Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Hello Poland!
VisaJourney.com > General Discussion Area > Regional Discussion > Europe & Eurasia (except the UK and Russia)

Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
aussiewench
Below you will find a link to the oringal Hello Poland! threads which have been archived and can still be viewed at any time.

http://www.visajourney.com/forums2/index.php?showtopic=33234
OLA&JP
Hope you all will come back here cause lately is not many of us here:)
I know most of you are busy but we should stay in touch guys!

How is your job Vdal?
And Monika - maybe we can meet at Niagara some day? biggrin.gif
I am still looking for job and it is not so easy. But well - have to be patient, huh?

OK, now time to sleep.

Take care all!
-Ola-

P.S. Why it didn't show up here in a first place? :-/ sorry smile.gif

...a tak wlasciwie, to dlaczego my nie piszemy tu po polsku...?! smile.gif
vdal
Hi Ola!
I didn't get this job sad.gif
Soo I'm still trying biggrin.gif
This was only tryout(I think)-details on skype biggrin.gif

Ps:A co do polskiego, to qrka sama nie wiem.moze,zeby cala reszta nas rozumiala tongue.gif

devil.gif
pilot's girl
What happened to the forum? Why is everything gone?!
Mooonika
I wrote my post there http://www.visajourney.com/forums2/index.php?showtopic=33234
OLA&JP
Sorry Vdal but how you said - this was good ""tryout smile.gif

So now everyone! we have to write new stuff here!

Monika (Ohio) !!! Where are you!? smile.gif

OK everyone - am going to search for some jobs... smile.gif

...no i co z tym polskim? wink.gif ale tak szczerze, to lepiej jak inni moga nas zrozumiec, co nie? choc czasem fajnie przeczytac cos "po naszemu"

BUZKA :*
wink.gif
NewYork2004
Witam!
wanted to let everyone know that we had our interview last week and we got approved!
kicking.gif finally the wait is over!
marzena
vdal
Marzena congrats!!! kicking.gif
That's really great news!!! biggrin.gif

devil.gif
Mooonika
I'm just posting once again the same stuff, because they closed our thread.

How is doing everyone?
I haven't posted for a while, because with my two (of course part-time) jobs I was really busy.
I have noticed that so much good things happens to everyone... Ola got married, Niki has her interview date, Monika is in the States, Vdal has a job... That's really great, I'm so happy for all of you
This week I decided to start preparing for my interview which is 24th of February. I haven't even read the letter yet, so I don't know what they want me to bring.
Besides that, nothing new in our life... Oh I'm looking for a full-time job, but no luck for now with that... and we want to fly to Poland in May and I'm looking for some tickets deals...

Marzena congratulations!!

Was it difficult?

Best regards
Monika
forever&ever
Hello everybody!!!
Marzena, Congratulations on your interview!!! I can picture how much happy you are!!! rose.gif
Nothing is really going on here, accept the SSN card which came in mail last Friday, 4 days after I applied for it. Thanks God we didn't have any problems with SSA office cool.gif It looks like a real fun with the paperwork is about to start helpsmilie.gif
HA! Ola, I can tell you why I was being quiet lately!!! cool.gif That is simply because I couldn't stop staring at some great wedding pictures I received in mail! Also, you should get something from us in the snail mail this week tongue.gif
Hehe!! A z tym Polskim to tez sie wczesniej zastanawialam laughing.gif Dziekuje za pamiec, Ola:D

A to moja frecia uciekinierka heart.gif
pilot's girl
Monika, I want to go to Poland in May too... I was looking at different deals and so far British Airways looks the best... Just one change in London. I was looking specifically for something without the change in US because that's too much of a hassle. I don't know what deals would be the best for you, but I guess you shouldn't have problems with finding something from Detroit...
Mooonika
Niki, it is soooo expensive... We need to buy two tickets and we want to get tickets as cheap as possoble blush.gif I'm checking websites and at this moment I haven't seen any good deal... I hope later they will have some promotions. Anyway, I'm so homesick, that I don't care how much it costs... wacko.gif
OLA&JP
Hey Guys!
It's not so many of us lately, huh? I know we all are trying to organize our lifes?! t least I try!
Today was talking to my little cousin - Amelia, and started to get really excited about her coming here for the summer! Wow it would be awesome. She has visa still good for the next 3 years or so and this wouldnt be a problem (like for other members of my fanily sad.gif ) well, checked tickets on Orbitz.com for July and are not bad at all! Am getting excited! Hope it would work and we can find nice things to do in our little town :-/ We'll see...
Hope all of you are doing fine and your paperwork is going smoth?! We are planing to send our AOS soon but who knows wink.gif
OK, time to spend some time with my lovely husband smile.gif
Take care! kicking.gif
star_smile.gif -OLA-
pilot's girl
Hey Ola! Why would getting visas for your family be difficult? My Mom had her interview in October, they asked her 3 questions (Who she is going to visit, has she ever been abroad and something else I can't remember) and gave her visa for 10 years. She was here for a month during Christmas time. All the rumors about it being hard to get a tourist visa are not true and spread by people who go to the embassy and bullsh*t officers and then are surprised when the embassy sees through their crap... Like that one girl I've seen:
Officer: So who are you going to visit?
Girl: My grandma's aunt...

