hehehe
Pozdrawiam wszystkich
Monika

anutka
smile.gif Widze ze forum sie fajowo rozkrecilo. Tylko ze akurat wtedy kiedy ja juz nie bede miec narazie dostepu do netu, bo sie przeprowadzam na inne mieszkanie (koniec mieszkania z rodzina), i dostep do internetu bede miec tylko w pracy.

Musze sie pochwalic ze moja ZIELONA juz dotarla - jak narazie to ja tylko moj maz widzial, bo wyslali do Oregonu - i musial mi ja szczegolowo opisac przez telefon. Zdaje sie ze jest bez bledow. Tak sie ciesze ze to juz za mna.

Witaj Ania na forum, napewno szybko dolaczysz tu do nas w USA.

Alicja - weselisko sie szykuje - super, czekamy na relacje!!!

Dorota - poslalam CI PM,

A swoja droga ja jazde autem mam jeszcze przed soba, nie jezdzilam tutaj jeszcze w USA, a w PL tez malo. Jak narazie mecze sie autobusami w Phx, ale juz niedlugo bo jednak zdecydowalam ze wracam do Oregonu za jakis miesiac (lub dwa - jeszcze nie wiem dokladnie.
Udalo mi sie tam tez zalatwic prace w tamtejszej firmie, tez w moim zawodzie kicking.gif ), wiec mam nadzieje ze jakos to bedzie. Nie warto sie tutaj tak meczyc - przy kazdym porownianiu z Phx Eugene wypada 100 razy lepiej. No coz - mam za soba learning experience - i wiem ze Phoenix nie dla mnie.

Pozdrawiam cieplutko, Papa
Mooonika
Witam Wszystkich,

Tyle rzeczy sie u Was wydarzylo od mojego ostatniego pobytu tutaj, ze nie wiem, czy wszystko przeczytalam blush.gif
Witam Anie i Dorote, ciesze sie ze nas znalazlyscie. Gdzie jestes ze Slaska? Ja mieszkalam kolo Gliwic no0pb.gif
Alicja, pewnie jestes juz po weselichu!! Koniecznie wyslij zdjecia no0pb.gif
Jak wiecie juz jestesmy po przeprowadzce, prawie jestesmy urzadzeni... tzn mam jeszcze wizje dokupienia kilku pierdol. Wczoraj kupilam na przyklad kwiatki przesadzalam je do nowych doniczek. Nigdy w zyciu nie podejrzewalabym siebie o takie rzeczy hehehehe Poza tym spedzmy weekendy jezdzac po okolicach. Chce zobaczyc jak najwiecej tutaj, bo w sumie za rok, najpozniej za 2 lata wyprowadzimy sie stad i jak bedziemy daleko to juz raczej tutaj nie wrocimy. Czasami nie moge sie juz doczekac jak sie wyprowadzimy whistling.gif
Za 3 tyg. zaczyna mi sie szkola (community college, nic specjalnego) i juz nie moge sie doczekac. W pracy mi sie juz zaczyna nudzic, wiec szkola zajmie mnie bardzo, nie bede miala czasu na nic wink.gif

Pozdrawiam Was
Monika

Jeszcze raz ja....

Ania, a tak w ogole to sobie marzymy, ze wyladujemy w Eugene lub Portland biggrin.gif Wlasnie ostatnio rozmawialam ze znajomymi Jeffa i wszyscy zgodnie stwierdzili, ze byloby super pracowac w szkole w Eugene no0pb.gif Gratuluje znalezienia pracy, co bedziesz robic? biggrin.gif

pilot's girl
Monika, przeprowadzcie sie do salt lake city! smile.gif My moze bedziemy sie tam przeprowadzac miesiac wczesniej, czyli na poczatku wrzesnia. Byloby super. Juz sie nie moge doczekac. smile.gif