Grandma's aunt? WTF.

Anyway, my interview is getting closer, less than a month left! Yay. Monika, tell us please about your interview!!!
vdal
All the rumors about it being hard to get a tourist visa are not true and spread by people who go to the embassy and bullsh*t officers and then are surprised when the embassy sees through their crap

I will disagree with you Pilot's girl...
I didn't get my tourist visa second time, guess why?
Cause consul said that is imposible for Polish to be there for five months.They have to work there!!!
I gave him all the paper that he asked for(all were true) and showing that I didn't have to(truly i wasn't work there!!! just like now).I have only answer the question he asked.and I said him a true and i was denied.
I was not going to stay,just vist my honey cause he was waitng for his naturalization.
After this deny i applay fo au-pair visa and guess what.The organizations denied me!!!They wrote me a letter saying that I have a great experience but this danied of touristic visa can cause that i will not get J-1 visa...
Second time before me in line was waiting a lady.we have a little chat.Lady said that she have two children there.All are legal(GC).she's got 10 years valid visa and her husband was denied for 5 times!!!Why??They didn't know.They're owners of company in Poland and alll the things like cars and houses and guess what?The consul said to him on the last time:You have a lots of money here so why are you going to US??and denied him
so as for me this isn't any bullshit.
As for now we are planinnig a wedding party in august and I want to have there my mom and brother.My mother works in City Hall,study and have a car(credit) and I'm worry a lot is she get tourist visa or not.she doesn't have to stay here yyy even She doesn't want to(She doesn't like America-just like me:P)
I will pray to God for that visa for her cause we didn't see eachother for a long time!!!
pilot's girl
Well, all I can tell you is that I don't know anybody who was denied. And it is still my belief that if you present yourself well, you'll have no problems. I'm not saying that you didn't, but maybe there's something that you missed. If you said you had a bf/fiance in US, it's a huge red flag for the Embassy.
Btw, if you don't like America, why did you want to move here?
vdal
biggrin.gif
Well for first time when I got visa present myself well biggrin.gif and I think that in the same way I present second time,but...First time consul got me 2 questions:
1.How long you were in England?(1 week-competitions)
2.Why are you going to US-I said to see american football(cause I was a huge fan in that time tongue.gif) cause this simple question just suprise me biggrin.gif
Next time consul after taking my passport(I came back on time) only said:
1.You were working in US!!!
He didn't ask who is waiting for me there.
All the papers(from my high school,from my acounts etc.)He takes and throw at me saying the same words biggrin.gif and on the end he said : Idz juz! If there was any glass between us I think that i will take him and break his neck tongue.gif
I know the people are coming there and sayig crazy staff to consul, but I know that there are many of people that didn't get their visa for no reason...cause consul said that and that's it...
I think that should be some rules of getting B2 visa for example:
Owner of 1 house,2 cars,company.20000 on saving acounts.so if you have that staff then go to get you visa appointment and if then you didn't get your visa that something was wrong with you biggrin.gif

And about America...I love Poland I"ve "fight" for this country and nothing better sounds like Mazurek Dabrowskiego.There was a lot o fights about moving here and I've lost cause I didn't have any arguments for staying there(You know work-I had work, but my honey earns more,money,house,future tc.)
If someone will give me the ticket to Poland i will go without any questions and if only we will have a chance to come back there I will go ASAP biggrin.gif

Wow it's a tough subject biggrin.gif
As many people as many stories tongue.gif

OLA&JP
CZY WSZYSCY PAMIETAJA O tlustym czwartku!?!?!?!?!?
Yes, Fat Thursday is TODAY!!!!!!! I almost forgot but my friend from Poland asked me how many PACZKOW did I ate already and I started to think where am I able to buy one?!?! :-/

Where do you think you will get one?! Will you make your own? Maybe atleas FAWORKI (or CHRUSCIKI) biggrin.gif

Have fun!

p.s. pilot's girl, I was just thinking that before I will get GC it would be difficult to get visa for my family. Just like Vdal I heard that it is not easy to get turist visa but I guess it depends... Well, I bet sometime in the future my parents will be able to come see me! biggrin.gif

vdal
I'm going to store now for doughnuts biggrin.gif
I have no problem to buy them in Chicago cause there is a lot of polish deli here.
Ola you can buy it in Donkey Dounuts biggrin.gif

To all girls remeber about yyy trzymaniu lini tongue.gif
Mooonika
Hi Everyone!!!!