U mnie nic szczegolnego. Szukam troche pracy, mialam interview z moim poprzednim pracodawca (tylko ze tutaj) maja do mnie oddzwonic miedzy poniedzialkiem a sroda. Nie wiem czy mnie zatrudnia, bo w sumie bede stad spadac za jakies dwa miesiace (a teraz sie okazalo ze moze nawet za miesiac!). Zaczelam troche jezdzic samochodem, ale w tym durnym stanie musze potwierdzic ze tu mieszkam, zeby starac sie o prawo jazdy (czyli np. musze miec potwierdzenie z pracy). Wiec jezdze tylko po polnych drogach, zeby mnie copsy nie przydybaly. I to by bylo na tyle chyba... Pozdr. Niki
Mooonika
Niki, moze i sie przeprowadzimy biggrin.gif Jeff mowi, ze Salt Lake City jest bardzo ladne.
Dobrze, ze w ogole jezdzisz, ja nie siedzialam za kierownica od 4 miesiacy... i oczywiscie przez tym, tez nie umialam jezdzic. Tez bede musiala znalezc jakies polne drogi i pocwiczyc blush.gif
pilot's girl
Salt Lake City narawde jest bardzo ladne! Sama az sie zdziwilam. I dla Jeffa mysle ze by bylo duzo mozliwosci. My wlasnie szukamy jakiegos lokum...
Btw, sorry, ze wtedy nie moglam rozmawiac! Zadzwon do mnie jeszcze raz bo ja nie mam twojego nowego numeru. smile.gif
Mooonika
Z ta nasza przeprowadzka jest tak, ze pojedziemy gdzie Jeff dostanie prace. Zawsze jest malo ofert, wiec ludzie ciesza sie, ze w ogole dostana jakas przyzwoita prace... No, ale ja wybieram sobie miasta, gdzie slyszalam, ze jest fajnie i koncentruje moje mysli nich hahahahahahha whistling.gif
Zadzwonie do Ciebie w tym tyg.
pilot's girl
Ok, tylko dzwon jakos wieczorkiem, bo dostalam wreszcie prace i pracuje na caly etat. Zobacz czy sa jakies oferty z Salt Lake wink.gif
anutka

4 wrzesnia wracam do Eugene !!!!!! Ale sie ciesze. Eugene jak dla mnie pod kazdym wzgledem jest lepsze od Phoenix.

Bede pracowac w podobnej firmie jak w Phoenix - z zawodu jestem fotogrametra smile.gif

Pozdrawiam i koncze bo cierpie na brak dostepu do netu - w pracy czasami korzystam.
papatka

Anutka=Danusia smile.gif
pilot's girl
A co to fotogramera? Sorry za ignorancje wink.gif
OLA&JP
Hejka wszystkim!
Ja tak z innej beczki!
Chodzi mi o telefony komorkowe. Maz moj i ja wlasnie zastanawiamy sie jaki plan i z jaka firma wybrac. Obeszlismy wszystki sklepy i myslimy o Sprint. Czy ktoras/ys korzysta z rej firmy i pisze sms'y do polski? Bo jak u nich sprawdzalam, to maja najtaniej na sms'y miedzynarodowe, ale niestety na ich stronce wyczytalam, ze mozna wysylac tylko do "porkomtel" a to jest Plus. Wiekszosc mojej rodziny ma niestety (w tym przypadku) ORANGE, bo wiadomo, ze maja najlepsze oferty, wiec nie wiem jak to bedzie.
Takze pytanie czy moze ktos doradzic, czy ma Sprint i jest wszystko ok z wysylaniem sms'ow do Polski.
bede wdzieczna

aa i jeszcze zastanawiamy sie nad dwoma telefonami i tez moze macie ochote doradzic smile.gif
Miedzy LG LX350 a Samsung A640.
http://www.wirefly.com/specialoffer.aspx?R...ageSource=Phone

dzieki!
pilot's girl
Ja osobiscie mam Cingular i bardzo jestem z tej sieci zadowolona. SMSy do Polski mam za 50c ale wysylam rzadko, wiec prawie nie korzystam. Do mojej mamy dochodza (Plus), dochodza tez do mojej kumpeli co ma Ere, ale z kolei do innej co ma Plusa nie doszlo (raz tylko wysylalam). O Sprincie nic szczegolnie nie wiem. Co do telefonow to polecam Motorola RAZR V3, ale nie wiem jaka ma Sprint oferte. Ja teraz mam Samsunga (nie tego co ty chcesz) i srednio jestem zadowolona, jak sie przeprowadzimy do Salt Lake zmieniam na RAZR. Moj maz ma LG (ale tez nie ten co podalas) i po roku uzywania, jego bateria trzyma 1-2 dni. Ale ogolnie nawet fajny telefon, przynajmniej mi sie podoba. Ale dosc szybko sie zniszczyl, caly jest poobijany i szybka w przednim panelu sie stlukla.. Pozdr. Niki