Today I had my interview and everything went smoothly biggrin.gif They didn't ask us any questions or check our documents. Our interviewer said the stuff we sent with our applications, looked good. Everyone was nice... Honestly, I don't have anything to talk about biggrin.gif They stamped my passport, took away my EAD card and I was told that I will get my green card in 2 weeks. I'm really happy that I'm done with immigration paperwork for the next 2 years kicking.gif kicking.gif kicking.gif

Polish PACZKI are huge in Michigan. You can buy them everywhere and they are called PACZKI!!!!!!!!!!!! Stores and bakeries take special orders for paczki. We were in Detroit today so we stopped in the Polish part of town, Hamtramck. We ate a Polish dinner and did some shopping in a Polish Market! I got all the food I have missed so much... Now I'm enjoying Wedel's Ptasie Mleczko luv.gif

Regards,
Monika
pilot's girl
Wow, Monika, I'm soooo excited for you!!! Congrats that's so awesome. A tak w ogole, to moze wreszcie bysmy cos po polsku napisaly, w koncu to POLSKI folder, he? Moj interview jest 20 marca, juz nie moge sie doczekac bo nakrecam sie strasznie na wypad do polski w maju. Az mnie nosi jak mysle, ze sie ze wszystkimi spotkam! Mam nadzieje, ze wszystko dobrze pojdzie.
Musze sobie wyrobic nowy paszport, czy ktos wie jak sie zalatwia zeby leciec na panienskim nazwisku a wracac na nowym?
Co do tego mieszkania w Stanach, tak nawiazujac do wypowiedzi Alicji wink.gif Ja lubie Stany, wiele mi sie tu podoba, niektore rzeczy bym zmienila, ale generalnie nie narzekam. W Polsce tez moglabym mieszkac, i gdyby tylko Ryan mogl tam dostac prace, to pewnie, chetnie bym wrocila. Chociaz na stale chyba wole Stany... Tyle rzeczy mnie w Polsce wkurza... Np. przez polska sluzbe zdrowia stracilam kilku czlonkow rodziny. Tutaj jest duzo lepsza opieka zdrowotna, lepszy dostep do lekow, nowych technologii itd. Tak samo polskie sady... W polsce zlodzieje i nieuczciwi ludzie (np. nieuczciwi pracodawcy) smieja ci sie w twarz. Np. moj ostatni pracodawca, nie wyplacil mi ostatniej pensji... Nadal tez mi nie wyslal PITu. I co mu zrobie? Tak naprawde, to moge mu nagwizdac i on o tym wie, dlatego nie odbiera telefonow, maili i w ogole udaje ze nie istnieje... No ale nic. Juz sie nie moge doczekac wizyty w Polsce smile.gif
Paczki... cholera niech was wezmie... Tutaj tylko same "donaty", ktore w wiekszosci sa obrzydliwe.. Ostatni raz prawdziwego PACZKA jadlam wlasnie w Chicago... BOBAK'S rzadzi! Alicja, chodzisz do Bobak'sa? Moze mi kurcze jakis paczki zywnosciowe przyslecie? Jakis pasztet, bialy ser, zurek... Tutaj sa 2 restauracje polskie, najblizsza 20 min samochodem. Sklep polski pewnie tez gdzies jest ale nie wiem gdzie. Podobno "polonia" mieszka na polnocno-zachodnich przedmiesciach, ja mieszkam na poludniowo-wschodnich.. Zazdroszcze!
vdal
Mooonika gratuluje!!:D
A tobie Pilot's zycze powodzenia qrde trzymam kciuki:D
Moj interview w najblizszym czasie raczej nie bedzie:/Od odciskow w listopadzie narazie jest cisza.... sad.gif
Co do paczkow to z Bobaka nie jadlam:P ale kupilam sobie w Wally's(polski sklep kolo mnie).
Pyszne z malina i moje ulubione z adwokatem:D
Dobrze,ze wkoncu piszemy po Polsku, bo moj angielski brzmi troszke jak "Kali pasac krowy" tongue.gif

Pozdro dla wszytkich i mam nadzieje,ze po tlustym czwartku "linia"wszystkich nie zostala naruszona:D

devil.gif
Mooonika
No tak ogolnie to ja tez wole po polsku pisac... Mowia i piszac po polsku jestem bardziej soba hihihihi Jezeli wiecie o co mi chodzi...

Nawet nie wiecie jak ja sie ciesze, ze juz mam ten stempelek w paszporcie!
Tym calym interview nie przejmuj sie (ja sie na serio dzien wczesniej zestrsowalam, bo zaczelam myslec co bedzie jak mi jakies problemy zaczna robic) ale gosc, z ktorym mialam rozmowe byl bardzo mily i szybki w zalatwieniu sprawy.
Ja bede leciala do Polski na panienskim paszporcie. Z tego co wiem, to musze zarezerwowac bilety na to panienskie nazwisko, no i wozic ze soba certyfikat malzenstwa. To tyle, ale na wszelki wypadek moze warto zadzwonic do lini lotniczych. Na pewno maja ciagle takie przypadki, no i wiem, ze duzo ludzi z VJ tez tak lata na dwoch roznych nazwiskach.