PS: Gdzie AGA??!!
vdal
Hejka wszystkim!
Ja o sprincie wiem tyle, ze jest najgorszy z wszystkich sieci.Traci zasieg bardzo szybko.Najlepszy jest podobno Verizon.Fakt jest drogi 49.99$/m jak sie nie myle,ale za to ma wszedzie zasieg i ma bardzo duzy wybor telefonow.Ja osobiscie mam USCellular i w zasadzie nie narzekam, bo mam darmowe rozmowy w planie rodzinnym i po godzinie 19tej i w swieta i weekendy,a dodatkowo placi za rozmowe tylko osoba, ktora do mnie dzwoni,a nie jak w innych sieciach pol na pol.Co do telefonow nie ma za duzego wyboru, ale polecam RAZR motorolii nio i moja ukochana nokie bez wzgledu na model.co do pierwszej fajny wyglad,a co do drugiej trzyma dlugo baterie(nawet tydzien z rozmowami).Z smsami za 3 $ miesiecznie bodajze mam 100 smsow chyba:D Wiem,ze dochodza do Ery, chociaz roznie tez z tym bywa, bo do kumpeli dochodza,a do mojej mamy nie(moze moja mama nie ma uruchomionej jakiejs funkcji).Zobacz tez na ubezpieczenie ile placisz deductible.Ja w USCellular mam 50$,a miesiecznie do rachunku dochodzi 3$.Z jednej strony sie to oplaca.Jak zgubisz telefon to placisz tylko 50$,a tak to musisz wywalic na nowego np RAZR 400$ plus jeszcze oplata za zgubiony telefon 15$(zgubilam swoja nokie, musialam wywalic 250$ za nowy model-nie mialam ubezpieczenia, plus 15$ za aktywacje nowego).
Najwazniejsza rada - kieruj sie zasiegiem.Sprint podobno gubi juz zasieg w piwnicy.Moj raz zgubil w lesie:D,a tak to trzyma bez problemu:D.
Co do aparatow rada-kieruj sie wytrzymaloscia baterii.bo wiekszosc bajerow w telefonie i tak pewnie nie bedziesz uzywac.
Co do ceny za umowe- kieruj sie miesieczna oplata i co za to dostaniesz.Jezeli rozmawiasz z mezem duzo to warto sie wbic w klimat gdzie masz duzo darmowych minut.
nio i to tyle

A tak btw.Wesele bylo zarypiste wybawilismy sie na maksa biggrin.gif.Nogi mnie bolaly jak cholerka, dwa razy zmienialam buty,az wkoncu tanczylam na boso tongue.gif
Dzisiaj w nocy wrocilismy z niagary i zaraz zmykamy do Wisconsin Dells, bedziemy tam sie bawic do niedzieli, wiec jak wroce to wrzuce zdjecia biggrin.gif
Buzka wszystkim :* heart.gif

devil.gif
anutka
QUOTE(pilot's girl @ Aug 9 2006, 03:51 PM) *

A co to fotogramera? Sorry za ignorancje wink.gif

Hehe, spoko, malo kto wie od razu co to takiego smile.gif
Tak w skrocie geodeta fotogrametra to ktos kto zajmuje sie pomiarami, tworzeniem map na podstawie zdjec lotniczych.

Widze ze watek o telefonach sie pojawil, fajnie bo tez jestem na etapie zastanawiania sie nad planem, narazie mam prepaid T-Mobile, wiec oczywiscie drogo jest jesli idzie o rozmowy, ale sms-y tylko 10c wszedzie. No ale teraz bedziemy z mezem szukac jakiegos planu, mysle ze cos z T-MObile wezmiemy.