Co do tego czy lubie Stany... to tak ogolnie tak. Tylko teraz ostatnie 2 miesiace strasznie tesknie za domem i przez to patrze na okolo i wymyslalam, co mi sie tutaj nie podoba. Tak w ogole na dzien dzisiejszy, mam tylko dobre doswiadczenia. Ludzie sa ogolnie mili, zwykle sie interesuja skad jestem, czy mi sie w Stanach podoba itd
Mam nadzieje, ze uda nam sie poleciec do Polski w maju i ze bede te 2 tyg i zrozumiem, ze jednak ja juz mieszkam tutaj z Jeffem i to jest moj dom i jakos to mnie wyleczy z tesknoty na przyszlosc. Tak ogolnie to nie wiemy jeszcze z Jeffem gdzie bedziemy mieszkac. Calkiem mozliwe, ze i w Polsce, wszystko zalezy od tego gdzie dostanie prace.
pilot's girl
Ja to mam szczescie.. dzis pojechalismy po raz setny do cholernego DMV po State ID. Wszystko ze soba mialam: pozwolenie na prace, paszport, akt slubu, SSN etc... Najpierw stwierdzili ze w komputerze figuruje pod panienskim nazwiskiem. Potem probowali mi wcisnac ze musze zmienic nazwisko w IRS czy cos. No myslalam ze mnie szlag trafi. Dodam, ze SSN i EAD mialam na nazwisko meza! Ryan sie wkurzyl i prawie na nich zaczal wrzeszczec, ze juz jestesmy tam kolejny raz, ze za kazdym razem nam mowia co innego, ze czemu jedna agencja przyjmuje zmiane nazwiska a druga nie... W koncu mloty zaczaily o co chodzi. Nawet mnie przeprosili za zamieszanie. To tylko potwierdza moja teorie, ze ci ludzie nie maja zielonego pojecia co robia. Potem musialam czekac pol godziny zeby mi zdjecie zrobili. Na szczescie wydaja od razu karte. Jak ja nienawidze tych wszystkich agencji i ich niekompetencji...
Btw, czy ktos wie czy na interview mozna przyniesc laptop ze zdjeciami? Czy nie mozna czegos takiego wnosic? Dzieki!
Mooonika
To dopiero teraz dostalas ID????? Jejku, przeciez juz pare miesiecy temu to zalatwialas... Tez bym byla wkurzona strasznie devil.gif
Wiesz, nie chce Ci zle doradzac, ale ja bym nie meczyla sie z tym laptopem. My tez mamy wiekszosc na dysku... Dlatego na ten caly interview wybralismy kilka zdjec (glownie ze slubu) no i te dalismy do wydrukowania. Mielismy moze z 15 zdjec o ktore i tak nikt nie pytal.
OLA&JP
NO JAK FAJNIE, ZE ZACZELYSCIE(-lisice -choc dlugi czas nie wiedzilam tu Marcina!?!) PISAC PO POLSKU!!!!! :-D

Choc praktyka jezyka ang.tez nie byla zlym pomyslem! Takze mozemy sie umowic,ze jak ktoras bedzie miala ochote na pisanie po ang.to niech pisze. Np.jak bedzie miala jakis ogolny topic nie tylko dla "naszych" wink.gif

Jak czytam o Waszych przygodach urzedowych (pilot) to przypomina mi sie jak musialam czekac ponad 2h na JFK do wyjasnienia mojej sprawy. Tylko widzialam dookola ludzi, ktorzy chodzili z moimi papierami i nie wiedzieli co z tym zrobic... Wlasciwie, to ja chyba nigdy nie opisywalam tu na forum mojej przygody. Ale to juz chyba przedawniona historia... Hmmm?! smile.gif