Pozdrawiam wszystkich. Papatka
OLA&JP
QUOTE(anutka @ Aug 10 2006, 04:56 PM) *

Widze ze watek o telefonach sie pojawil, fajnie bo tez jestem na etapie zastanawiania sie nad planem, narazie mam prepaid T-Mobile, wiec oczywiscie drogo jest jesli idzie o rozmowy, ale sms-y tylko 10c wszedzie. No ale teraz bedziemy z mezem szukac jakiegos planu, mysle ze cos z T-MObile wezmiemy.

Jestes pewna, ze 10c?!?!?! bo my tez poki co mamy prepaid T-mobile i nam jakis czas temu wyslali sms'a z wiadomoscia, ze od ktoregos tam sierpnia sms'y wysylane miedzynarodowo, to chyba 25c i odbierane tez teraz beda kosztowaly.
Takze porownujac sieci zwazajac na mnoja potrzebe wysyalania sms'ow do polski i niemiec Sprint ma najlepsza oferte. tylko 10c, a nie jak inne sieci 20c czy 25c.
Aaaaaa... i zadzwonilam w koncu na 1-800 numer do Sprinta i babka powiedziala,ze wysylanie sms'ow bedzie spoko na terenie cale swiata jak tylko dobrze wpisze numer kierunkowy smile.gif

Takze chyba Sprinta wybierzemy choc troche sie obawiam do zasiegu... Ale z tego co sprawdzilam na ich stronce z mapa zasiegu w naszym regionie powinno byc OK. Najgorsze jak nie bedzie, to wtedy jestesmy zalatwieni na 2 lata tongue_ss.gif

dzieki, jak macie jeszcze jakies doswiadczenia, to bede wdzieczna i anutka pewnie tez smile.gif
ciao

anutka
QUOTE(OLA&JP @ Aug 10 2006, 03:25 PM) *

[
Jestes pewna, ze 10c?!?!?! bo my tez poki co mamy prepaid T-mobile i nam jakis czas temu wyslali sms'a z wiadomoscia, ze od ktoregos tam sierpnia sms'y wysylane miedzynarodowo, to chyba 25c i odbierane tez teraz beda kosztowaly.
Takze porownujac sieci zwazajac na mnoja potrzebe wysyalania sms'ow do polski i niemiec Sprint ma

Tak, nam tez przyslali smsa ze od ktoregos sierpnia za przychodzace trzeba bedzie placic 5c (ale nie wiem nic na temat miedzynarodowych), ostatnio wysylalam, ale nie zwrocilam uwagi czy zaplacilam 10c czy 25c
no wiec zobaczymy.
Ja bede kombinowac z planami jak wroce do Oregonu.

Pozdrowionka
pilot's girl
To nieprawda ze Verizon ma taki swietny zasieg. Moj kolega przeprowadzil sie z Utah tu do Missouri i musial zmienic Verizon na Cingular.
Ja do Sprinta podchodze podejrzliwie po ich polaczeniu z siecia Nextel, ktora byla najgorsza siecia w Stanach :/
My mamy plan rodzinny, z przechodzeniem minut, placimy $74 za 2 osoby, mamy darmowe weekendy, darmowe wieczory, bezplatne rozmowy miedzy soba i ze wszystkimi osobiami co maja Cingular. Nie placimy za rozmowy przychodzace z Cingular rowniez. No i jest rollover, czyli niewykorzystane minuty przechodza na nastepny miesiac.
OLA&JP
Od dzis tylko dwa tygodnie do mojego INTERVIEW!!! A ja wlasciwie jeszcze nie zastanawialam si co i jak z tym wszystkim! Jakies porady?
POZDRAWIAM
jonandaga
Witajcie wszyscy!