OKI, poki co mykam!
Zycze wszystkim milego dnia!
good.gif
forever&ever
Hehe, dawaj Ola!!! Tak na serio to nie rozumiem tych ludzi! Przeciez nie jestesmy jedynymi w tym kraju ktorzy przyjachali z wiza narzeczenska i ubiegaja sie o podobrze rzeczy! Dlaczego oni sa tacy niekompetentni!!?? Wszystko powinno isc gladko! mad.gif Na szczescie nie mialam trudnosci przy zalatwianiu SSN czy tez state ID chociaz przy tym ostatnim widzialam ze kobieta, ktora mnie obslugiwala nie byla pewna jak sprawe zalatwic bo biegala po kolezankach z moim paszportem, swiadectwem urodzenia i tlumaczeniem. W efekcie state ID dostalam, ale termin waznosci konczy sie wraz z moim I-94, czyli do 6 kwietnia. Nie rozumiem??? Ale tez nie przejmuje sie tym wcale bo nie wiem czy przydalby sie chociaz raz ten kawalek plastyku. Wlasnie! Mooonika! GRATULACJE!!!!!! Chcialabym zeby kazdy mial takie interview jakie mialas Ty!!! FANTASTICO!!!!
A wracajac do paczkow to....zjadlam za duuuzo! I jest mi strasznie wstyd laughing.gif !!! Przyszla tesciowa jak sie dowiedziala, ze uwielbiam paczki to kupila dwa kartony w piatek a najciekawsze bylo to ze widniala na nich oryginalna nazwa PACZKI!!!!! Yuppi!!! Byly przepyszne ( jak w Polsce) i poszly w 5 minut! W niedziele kupila nastepne dwie paczki a wczoraj jeszcze jedna na dokladke, teraz zostal jeden paczek dla Brada i walcze ze soba zeby mu nie zjesc! Aha, kupila je w Giant Eagle, i kto by pomyslal? Na pewno nie ja! Dobra koncze juz te wywody o paczkach, bo jeszcze sobie pomyslicie o mnie! laughing.gif
vdal
Ja pewnie podniose cisnienie co niektorym,ale ja swoje ID dostalam bez problemu, bez jakis dodatkowych dokumentow(NOA z AOS itp).dodatkowow moje ID jest wazne do 2010 biggrin.gif
Ale fakt,ze musialam tlumaczyc panu w okienku,ze moj paszport jest wydany na panienskie nazwisko,a mam ze soba akt malzenstwa.Nie kumal,ze paszport jest moj tongue.gif.Poza tym tu wlasnie apropo mojego stosunku do Ameryki, denerwowalo mnie to,z on sie tak guzdra.Zauwazylam,ze jezeli chodzi o Amerykanow to oni na wszystko maja czas.totalny luz.W Polsce dostal by taka zrypke,zeby sie schowal pod biurko biggrin.gif
Jezeli chodzi problemy to mialam tylko jedynie z SSN, bo pani nie kumata(zreszta Polka) nie wiedziala,e na narzeczenska mozna wydac mi # bez uprzedniego zlozenia aplikacji na EAD.
Naszczescie to wszystko bylo juz dawno:D
Forever co do paczkow to ja zjadlam tylko 3.Nastepniego dnia weszlam na wage i zaliczylam zgon...Od czasu mojego pobytu w USA przytylam nie zgadniecie...17 kg!!!!Jestem podlamana crying.gif
Wszystko rpzez to,ze qrde nie mam zadnego zajecia.Jeszcze teraz lapka mi sie rozwalila i od 2 miesiecy nie moge trenowac sad.gif konkretna zalamka sad.gif
Naszczescie rob sie coraz cieplej,a w piwnicy stoi rowerek, ktorego moze w najblizszym czasie wyiagne na mala eskapade po parku biggrin.gif
Pajda
czesc wszystkim

w koncu zaczelismy pisac po polsku biggrin.gif , przynajmniej nie musze juz sie pocic jak gramatycznie napisac posta wink.gif

co do laptopa to nie wydaje mi sie ze pozwola ci go wniesc do budynku, w St. Paul z tego co pamietam to nie mozna wejsc nawet z komorka

kurcze ja przegapilem tlusty czwartek, ale nadrobilem pozniej jakims muffinem;)

aha no i w koncu mam zrobione biometrisc, ale niestety okazalo sie ze mialem je w Application Support Center wiec nawet nie mialem kogo zapytac o Interim EAD, na szczecie udalo mi sie zrobic infopass na czwartek wiec zobacze co z tego wyjdzie

co do ID to tez nie mialem problemu ale widze ze chyba mialem szczescie, albo urzedniczka byla na tyle rozgarnieta wink.gif ze wiedziala co robi

no to trzymajcie sie wszyscy cieplo i powodzenia w walce z biurokratyczna maszyna biggrin.gif
NewYork2004
Hej!

chcialam wczesniej pisac ale bylam tak zajeta ze nie mialam nawet czasu...
dostalam juz moja permanent resident card, teraz mamy spokoj 2 lata smile.gif
jezeli ktos potrzebuje pomocy w znalezieniu lotu do polski (WAW), ja pracuje dla LTU tu w nowym jorku. w maju nie jest tanio, ale moze sie znajdzie cos tanszego niz w innych liniach lotniczych.
my tez pod koniec maja znowu lecimy kicking.gif

pozdrawiam,
marzena
Mooonika
Marzena, no jak dobrze, ze sie odezwalas!! My tak dopiero za 2-3 tyg bedziemy wiedzieli, czy na 100% lecimy no i trzeba bedzie kupic bilet... Zwroce sie do Ciebie biggrin.gif przewidujecie jakies promocje na ten okres?

pilot's girl
Monika, czy wypelnialas affidavit dla siebie (oprocz affidavitu Jeffa) czy tylko mialas list od pracodawcy i paystuby?
Mooonika
Affidavit byl tylko na Jeff. Wzielam listy od pracodawcow, ale oni nie wzieli od nas nic. Pod uwage wzieli tylko affidavit ktory wyslalismy razem z petycja.
pilot's girl
Acha, dzieki. No my mamy 2 tyg na zebranie dokumentow, wiec czas sie zabrac do roboty! Mam nadzieje, ze wszystko dobrze pojdzie. smile.gif
Mooonika
Wszystko bedzie dobrze biggrin.gif
NewYork2004
Niestety w maju jest dosyc drogo (od $703 plus tax). Przewaznie mamy promocje po paradzie Pulaskiego (01.10.)
pearl26
Witam wszystkich bardzo serdecznie!

To jest moj pierwszy post na VisaJourney, ale przyznam sie, ze sledzilam wasze losy od bardzo dawna. Ciesze sie, ze wszystkim sie super uklada i ze jestescie szczesliwi w Waszych zwiazkach. Dzieki Wam otrzymalam wiele wskazowek, ktore pomogly mi przebrnac zarowno przez proces K1 jak i przez AOS.

Mam jednak male pytanko, poniewaz nie wiem czy cos stalo sie nie tak czy poprostu jest to mozliwe co sie mi przydarzylo.

Przyjechalam do Stanow we wrzesniu 2005 roku na K1 wizie i wzielam slub pod koniec listopada. Pare dni pozniej wyslalismy papiery o stala rezydenture. Pod koniec grudnia mialam pobierane pierwsze odciski palcow do zielonej karty a z poczatkiem lutego kolejne do EAD ( tu akurat byla nasza wina...nie wiedzielismy, ze trzeba wyslac 2a czeki..zarowno na zielona karte jak i na pozwolenie o prace... whistling.gif ) W kazdym badz razie pieknego slonecznego dnia bodajze 10go albo 12 go dostalismy "Welcome to the United States" list, w ktorym informuja, ze nasza sprawa zostala zaakceptowane, i ze za wkrotce dostane moja permanent resident card. I tak tez sie stalo. Zadnego interview nie bylo tylko od razu zielona karta. A co by bylo smieszniej tydzien po tym dostalam moja EAD card, ktora nie wiem do czego mi jest teraz potrzebna.... Czytajac Wasze posty wiem, ze na rozmowie wbijaja jakas pieczotke do paszportu i zabieraja EAD... a , ze nie bylo mi dane przejsc przez rozmowe ( wcale nie nazekam tongue.gif ) Nie mam nic w paszporcie i mam tez dalej EAD karte a z tego co sie orientuje to ja zabieraja.

Jak sie Wam wydaje.. jadac na przyklad do Polski bede miala jakies problemy bo w paszporcie mam K1 wize, ktora i tak juz jest nie wazna i zadnej pieczatki z INS o moim legalnym pobycie? Wydaje mi sie, ze jak pokaze moja zielona karte to powinno byc wszystko w porzadku... ale zawsze jest jakas obawa.
Czy slyszeliscie o takim przypadku jak moj? Zielona karta bez rozmowy? Ja sie bardzo ciesze, ale to wszystko wydaje sie byc zbyt piekne by bylo prawdziwe.

Pozdrawiam wszystkich i zycze powodzenia z AOS.

forever&ever
Witam serdecznie!!!
Ciesze sie ze nastepna osoba dolaczyla do nas i jestem pewna, ze wiele osob podzieli moje zdanie:)
Wszystko poszlo tak zaskakujaco dobrze z Twoim AOS - GRATULUJE serdecznie!!!
Na Twoim miejscu tez bym sie pewnie zastanawiala co u licha sie stalo, gdyby nie to ze nie zdazylo sie to pierwszy raz. Pozostaje jedynie zaakceptowac ich decyzje i cieszyc sie, ze ominal Cie dodatkowy stres smile.gif
Wiem, ze zona Jasmana dostala zielona karte bez zadnego interview rowniez, spojrz na ten link http://www.visajourney.com/forums/index.php?showuser=4762, w profilu wyczytasz ze nie mieli interview a i tak zapewne nie jestescie jedynymi osobami (zazdroszcze!!) Co sie tyczy podrozowania to przypuszczam ze zielona karta i paszport sa dostateczne. Nic innego nie przychodzi mi do glowy cool.gif
Jeszcze raz Gratulacje!!!! good.gif
forever&ever
Kurka, przeczytalam Twojego posta jeszcze raz i zupelnie zapomnialam o pieczatce w paszporcie, o ktora pytalas najwlasciwszym posunieciem byloby skontaktowanie sie z Twoim lokalnym biurem i spytanie sie co z tym zrobic, jak rowniez co zrobic z karta EAD. I tu sama sie zastanawiam, moze ktos zna na to odpowiedz? Jesli ( mam nadzieje) pomyslnie przejde interview i dostane jakas pieczatke w paszporcie, to przeciez po wymianie paszportu na nowy z nazwiskiem po mezu, nic juz w nim nie bedzie, bo dostane przeciez nowy, to czy faktycznie ta pieczatka jest taka istotna? A w ogole co to jest za pieczatka???
Mooonika
Hej Pearl26 biggrin.gif Milo, ze do nas dolaczylas biggrin.gif