Wow...tak jak pisala Monika, czytalam Wasze posty chyba przez 2h. Witam wszystkie nowe osoby! Ja zapracowana, jak nie praca to party, to lato mnie wykonczy!
Alicja! Gratulacje, juz nie moge sie doczekac na Twoje zdjecia, no i oczywiscie chcialabym Cie zobaczyc w tych nowych pasemkach yes.gif !
Powracajac do rozmowy na temat komorek, My z mezem jestesmy w T-mobile, placimy ok 60$za 1000min, plan rodzinny, do siebie mamy za darmo i do wszystkich T-mobile, nigdy jeszcze nie wykorzystalismy tych minut, bo dzwoniac do Polski uzywam voipdiscount. My mamy aparaty:Motorola RAZR V3. Ostatnio mialam fajna przygode z tym telefonem blush.gif Jak wiekszosc z Was wie, dzielimy z mezem samochod. Kilka dni temu odwozilam go do pracy, wracam do domu, parkuje a tu na ulicy przed domem lezy telefon, podnosze, a tu ku mojemu zdziwieniu MOJ TELEFON!!! (nawet nie wiedzialam, ze mi wypadl) Delikatnie powiedziawszy... samochod po nim przejechal whistling.gif i wiecie co? Wciaz dziala, prawda jest, ze nie moge wcisnac "6" ani "9", bo wtedy wariuje. Ale tytanowy wytrzymaly tongue.gif !

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Agnieszka
Sparky_26
Czesc wam!!!!
To znowu ja!!!! Musze sie czyms pochwalic... dostalismy NOA2 i to po 15 dniach!!!!! To jest az niemożliwe w dzisiejszych czasach. Nie dostalismy nawet RFE co jest troche dziwne ale i miłe. Moze dlatego ze tak zamieszali z NOA1 i musieli to jakos odpokutowac. Cieszymy sie bardzo i moze w tym roku zawitam do USA heheh....

Nie mam żadnych uwag i sugestii dot. internew bo jeszcze nigdy tego nie przechodziłam ale bede trzymała kciuki good.gif

vdal
hejka wszystkim!
gratulacje sparky biggrin.gif
Aga,a twoj rzeczywiscie telefon to "czolg",ze go samochod nie wykonczyl.Ja swego czasu pamietam jak mialam w Polsce Siemensa-cegla(jak weszly komorki) qrka ile razy lezal na ziemi,a ile razy byl zmiazdzony,ale skubany sie trzymal.Obecnie mam nokie 6235i i narazie odpukac nie narzekam.wkurzam sie jedynie przy ladowaniu dzwonkow do niej, bo moge tylko sciagac z easyedge,a nie moge z komputera wrzucac plikow sad.gif
Z nowych wydarzen to dzisiaj dal mi propozycje moj supervisor,zeby przejsc z nim do innego sklepu(innej filli), ktora jest blizej mojego domu.Osobiscie nie lubie tego home depot tam, bo ci wszyscy assosiate sa strasznie nie uprzejmi i nie mozesz sie doprosic o pomoc.Pomimo,ze sklep jest blizej nas to czasami wolimy pojechac do mnie, gdzie jest dalej,ale znacznie milej biggrin.gif Moj szef przechodzi do innego dzialu tam do ProDesk, czyli zamowienia dla kontraktorow itp.Praca o tyle lepsza,ze nie wyklucasz sie z debilami, bo znaja sie na rzeczy,a tu w appliances moge 10 razy tlumaczyc ,a i tak dalej nie kumaja.Poza tym praca jest od poniedzialku do piatku od 8-5 pm.A obecnie w tygodniu pracuje od 8-5pm(bo tak sobie zazyczylam),ale w tygodniu wrzucaja mi 2 lub jeden dzien wolnego,a w soboty musze byc dyspozycyjna od rana do godziny 9 pm.I mam teraz zagwozdke, bo mialam zamiar zmienic prace,ale jakby pracowala w takich dniach i godzinach to nie byloby tak zle.3 albo 8 wrzesnia mija mi 6 miesiecy w THD,wiec moge zrobic sobie transfer do innego dzialu,albo sklepu(oczywiscie jak jest miejsce).
Poza tym troszke sie sprawy skaplikowaly u nas biggrin.gif
Braciak mojego meza, ktory ma 40 lat hajta sie 28 pazdziernika!!!a w marcu bedzie tata,wiec teraz na gwalt musimy wykanczac poddasze, bo bedziemy sie tam przeprowadzac,a parter zostawimy dla panstwa mlodych, bo tu sa dwie sypialnie,a na gorze tylko jedna.
Cala ta sprawa ze szwagrem sprawila,ze mi sie zachcialo dziecka i powiem wam,ze pierwszy raz powaznie rozpatruje starania sie w najblizszym czasie.Pomyslalam sobie o szwagrze,ze jego maluch bedzie mial 20 lat, jak on bedzie mial 60!!Ja chce jeszcze poszlaec z moimi dziecmi biggrin.gif
Co mysliscie o tym, lepiej starac sie teraz, czy jeszcze sobie odpuscic.Ja myslalam najpierw o ustatkowaniu sie,ale wiecei jak to jest nigdy sie w zasadzie czlowiek nie ustatkuje tak jakby sobie to wyobrazal tongue.gif
a 27 lat to juz zegar sie wlacza tongue.gif i podobno mniejsza cierpliwosc do dzieci sie robi:D
Ja to szczerze przyznam sie,ze za wygodna sie robie powoli...tongue.gif
co myslicie biggrin.gif?