Co do pieczatki to wydaje mi sie, ze ona nie jest az tak wazna. Wbili mi ja do paszportu i jest wazna tylko przez 3 miesiace, czyli pewnie daja sobie czas na zrobienie i wyslanie do mnie faktycznej "zielonej karty"... Tak przynajmniej mi sie wydaje.
pilot's girl
Monika ma racje. Ta pieczatka nie jest az taka wazna. Jesli masz karte, to mozesz EAD zostawic w szufladzie i sie o nie nie martwic. Zielona Karta jest najwazniejsza. Teraz mozesz tez wybrac sie do SSN i zniesc warunek na twoim numerze, bo juz nie potrzebujesz pozwolenia zeby pracowac! Choc szczerze mowiac, niedobrze mi sie robi na sama mysl o kolejnej kolejce do kolejnego urzedu. Anyway, gratuluje zatwierdzenia bez interview. To sie zdarza, choc wcale nie czesto! Pozdr
Niki
pearl26
Dzieki serdeczne za wszystkie odpowiedzi. Teraz czuje sie juz pewnie. NIki- warunek mam juz zniesiony. Robilam ostatnio prawko i musialam zmienic dane na SS card na moje nowe nazwisko a ze mialam juz zielona karte wiec sie nia posluzylam. Teraz mam nowa SS card, ktora wyglada jak meza (moze tylko 20 lat mladsza) bez tej pieczatki mowiacej o tymczasowym pozwoleniu na prace. Wiec na cale szczescie juz nie musze tutaj odwiedzac zadnego urzedu przez przynajmniej mam nadzieje rok (ostatnio wystalam sie w SS Office chyba z 3y godziny). Myslalam, ze zniose jajo. Polecam jednak odwiedzac SS Office (jak juz musicie) godzine przed jego zamknieciem. Pracuja wtedy w oszalamiajacym tempie good.gif good.gif
ok, dzieki jeszcze raz za wszystko . ByE ByE good.gif
pilot's girl
Hehe dobrze wiedziec, bo moje doswiadczenie z SS Office nie sa za dobre.

Gdzie w ogole mieszkasz, pearl?
forever&ever
Swietnie! Czyli juz wiemy, ze Pearl nie ma sie czym przejmowac i czym jest owa pieczatka. Faktycznie, poszperalam troche we wczesniejszych postach tu na vj i dowiedzialam sie tego samego co Moonika napisala tzn. ze pieczatka wbijana po interview w paszporcie sluzy jako dowod GC do czasu otrzymania wlasciwej GC. biggrin.gif Dobra, wracam do mojej roboty z AOS, wszystki dokumenty mam prawie wypelnione, brakuje mi jedynie kilku odpowiedzi na pytania zw. z data slubu i miejsce ale to sie rozwiaze po slubie cool.gif
Aloha!
pilot's girl
Hej, troche zmieniajac temat, chcialam sie was spytac jakie macie doswiadczenie z kartami kredytowymi. Ja najpierw zlozylam wniosek do Chase, nie spodziewajac sie wiele, no i oczywiscie odrzucili mnie. Sprawdzilam sobie moj raport kredytowy i nie mam na nim zadnych negatywnych wynikow. Mam konto bankowe i oszczednosciowe i jestem tez autoryzowanym uzytkownikiem na koncie Ryana. Potem ktos mi polecil karty American Express. Zlozylam wniosek i zostalam odrzucona. W koncu zlozylam wniosek w Capital One o karte typu "new to credit". Dzis dostalam odpowiedz. Negatywna. Szlag mnie trafil, bo w koncu ubiegam sie o karte dla ludzi bez historii kredytowej. Po tym jak zmielam list w kulke i rzucilam nim o sciane, wzielam za telefon i zadzwonilam do Capital One. Okazalo sie, ze odrzucili mnie poniewaz w ich komputerze figuruje, ze stralam sie o karte z linia kredytowa $5,000! Co za bzdura! Wiem jaka karte wybralam i byla to karta "new to credit"! Pytam sie dziewczyny skad ta roznica, a ona ze nie wie. Teraz moge jeszcze raz sie starac o "new to credit" ale musze poczekac 45 dni. Tyle ze teraz mam juz 3 odrzucone karty, a to wszystko sie liczy do credit score. Jestem po prostu wsciekla. Nie chce sie starac o secured card poniewaz trzeba do nich zlozyc depozyt i w ogole sa do dupy... Jakie wy macie doswiadczenie? Bo mi juz sie wszystkiego odechciewa sad.gif
forever&ever
Hmmm, szczerze to nie sadzilam, ze budowanie kredytu moze byc takie trudne, ale tez nie mam zadnego doswiadczenia... Ba, po tym jak Brad mnie autoryzowal i dostalam karty ze swoim nazwiskiem, dostawalam oferty na jego adres, pomimo tego ze wciaz mieszkalam w Polsce, nawet SSN nie mialam. Wtedy sie smielismy z tego i tez do glowy by mi nie przyszlo, ze moze byc jakis problem. Na razie jednak nie buduje kredytu, bo wiadomo, nawet pracowac nie moge. Ale masz racje Niki, masz juz 3 inquiries, ktore zostawiaja slad na 2 lata i tym samym masz 3 odmowy, a to nie wplywa dobrze na twoj wynik kredytowy. Najlepiej byloby poczekac z rok i znowu sprobowac. Brad doradzal mi secured credit card, pomimo tego ze trzeba wplacic depozyt i warunki nie sa tak dobre (ale to zalezy od banku), to jednak jest to dobry poczatek i budujesz swoj kredyt. A z czasem bedziesz dostawala lepsze oferty good.gif Nie wiem Niki, moge tylko zgadywac i popsuc ci credit score przy okazji:devil:, moze ktos inny bedzie wiedzial wiecej.
Pozdrowienia
Monik