Ps: Zalaczam zdjatko biggrin.gif
Dorota
Hejka!
Dzisiaj jestem cala w skowronkach, bo dostalam wezwanie na interview yes.gif kicking.gif kicking.gif kicking.gif kicking.gif kicking.gif kicking.gif kicking.gif kicking.gif kicking.gif kicking.gif
W koncu sie doczekalam. Musze przyznac, ze bylam troche zaskoczona jak zobaczylam list z USCIS, bo spodziewalam sie ze dostane cos za jakies 3, 4 miesiace. Interview bedziemy mieli 2 pazdziernika o 10:30 rano. I tu pojawia sie problem.Moj maz od 21 sierpnia zaczyna nowa prace.Pierwsze 6 miesiecy to tzw okres probny, w ktorym nie przysluguje mu zaden urlop i dzien wolny. Zanosi sie na to, ze bedziemy mieli duzy problem. Nie mam pojecia, czy moj M zdola ublagac swojego szefa o dzien albo pare godzin wolnego.Jesli nie to bedziemy zmuszeni zmienic date interview( czego ja oczywiscie nie chce). Czy orientuje sie ktos, ktora droga jest najlepsza do zmiany daty interview, infolinia, czy spotkanie w lokalnym biurze?? Bede wdzieczna za wskazowki .
Jezeli chodzi o komorki to my mamy Samsunga T309 w T-mobile i z telefonu jestesmy srednio zadowolenia, a jezeli chodzi o plan to nam w zupelnosci wystarcza.Mamy 700 minut za 59,90$.
Sparky gratulacje!!!
Vdal, wygladasz przepieknie na zdjeciu. Ja sie nie moge doczekac swojego slubu i bialej sukni smile.gif
Pozdrowionka,
Dorota
pilot's girl
A ja sie tylko szybko pochwale ze dzis kupilismy mi samochod! '99 Cavalier Chevrolet smile.gif Ale sie ciesze smile.gif
anutka
Dorota,
Moja rada, nie zmieniaj terminu interview - napewno cos da sie wykombinowac zeby Twoj maz dostal wolne.

Pozdrawiam
Dorota
Wiem, ze ze zmiana daty interview nie jest tak prostu.Najprawdopodobniej zostaniemy przy tym 2 pazdziernika.
Niki, mam nadzieje, ze samochodzik bedzie sie chodzil bez zarzutu.
Dorota
Mialo byc"bedzie chodzil bez zarzutu" a nie "bedzie sie chodzil " smile.gif
OLA&JP
...a DLACZEO JESTESMY "pinned"???????? cool.gif
pilot's girl
bo jestesmy zajebisci i nasz watek jest zajebisty
anutka
QUOTE(OLA&JP @ Aug 20 2006, 04:08 PM) *

...a DLACZEO JESTESMY "pinned"???????? cool.gif

Heh, tez sie wlasnie zastanawialam smile.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.