p.s. I nie lam sie!!!! Z tego co wiem to wcale nie tak latwo jest dostac karte AMEX.
pilot's girl
No ja tez nie myslalam ze bedzie az tak trudno. Najbardziej mnie wkurza to ze staralam sie o karte new to credit a im sie cos pomieszalo, a to nie moja wina! No zabic po prostu. A secured card odmawiam, poniewaz warunki sa beznadziejne i ten depozyt i w ogole, poza tym, depozyt moga ci oddac albo i nie, a do tego rok musisz czekac zeby zdjeli ci "ewentualnie" secured z karty. A wiadomo, pierwszej karty nie powinno sie zamykac, bo to szkodzi kredytowi, wiec po jaka cholere mam do konca zycia uzerac sie z jakas beznadziejna karta... Co do ofert, to tez je dostaje i moge sie zalozyc, ze jakbym rzeczywiscie sie o nie postarala to by mi odmowili.
vdal
witam!
ja tak z innej bajki aczkolwiek od dzisiaj bedzie mnie tez ten temat interesowal biggrin.gif Bo bede wyrabiac sobie karte bankowa,a pozniej moze i kredytowa.
A dlaczego od dzisiaj?biggrin.gif
BO DOSTALAM PRACE!!!!! kicking.gif
od poniedzialku zaczynam prace w Home Depot jako Sales Associate.Na poczatek moze byc,zeby bylo cos w papierach:D
Trzymajcie za mnie kciuki biggrin.gif

devil.gif
forever&ever
Swietnie Alicja!!! Gratulacje i pewnie, ze trzymam kciuki good.gif good.gif kicking.gif kicking.gif
E tam Niki, nie musisz sie uzerac z pierwsza karta do konca zycia, to nie wplynie zle na scredit score!
Nie chce Cie przekonywac do secured credit card, bo sama na 100 nie jestem przekonana, natomiast zainteresowalas mnie karta banku Capital One "new to credit", moze faktycznie jest to dobry start. Tylko brzmi troche przerazajaco Twoje doswiadczenie z nimi. Kazali Ci ubiegac sie o to jeszcze raz po 45 dniach co dla mnie znaczy tyle, ze beda musieli zrobic nastepne zapytanie (i to w tej samej sprawie). A zbyt duzo zapytan w tak krotkim okresie czasu nie wplywa dobrze na scredit score. Wyglada to tak, ze ktos szybko chce dostac duzo kredytu i szansa na dostanie nastepnej karty w niedalekiej przyszlosci wcale nie wzrasta. Niki, jaka jest linia kredytowa tej karty? I w ogole jakie sa warunki? Masz moze link do tego?
Pozdr
Monik
forever&ever
No to tym razem ja z innej beczki. Chodzi o AOS... Wszystko mam juz przygotowane tylko zastanawia mnie jedno pytanie z dokumentu I-485 (part 3 A), a mianowicie:
Were you inspected by a U.S. Immigration Officer?[i]
Odpowiedzialam, ze tak, ale mam watpliwosci bo tak naprawde to nie wiem o co chodzi??? Nie sadze zeby to bylo wazne, ale nie daje mi spokoju. Anybody? tongue.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.